Treceți la conținutul principal

Invitație la film: Victoria and Abdul


Lecția despre omenie


Am văzut la cinema filmul ”Victoria and Abdul” (2017, regia Stephen Frears). Filmul (bazat pe o poveste adevărată) a fost peste așteptările mele de bun! Judi Dench joacă magistral rolul reginei Victoria, iar Ali Fazal (Abdul) intră foarte bine în pielea funcționarului venit din India pentru a lua parte la Jubileul reginei.
foto via: https://i.ytimg.com/vi/r734g2k-7Jk/maxresdefault.jpg
Pe scurt, filmul tratează povestea extraordinară a unei prietenii - oarecum interzise - dintre regina Victoria (în ultimii săi ani de viață) și Abdul Karim. Un film care m-a impresionat din multe puncte de vedere (pelicula oferă lecția iubirii, a prieteniei, a toleranței, a compasiunii și, mai ales, a OMENIEI etc., etc., într-o lume care-și pierde pe zi ce trece reperele și valorile). Un film pe care îl recomand cu toată căldura.

Imaginea din finalul filmului m-a marcat poate într-un mod special, prin trimiterile livrești pe care, prin formația de filolog, le-am putut face. Regina moare, Abdul se reîntoarce în țara lui, în India, iar în fața grandiosului Taj Mahal se ridică falnic statuia reginei Victoria. Abdul o vizitează în fiecare zi, îi urează “Good morning, my Queen!” și îi sărută vârful piciorului (ritual pe care l-a făcut și la curtea regală, cât timp a locuit la Buckingham Palace).

Dincolo de romantism și de clișeele vizuale și cinematografice siropoase, scena finală mi-a amintit, prin analogie, de Discursul lui Miron Costin cu ocazia Crăciunului 1676 în care se vorbește despre omul de omenie. Pentru Miron Costin, statuia lui Memnon a dat dovadă de omenie. Memnon, fiul zeiței Aurora, este omorât de Ahile la Troia. Mama acestuia, îndurerată, îl roagă pe Zeus să-i veșnicească fiul. Zeus îl transformă pe Memnon în statuie. Legenda spune că în fiecare dimineață, mama lui Memnon, zeița Aurora, mergea să-și vadă fiul. Acesta, la primele raze de soare ale dimineții, scotea un sunet ca de om viu. Astfel, Memnon îi răspunde mamei lui. Miron Costin interpretează sensul acestei legende, alegoric, afirmând că ,,dacă până și piatra vorbește, dând dovadă de omenie, cu atât mai mult noi, oamenii, suntem datori cu oamenia în viață!”.

Pentru mine, ”Victoria and Abdul” rămâne un film tulburător, indiscutabil unul dintre preferatele mele. Un film pe care l-am așteptat cu nerăbdare din vară... și care m-a zguduit interior cum nu mă așteptam. Un film care respectă paradoxul lui Nabokov (parafrazez și mut discuția înspre arta cinematografică): ,,Nu poți vedea un film, îl poți doar revedea”. Abia aștept să revăd filmul! Mergeți la "Victoria and Abdul”, dragi prieteni, chiar merită!

Text de: Silviu Mihăilă

"Victoria and Abdul" este distribuit în cinematografe de RO IMAGE 2000.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...