Treceți la conținutul principal

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

 

Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC), am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști.

Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]:

Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele,

Dar ele sunt prea puternice.

Ce inimă înghețată să ai!

Să nu-ți pese.

Să nu te dărâme,

Să nu-ți fie milă.

O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi...

Viețile voastre s-au scurs,

Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate.

Ce să ne mai spunem?

Cum să învățăm să trăim fără voi?

Te știu de mică,

Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume.

De-ar fi știut ce va urma...

Fraților, Surorilor

Miroase a sfârșit aici,

Și nu-mi e bine.

Cui îi e bine?

O floare în amintirea voastră,

Și promisiunea că nu vă vom uita.

Vegheați-ne de Acolo de Sus.

Iar noi de aici de jos înălțăm rugăciuni spre Voi.

Ce spun oficialii

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, și Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, au făcut următoarea declarație pe site-ul instituției:

„Marcăm cea de a 80-a aniversare a evenimentelor tragice care au avut loc la Auschwitz-Birkenau la 02 august 1944. În acea zi, peste 4.300 de copii, femei și bărbați sinti și romi au fost luați din barăci pe întuneric și au fost duși la camerele de gazare de către gărzile SS.

Peste 500.000 de romi au fost uciși în mod sistematic în lagăre, pe câmpuri și în tranșee nemarcate în timpul Holocaustului. Viața lor s-a stins, cultura le-a fost suprimată, iar povestea lor a fost îngropată în tăcere. Este de datoria noastră să ne asigurăm că nu uităm ce soartă au avut și să le onorăm moștenirea luptând pentru justiție și egalitate pentru toate grupurile minoritare rasializate.

Nu uităm. Și ne reafirmăm angajamentul de a crea o lume în care demnitatea umană este respectată, în care diversitatea este sărbătorită și în care ura nu își are locul.”

„02 august, Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor”

În 2015, Parlamentul European a declarat ziua de 02 august „Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor”, în onoarea celor 500 000 de romi europeni – reprezentând cel puțin un sfert din totul populației rome de la acea vreme – care au fost exterminați în Europa ocupată de naziști.

Comisia Europeană și statele membre ale UE s-au angajat să combată atitudinile antirome, discriminarea romilor și prejudecățile cu privire la aceștia, care au reprezentat, de asemenea, o cauză profundă a genocidului împotriva romilor europeni.

Omagiu

Comemorarea din acest an a reunit membri ai Rețelei Fundației Romilor pentru Europa, reprezentanți ai Fundației Romilor pentru Europa, Roma for Democracy International (RFD), Inițiativa pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Romilor (REDI), Roma Education Fund (REF). Oficiali de stat şi supravieţuitori au ținut discursuri.

Ne-am adunat pentru a onora memoria victimelor, pentru a oferi educație istorică și pentru a promova o moștenire durabilă de rezistență și reziliență. Am reflectat asupra trecutului, ne-am onorat strămoșii și am învățat din trecut.

Trauma Holocaustului este transmisă din generație în generație. Prin educarea noastră cu privire la suferințele strămoșilor noștri romi, nu numai că recunoaștem <<banalitatea răului>>, ci și prezentăm rezistența romilor, strategiile de supraviețuire și nevoia de rezistență politică împotriva opresiunii.

Artiștii și creativii au avut un rol esențial în păstrarea și transmiterea memoriei Holocaustului romilor. (...) Arta vindecă, iar talentele creative ale romilor joacă un rol-cheie în acest proces”, a declarat Timea Junghaus, director executiv al ERIAC.

Prezentă la eveniment, Preşedinta Bundestagului german, Bärbel Bas, a susținut importanța de a ajuta la păstrarea vie a memoriei victimelor.

Nu a fost doar un moment de reculegere, ci și un apel la acțiune împotriva valului în creștere al extremismului de dreapta în Europa și a urmărit să educe și să lumineze, consolidând necesitatea vigilenței în prevenirea viitoarelor atrocități.

Floarea-soarelui, imaginea pentru comemorare

În acest an, imaginea pentru comemorare a fost inspirată de desenele evocatoare cu floarea-soarelui ale lui Ceija Stojka. Ceija Stojka, o romă supraviețuitoare a Holocaustului, a fost o artistă și scriitoare extraordinară, ale cărei lucrări surprind în mod emoționant rezistența și frumusețea spiritului rom în mijlocul ororilor genocidului. Arta sa, în special floarea-soarelui, simbolizează speranța, rezistența și forța de nezdruncinat a poporului rom. Moștenirea lăsată de Ceija este o dovadă a puterii de durată a artei de a inspira, vindeca și uni comunitățile în fața unor adversități inimaginabile.

 

Editor on-line: Mihai Știrbu, Jurnalism cu S.

Membru ERIAC.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul meu

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com