Treceți la conținutul principal

Un film ca un selfie cu prietenii: Matthias and Maxime al lui Xavier Dolan



Matthias and Maxime, în regia lui Xavier Dolan spune povestea găștii tale de prieteni, din 31 ianuarie, pe ecranele cinematografelor din țară. 

Fie că e vorba de cel mai impulsiv membru al grupului, cel mai înțelept, cel mai nebunatic, cel mai bogat sau chiar cel care taxează fiecare greșeală gramaticală a celorlalți, nimic nu ne poate despărți de cei cu care am copilărit. Cu ei am pus la cale cele mai cool petreceri, am făcut cele mai mari nebunii, ei ne-au fost alături când ne-am îndrăgostit sau am suferit. Maxime (interpretat chiar de Xavier Dolan) are acești prieteni, iar unul dintre ei, are o soră, Erika. Erika e la școala de film și are de făcut un scurtmetraj pe care îl filmează în weekend-ul în care toată gașca se adună la casa de vacanță a familiei sale. Erika nu are actori pentru film dar îi are pe prietenii fratelui său: Matthias & Maxime. 
Evenimentele de pe parcursul filmării declanșează o tensiune între cei doi, care acum sunt nevoiți să se confrunte mai puternic cu propriile dorințe, bulversându-și cercul prietenilor și, foarte curând, și viețile.

Cu un ,,dialog extraordinar”, după cum apreciază The Playlist, lungmetrajul lui Xavier Dolan a avut premiera la Cannes și este un film care emană ,,atâta tandrețe și blândețe” (The Guardian), și este totodată ,,mai tânăr, mai bătrân și mai condimentat decât câteva dintre cele mai recente filme ale lui Dolan.’’ (Vanity Fair)

La rândul său, regizorul susține nevoia personală și importanța realizării acestui film declarând: ,,La 20 de ani, să-mi găsesc locul a fost și este partea cea mai importantă din viață, și fără îndoială, asta este valabil pentru marea majoritate dintre noi. Pentru o vreme m-am păcălit, fie din dragoste, fie din încercarea de a-mi găsi adevărații prieteni. Succesul aduce și izolare și fără să-mi dau seama ajunsesem, la peste 25 de ani, să fiu singur mai tot timpul. Dar de ceva vreme, mi-au ieșit în cale persoane excepționale. La locul potrivit, la timpul potrivit. Cumva, spre 30 de ani, mai degrabă decât să fac film, mi-am făcut prieteni. Matthias & Maxime vorbește despre astfel de prietenii. Într-o altă lume, printr-o altă poveste. Unde tineri cu origini și poziții sociale diferite ajung la o anumită vârstă, în acest moment al schimbării și se întreabă, exact ca mine, care este locul lor.“  

La începutul carierei sale, Xavier Dolan a fost considerat copilul minune al cinema-ului actual. Primul său lungmetraj - J’ai tué ma mère - a fost scris, regizat și produs de autorul canadian la doar 19 ani, și prezentat în premieră la Festivalul de la Cannes (Quinzaine des Realisateurs, 2009). Dolan a realizat ulterior aproape un film pe an, Matthias & Maxime fiind al optulea lungmetraj. Les Amours Imaginaires și Laurence Anyways au fost prezentate în secțiunea Un Certain Regard (Cannes 2010 și, respectiv, 2012). În 2013, Tom à la ferme a câștigat premiul criticii FIPRESCI la Festivalul de la Veneția și un an mai târziu, Mommy l-a readus pe Dolan la Cannes, de data aceasta în competiția oficială, unde a primit Premiul Juriului. A revenit ulterior pe croazetă cu Juste la fin du monde (Grand Prix du Jury) și Matthias & Maxime. 

Matthias & Maxime va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 31 ianuarie și va putea fi văzut în București, Iași, Cluj Napoca, Vaslui, Sfântu Gheorghe, Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, Timișoara, Slobozia. 

În București, Voodoo Films și Cinema Muzeul Țăranului au pregătit o promoție specială pentru prietenii apropiați care vor să meargă în gașcă la film. Începând cu 31 ianuarie, pentru grupurile de trei persoane, prețul biletului la Matthias & Maxime este redus la 8 lei, promoția fiind valabilă doar la casieria cinematografului. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...