Treceți la conținutul principal

O conversație cu antropologi și cercetători științifici despre sustenabilitatea de zi cu zi: plastic, modă sau viața la țară

 


Pe 17 noiembrie, de la ora 19:00, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) va avea loc One Minute Older Talks #2, o conversație despre sustenabilitate și cum se poate traduce acest concept în acțiunile noastre de zi cu zi. Discuția va atinge subiecte precum consumul de plastic, hainele second-hand sau sustenabilitatea în mediul rural.

Întâlnirea va fi moderată de jurnalistul Mihai Ghiduc (Redactor Șef, Mindcraft Stories) și îi va avea invitați pe Laura Nistor (Conferențiar, Universitatea Sapientia, Cluj-Napoca), Magdalena Crăciun (Antropolog, Lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București) și Mirel Bănică (Cercetător științific, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română). Intrarea este liberă!

Seria One Minute Older Talks, începută în luna octombrie cu o conversație despre artă și sustenabilitate, face parte din proiectul One Minute Older dezvoltat de Fundația9 în toamna acestui an și care a inclus o campanie publică de colectare a pungilor de plastic și o expoziție creată de un grup de artiști din plasticul colectat.

Laura Nistor este conferențiar la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, unde predă disciplinele Sociologia mediului, Comportamentul consumatorului, Comunicare și modă. Aria ei de cercetare cuprinde teme de sociologia mediului și sustenabilității.

Magdalena Crăciun este antropolog, lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și doctor în antropologie socială al University College London. A făcut cercetare de teren de lungă durată în România și Turcia și este interesată de cultura materială și materiale, în special plastic, și de îmbrăcăminte, modă și sustenabilitate.

Mirel Bănică este Doctor în științe politice al Universităţii din Geneva, Elveţia (2004). Stagii de pregătire şi de cercetare la Universitatea Laval, Canada şi EHESS Paris, intre 2005-2008. In prezent, cercetător științific la Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română. Domenii de cercetare şi de specializare : antropologia religiei, sociologia memoriei, business anthropology. Fondator al suveika.ro, cercetare antropologica aplicată mediului de afaceri. Ultima carte publicată: “Prin România. Carnete de drum”, Editura Polirom, 2020.

One Minute Older este câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...