Treceți la conținutul principal

Centrul de Tineret al Fundației Romanian Angel Appeal reunește tinerii români și ucraineni într-un spațiu sigur și multicultural

 


Dacă nu te uiți cu atenție, s-ar putea să-l ratezi. Ascuns în inima orașului, Youth Hub-ul Romanian Angel Appeal freamătă de energia tinerilor, chiar și în zilele liniștite.

Ideea unui Youth Center (tr.en. Centru de tineret) a apărut la Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) cu mult înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, însă forma de astăzi a centrului a fost dată atunci când echipa a înțeles nevoia tinerilor ucraineni de a se deconecta de la știrile de acasă, de a socializa și de a găsi modalități prin care dorul și incertitudinea viitorului să capete o formă mai puțin înfricoșătoare.

Cu susținerea partenerilor, UNICEF România și NRC - Norwegian Refugee Council, în iunie anul trecut Youth Hub-ul a găzduit primii adolescenți la Biblioteca Națională a României. Pe parcursul a 8 luni, peste 300 de tineri ucraineni au luat parte la activități non-formale, recreative și au beneficiat de cursuri gratuite de limbă română și limbă engleză, iar din ianuarie 2023, centrul s-a mutat în casă proprie, pe Strada Tunari nr. 16 din București.

Mergând pe metodologia ”Open Youth Hub”, centrul de tineret este deschis de luni până sâmbătă, începând cu ora 12:00, iar tinerii sunt bineveniți pentru a utiliza internetul și a participa la lecțiile online, a-și face temele și proiectele, a se întâlni cu prietenii sau a se recrea cu ajutorul boardgame-urilor, mesei de biliard, de tenis sau a jocurilor video pe consolă. În a doua parte a zilei, ei participă la diferitele workshop-uri organizate la Hub și facilitate de lucrătorii de tineret români și ucraineni sau organizații non-guvernamentale partenere.

Aici surprinzătoare este multiculturalitate locului, căci spațiul este deschis tuturor tinerilor, indiferent de naționalitate. În ultimele două luni, locația a găzduit participanți ucraineni și români, lucrători de tineret din diferite organizații, s-a bucurat de vizite cu specialiști internaționali, iar acum pregătește un atelier mixt în limba engleză dedicat tinerilor români și ucraineni, pe tematica antreprenoriatului social. Este doar primul dintr-o serie largă de activități care urmăresc nu doar integrarea tinerilor, cât dezvoltarea bilaterală de abilități și competențe într-un context diversificat din punct de vedere cultural.

Hub-ul este un loc care te face să simți că aparții, că ești binevenit și că poți fi tu însuți. Creează un sentiment de confort, creativitate, pozitivitate și siguranță. Prin diverse ateliere și activități creative, Hub-ul ajută la dezvoltarea, îmbunătățirea și dobândirea unor abilități noi sau vechi care sigur ne vor fi de ajutor în viitor. Hub-ul se simte ca un val de multe emoții pozitive pentru că vin aici să fiu cu prietenii mei, să lucrez și să fac lucruri pe care nu le-aș fi putut face înainte!”, declară una dintre tinerele ucrainence de la Hub, angajată la începutul anului ca lucrător de tineret.

Youth Hub-ul este un loc sigur, în care fiecare individ este sprijinit să se dezvolte în ritm propriu, în care practicile educației non-formale se îmbină cu momente de distracție și recreere, iar subiecte sensibile, precum violența de gen, educație sexuală, sănătate mentală și emoțională sau stima de sine sunt abordate de specialiști cu empatie, dezvoltarea personală jucând un rol important în activitatea centrului, care își propune să lucreze cu tinerii pe competențele cheie, cum ar fi cele multilingvistice, sociale, antreprenoriale, cetățenești, digitale și de expresie culturală.

Pentru a fi la curent cu activitatea centrului, vă invit să urmăriți pagina de Instagram, @ua_youthhub (Youth Hub in Bucharest by Romanian Angel Appeal Foundation), acolo unde se comunică bilingv (engleză și ucraineană) activitățile desfășurate și momentele din viața Hub-ului.


Sursa: Romanian Angel Appeal

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...