Treceți la conținutul principal

HEDY: Profesorii și învățătorii din școlile speciale pot accesa acum resurse gratuite digitale pentru a-i sprijini în predare

 



Sunt lucruri pe care le înveți de mic și care te ghidează prin viață. Lucruri elementare, ce țin de igienă sau de comportamentul în public. Sunt lucruri pe care le înveți în familie și școală vine și le sedimentează. Pentru copiii cu nevoi educaționale speciale, procesul de învățare este unul aparte, iar profesorii din școlile speciale întâmpină adesea dificultăți în a consolida comportamentele fundamentale ale copiilor, comportamente ce par a fi simple, dar necesită repetiție constantă.


În acest sens, „Educație pentru sănătate pentru tinerii cu dizabilități” (HEDY), proiectul dezvoltat de Romanian Angel Appeal (RAA) împreună cu 4 parteneri naționali și internaționali și finanțat de programul ERASMUS Plus, vine în ajutorul profesorilor cu metode prin care aceștia îi pot sprijini pe elevi să gestioneze în mod conștient aspecte legate de sănătate, igienă și comportamente sociale pentru un viitor mai puțin stigmatizant.


Format din patru module online interactive, cu instrumente ușor de accesat, HEDY este primul program de educație pentru sănătate dedicat cadrelor didactice din școlile speciale pus la dispoziție în mod gratuit în cinci limbi: română, engleză, franceză,  islandeză și greacă. 


Pentru acces, profesorii își pot crea un cont gratuit pe portalul de e-learning RAA: https://www.elearning.raa.ro/. Cele patru module abordează teme diverse, așa cum sunt prezentate mai jos, iar profesorii și învățătorii pot parcurge unul sau toate cele patru module în ritm propriu.


Modul 1: „Dezvoltarea și pubertatea copiilor și tinerilor cu dizabilități” 

Cursanții vor putea recunoaște nevoile elevilor cu dizabilități în contexte școlare; Vor putea  identifica și reacționa în mod eficace la nevoile persoanelor cu dizabilități în contexte școlare; determina ce abordare este mai adecvată pentru fiecare situație legată de promovarea sănătății în funcție de particularitățile elevului; 


Modulul 2: „Predarea igienei personale și a auto-îngrijirii copiilor și tinerilor cu dizabilități” –

Specialiștii răspund la întrebări precum: De ce este important să predați igiena și îngrijirea personală pentru copiii cu nevoi speciale?, Cum se dezvoltă comportamentele de igienă?, Cum puteți sprijini părinții și alți îngrijitori în procesul de exercitare a rutinelor de igienă cu copiii cu nevoi speciale? 


Modulul 3: „Sănătatea sexuală și reproductivă a adolescenților cu dizabilități”

În cadrul acestui modul, profesorii pot descoperi tehnici de predare a subiectelor sensibile, pot identifica diferența dintre atingeri adecvate și inadecvate și pot preda în mod corespunzător aceste aspecte, discutând despre sex și concepere într-o manieră clară și simplă, abordând problematica contracepției și BTS și fiind mai pregătiți să identifice și să medieze situații de abuz și hărțuire.

Modulul 4: „Aspecte juridice și de politică referitoare la educația medicală a copiilor cu dizabilități” -

La sfârșitul celui de-al patrulea modul, profesorii vor descoperi bazele juridice ale drepturilor la educație pentru sănătate și inclusiv educație sexuală ale persoanelor cu dizabilități; punctele de contact locale și naționale principale și centrele de consiliere pentru drepturi legate de sănătate; recomandări despre maniera de comunicare a acestui subiect cu părinții și sporirea conștientizării.


„Educație pentru sănătate pentru tinerii cu dizabilități” (HEDY) a reunit expertiza a cinci parteneri: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA), Autism-Europe (AE) Belgia, Centrul de Diagnostic și Consiliere de Stat Islanda, IASIS, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2, (CSEI) Ploiești și cu sprijinul a patru școli partenere asociate. HEDY este finanțat în cadrul programului ERASMUS Plus, Parteneriate strategice în domeniul educației Școlare, K201, demarat la data de 1 octombrie 2020 și cu o durată de 27 luni.


Pentru mai multe informații, ne puteți contacta pe e-mail, la adresa learninghub@raa.ro sau office@raa.ro


Editor online: Mihai Știrbu.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Chery se lansează oficial în România, prin parteneriatul semnat cu Grupul AUTO ITALIA

  - AUTO ITALIA, parte a Grupului Samelet, a fost desemnat importator oficial al mărcii Chery în România. -  Lansarea modelelor Chery marchează extinderea brandului pe o piață strategică din Europa Centrală și de Est. -  Gama de modele va include SUV-urile din familia TIGGO. Chery, cel mai mare exportator de autoturisme din China pentru al 22-lea an consecutiv, intră oficial pe piața din România prin parteneriatul semnat cu Grupul AUTO ITALIA, companie parte din Grupul Samelet. Acordul va permite comercializarea locală a modelelor SUV din gama TIGGO începând cu a doua jumătate a anului 2025. Cu o prezență în peste 110 țări și regiuni și peste 15 milioane de utilizatori globali, dintre care 4,5 milioane în afara Chinei, Chery își continuă expansiunea internațională și va lansa modelele produse în serie din familia TIGGO pe mai multe piețe din Europa în cursul acestui an, transmițând un mesaj puternic la nivel global privind nivelul tehnologic al brandului Chery. Compania e...

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

Chery dă startul: Primele mașini au fost trimise spre România

  Pe 4 iunie 2025, Chery Automobile a organizat primul transport oficial de vehicule către România din Wuhu, China, marcând un nou moment important în extinderea globală a companiei. Această livrare semnalează nu doar intrarea oficială a Chery pe piața europeană, ci și poziționarea României drept una dintre primele piețe strategice ale brandului în regiune. Transportul include modelele TIGGO 7 și TIGGO 8 , disponibile atât în versiuni cu motor termic (ICE), cât și hibride plug-in (PHEV). Aceste modele îmbină tehnologia avansată Chery cu principii de mobilitate inteligentă și ecologică, oferind astfel consumatorilor europeni o experiență de condus eficientă, fiabilă și modernă. Transportul include modelele TIGGO 7 și TIGGO 8 , disponibile atât în versiuni cu motor termic (ICE), cât și hibride plug-in (PHEV). Aceste modele îmbină tehnologia avansată Chery cu principii de mobilitate inteligentă și ecologică, oferind astfel consumatorilor europeni o experiență de condus eficientă, ...