Treceți la conținutul principal

HEDY: Profesorii și învățătorii din școlile speciale pot accesa acum resurse gratuite digitale pentru a-i sprijini în predare

 



Sunt lucruri pe care le înveți de mic și care te ghidează prin viață. Lucruri elementare, ce țin de igienă sau de comportamentul în public. Sunt lucruri pe care le înveți în familie și școală vine și le sedimentează. Pentru copiii cu nevoi educaționale speciale, procesul de învățare este unul aparte, iar profesorii din școlile speciale întâmpină adesea dificultăți în a consolida comportamentele fundamentale ale copiilor, comportamente ce par a fi simple, dar necesită repetiție constantă.


În acest sens, „Educație pentru sănătate pentru tinerii cu dizabilități” (HEDY), proiectul dezvoltat de Romanian Angel Appeal (RAA) împreună cu 4 parteneri naționali și internaționali și finanțat de programul ERASMUS Plus, vine în ajutorul profesorilor cu metode prin care aceștia îi pot sprijini pe elevi să gestioneze în mod conștient aspecte legate de sănătate, igienă și comportamente sociale pentru un viitor mai puțin stigmatizant.


Format din patru module online interactive, cu instrumente ușor de accesat, HEDY este primul program de educație pentru sănătate dedicat cadrelor didactice din școlile speciale pus la dispoziție în mod gratuit în cinci limbi: română, engleză, franceză,  islandeză și greacă. 


Pentru acces, profesorii își pot crea un cont gratuit pe portalul de e-learning RAA: https://www.elearning.raa.ro/. Cele patru module abordează teme diverse, așa cum sunt prezentate mai jos, iar profesorii și învățătorii pot parcurge unul sau toate cele patru module în ritm propriu.


Modul 1: „Dezvoltarea și pubertatea copiilor și tinerilor cu dizabilități” 

Cursanții vor putea recunoaște nevoile elevilor cu dizabilități în contexte școlare; Vor putea  identifica și reacționa în mod eficace la nevoile persoanelor cu dizabilități în contexte școlare; determina ce abordare este mai adecvată pentru fiecare situație legată de promovarea sănătății în funcție de particularitățile elevului; 


Modulul 2: „Predarea igienei personale și a auto-îngrijirii copiilor și tinerilor cu dizabilități” –

Specialiștii răspund la întrebări precum: De ce este important să predați igiena și îngrijirea personală pentru copiii cu nevoi speciale?, Cum se dezvoltă comportamentele de igienă?, Cum puteți sprijini părinții și alți îngrijitori în procesul de exercitare a rutinelor de igienă cu copiii cu nevoi speciale? 


Modulul 3: „Sănătatea sexuală și reproductivă a adolescenților cu dizabilități”

În cadrul acestui modul, profesorii pot descoperi tehnici de predare a subiectelor sensibile, pot identifica diferența dintre atingeri adecvate și inadecvate și pot preda în mod corespunzător aceste aspecte, discutând despre sex și concepere într-o manieră clară și simplă, abordând problematica contracepției și BTS și fiind mai pregătiți să identifice și să medieze situații de abuz și hărțuire.

Modulul 4: „Aspecte juridice și de politică referitoare la educația medicală a copiilor cu dizabilități” -

La sfârșitul celui de-al patrulea modul, profesorii vor descoperi bazele juridice ale drepturilor la educație pentru sănătate și inclusiv educație sexuală ale persoanelor cu dizabilități; punctele de contact locale și naționale principale și centrele de consiliere pentru drepturi legate de sănătate; recomandări despre maniera de comunicare a acestui subiect cu părinții și sporirea conștientizării.


„Educație pentru sănătate pentru tinerii cu dizabilități” (HEDY) a reunit expertiza a cinci parteneri: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA), Autism-Europe (AE) Belgia, Centrul de Diagnostic și Consiliere de Stat Islanda, IASIS, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2, (CSEI) Ploiești și cu sprijinul a patru școli partenere asociate. HEDY este finanțat în cadrul programului ERASMUS Plus, Parteneriate strategice în domeniul educației Școlare, K201, demarat la data de 1 octombrie 2020 și cu o durată de 27 luni.


Pentru mai multe informații, ne puteți contacta pe e-mail, la adresa learninghub@raa.ro sau office@raa.ro


Editor online: Mihai Știrbu.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...