Treceți la conținutul principal

TEDx Bucharest sau ceea ce televiziunile nu ne arată





In timp ce scriu articolul despre evenimentul TEDx Bucharest Ahead of time de ieri, televizorul este pe unul din canalele romanesti.
Este ora 5 dupa-amiaza, asa ca fetele de la Bravo, ai stil! isi prezinta tinutele vestimentare pregatite anume pentru evenimentele gandite de ele. Cristina Mihaela, concurenta pe care o gasesc antipatica, se imagineaza in Barcelona, la o lansare de produse cosmetice. Obtine trei stelute de la juriu si ne indeamna sa o votam la un numar scurt cu suprataxa ca sa fie protejata in gala. Gala aceasta este in fiecare duminica. La finalul primei editii a concursului, lumea prezentatoarelor TV se va inmulti cu inca una. Ce emisiune va modera? Despre ce va fi? Cine vor fi invitatii?
Eu unul mi-as dori un talk show de calitate. Pentru ca speaker-ii care ajung pe scena de la TEDx sa fie mai cunoscuti. Nu e neaparat nevoie ca accentul sa se puna pe individ, ci pe initiativele pe care le sustin, pe temele cercetate si impactul asupra societatii.
Andreea si Cristina Mihaela aproape se paruiesc. Vorbesc despre casatorie si despre iubiti (nu neaparat in aceasta ordine). Imaginati-va cat de versatile ar fi aceste tinere in rolul de moderatoare. I-ar putea avea invitati pe Cosmin Alexandru si pe Claudiu Vrinceanu si sa discute despre intiativele din guvernul tehnocrat duse la bun-sfarsit. Oamenii care aduc valoare la dezvoltarea societatii sunt in fiecare domeniu. Si poate asta incearca sa demonstreze TEDx: poti fi bun in ceea ce faci si inspira-i si pe ceilalti din jurul tau! Andreea si Cristina Mihaela de abia asteapta sa va ia un interviu. Dar dupa pauza de publicitate, timp in care isi sterg rimelul curs si inghit continutul unei lingurite cu miere pentru a-si reface vocile de la atatea tipete.
Ilinca Vandici, desi imi e simpatica, nu va ajunge niciodata la nivelul lui Marcus Orlovsky, o gazda atat de spontana si cu simtul umorului dezvoltat. Spre deosebire de TEDx Bucharest A head of time, Bravo, ai stil! este o emisiune inregistrata si nu are un public spectator de peste 600 de persoane. Asa ca, dificultatile tehnice se rezolva printr-o dubla. Regizorul de platou il mai pune pe Maurice sa mai jurizeze inca o data in cazul in care i-a cazut lavaliera, iar Silvia Globala (iubita mea secreta) se mai incrunta o data la inamicele ei. Asa ca, o sa trec cu vederea problemele de sonorizare  ale editiei din acest an de la TEDx care riscau sa deranjeze audienta formata din tinerii din corporatii. Pentru ca Marcus ne-a dat energie pentru intreaga zi. Noi invatam de la el care sunt rigorile unui eveniment atat de mare, iar el invata de la noi cum sunt romanii.
Am inteles ca TEDsters-ii s-au bucurat ca locatia evenimentului a fost Sala Radio: aproape de centru, iar unii au ajuns usor dupa doar cateva ore de somn. Cu o noapte inainte socializasera la un drink prin baruri sau petreceri tinute la prieteni acasa. Pe de alta parte, corporatistii veniti in grup prin companie s-au intristat ca evenimentul nu s-a tinut in timpul saptamanii de lucru. Daca ar fi fost asa, ar fi fost pontati la birou ca si cum ar fi fost la lucru, iar ei ar fi scapat de zecile de e-mail-uri de serviciu.
Ce ar fi invatat si publicul care se uita la televizor daca Delia Dumitrescu, primul speaker de la TEDx, ar fi invitata intr-o emisiune, este ca inovatia incepe cand gandesti diferit. Tot ni se spune asta, dar cum ajungem sa ii punem sfatul in aplicare. Credeti ca domnisoara Cristina Mihaela, posibila viitoare prezentatoare tv la Kanal D reusea sa ii puna intrebarea asta? Sau ar fi fost mai degraba tentata sa ii judece tinuta?
Cornel Amariei are 23 de ani si este considerat de Forbes unul dintre cei mai importanti tineri influenti ai lumii. A auzit cineva de el? Se aude Antena 3? (mai bine nu… cine stie ce i-ar inventa lui Cornel de dragul rating-ului).
Zoe Philpott isi doreste o lume in care si femeile sa aiba modele de urmat-femei si considera ca istoria ascunde rolul femeilor in dezvoltare (uite un subiect numai bun pentru agenda actuala in care se pune in discutie familia traditionala. Zoe ar trebui sa stie ca in Romania noastra sunt unii care isi doresc ca femeia sa se intoarca la cratita). Dar Cristina Balan, femeia care a reusit intr-un domeniu considerat al barbatilor, ar putea fi un model feminin de curaj pentru tinere.
Jon White a calcat pe o bomba in Afghanistan si a scapat cu viata. A pierdut trei membre si sfatul lui pentru noi este: Shit happens so keep trying! Daca ar fi fost invitat de Dana Grecu intr-un studio tv, i-ar fi spus ca si-a cautat-o. Dar la Sala Radio, discursul lui a emotionat o sala intreaga care l-a aplaudat in picioare indelung.
Micu Bogdan e genul de om care reuseste sa invinga sistemul prin munca de voluntar la Ministerul Mediului. El a dezvoltat o aplicatie in care sunt semnalate taierile de copaci ilegale.
Aseara, TEDx s-a incheiat cu un concert tinut de Subcarpati. Unul minunat.
Dupa-amiaza de luni se incheie cu Ilinca Vandici care trage cortina. Cine a luat stelutele si ce va face cu ele?

Foto: The Bucharests Studio

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...