Treceți la conținutul principal

Spectacolul Gala își continuă periplul mondial la București

GALA de Jérôme Bel
Încearcă din nou. Eșuează din nou. Eșuează mai bine


Cu acest îndemn beckettian la creativitatea care se naște din eșec, dintr-o aparentă dificultate sau pur și simplu din condiția umană, spectacolul Gala al coregrafului francez Jérôme Bel își continuă periplul mondial la București. Una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar a propriului corp este prezentată de Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Institutul Francez, pe 13 și 14 decembrie, la Teatrul Odeon, în cadrul programului internațional FranceDanse Orient Express 2017. Prima reprezentație de la București va fi prefațată de decernarea Premiilor CNDB 2017.

Un atelier de mișcare pentru amatori din regiunea pariziană – pornind de la această experiență franceză din 2014, Jérôme Bel chestionează dansul sub toate formele lui, de la pașii de dans schițați prin sufragerie, în intimitatea propriei case, la cel instituționalizat, cu reguli, teatralizat, pe o scenă. De ce ultimul are o altă legitimitate, un alt prestigiu decât primul ? Ce înseamnă dansul și mișcarea pentru fiecare dintre noi ? Toate aceste întrebări, foarte simple la prima vedere, au fost puse de către coregraf atât publicului cât și celor 20 de dansatori români cu care a realizat versiunea bucureșteană a spectacolului. O distribuție surprinzătoare, împotriva tuturor clișeelor despre dans și teatru, reunind actori, balerini și dansatori profesioniști, dar și oameni cât se poate de obișnuiți pe care nu i-ați vedea niciodată pe o scenă consacrată – copii, adolescenți, persoane în vârstă, cu handicap etc. Împreună, aceștia prezintă și deconstruiesc modelele și canoanele acceptate ale baletului și ale dansului contemporan, uneori cu timidități, greșeli și stângăcii, dar încălcând și depășind limite. Un demers colectiv care pune în evidență dimensiunea politică și socială a dansului, capacitatea lui de a servi drept liant în cadrul unor comunități efemere.

O gală este, de obicei, un loc comun al experiențelor teatrale: o ocazie festivă și colectivă, de la spectacole de sfârșit de an și performance-uri de amatori până la evenimente simandicoase. Reinventată de Jérôme Bel, ea a călătorit deja în zeci de țări de pe trei continente, grație formatului său flexibil, mobil, federator, accesibil tuturor. Peste tot, spectacolul a alcătuit un inventar inedit al dansului. Rezultatul este o comunitate deja impresionantă de performeri Gala care au asimilat diferit mișcarea și au regândit dansul. E rândul românilor să-și facă loc în această gală fragmentată, un patchwork de imagini și reflecție, o  galerie de portrete vii.

Pe 8 decembrie 2017 au început repetițiile pentru spectacolul Gala de Jérôme Bel, care va putea fi văzut la Teatrul Odeon, pe 13 și 14 decembrie, de la ora 19:00. Asistenții pentru adaptarea bucureșteană a acestei creații, Chiara Gallerani și Cédric Andrieux, lucrează cu 20 de dansatori selectați exclusiv din România : Ștefan Bățroș, Andreea Cazacu, Maggie Chițoran, Catinca Dăiciulescu, Denis Dinulescu, Andrea Gavriliu, Alexandra Gold, Ginel Guiu, Maria Hoisescu, Toto Horvat, Nicoleta Lefter, Mohammad Abedin Nejadi, Zakieh Abedin Nejadi, Silvia-Ioana Niculae, Adrian Păun, Ioana Perescu, Anca Pop, Giulia Maria Stoian, Eliza Trefaș, Cosmin Vasile.

În 2007 îl vedeam pentru prima oară pe Jérôme Bel - unul dintre cei mai anarhici coregrafi contemporani – la Centrul Național al Dansului din București. Coregraful francez a fost invitat atunci cu două spectacole – Jérôme Bel, realizat în 1995, şi The Last Performance (a lecture), 2004 – care marcau fundamental întâlnirea cu un limbaj artistic spălat de surplusul de artificialitate, profund reflexiv în raport cu semnificațiile politice ale corpului, angajant și intens inspirant în relație cu analiza a ceea ce face un spectacol să devină spectacol. […] În 2017, Centrul Național al Dansului invită la București spectacolul Gala, care marchează, împreună cu Disabled Theatre, o transformare esențială în devenirea coregrafului Jérôme Bel, pe care o putem asocia transformărilor operate de Centru în ultimul timp”, spune Mihaela Michailov în eseul său intitulat Dansul e al tuturor.



Gala
concept : Jérôme Bel
asistent : Maxime Kurvers
asistenți pentru recrearea spectacolului : Chiara Gallerani et Cédric Andrieux
cu: 20 de dansatori
costume: dansatorii
durata: aproximativ 1h15

Bilete - Biletele s-au pus în vânzare la casa Teatrului Odeon (Calea Victoriei 40-42) și pe kompostor.ro Prețul biletelor este 45 de lei tarif întreg și 25 de lei cu reducere.
https://www.kompostor.ro/evenimente/7207-gala-i-premiilecndb2017
https://www.kompostor.ro/evenimente/7208-gala

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România și Centrul Național al Dansului București în cadrul FranceDanse Orient-Express 2017, proiect regional coordonat Teatroskop. Teatroskop este un program de cooperare între Franța și țările din Europa de SE în domeniul artele spectacolului, inițiat de Institutul Francez de la Paris, Ministerul Culturii și Ministerul Europei și al Afacerilor externe din Franța.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d

Farmacia Tei și Bebe Tei vor fi deschise și la Craiova, în ElectroPutere Mall

  Grupul francez de real estate Catinvest își completează mixul de retail și aduce brandurile Bebe Tei și Farmacia Tei pentru prima dată în Craiova. Bebe Tei și Farmacia Tei vor fi deschise în vara acestui an în ElectroPutere Mall, vor ocupa o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați și vor comercializa peste 60.000 de produse din toate categoriile de interes, de la dermato-cosmetice și cosmetice, puericultură mică și mare, îngrijire mama și bebe, alimentație sănătoasă, jucării, medicamente cu și fără rețetă medicală și până la produse veterinare. „Ne-am propus ca în fiecare an să avem câte trei deschideri în provincie și ne bucurăm că din vară vom fi prezenți cu conceptul nostru și în Craiova, în ElectroPutere Mall. Este o deschidere importantă în strategia noastră de extindere, și suntem convinși că Bebe Tei și Farmacia Tei vor avea un impact pozitiv în rândul clienților centrului comercial”, a declarat Roxana Maftei , fondatoarea Farmacia Tei. Printre mărcile sonore și cu pre

Aprozar La Strada, locul in care Radu vinde, cu voie buna, fara sictir, legume, fructe si zarzavaturi de la producatori locali

In preajma zilei lui de nastere, Radu Chirita si-a facut un cadou la care se gandea inca din 2014. A depasit teama de necunoscut si si-a deschis, la 34 de ani, un aprozar in apropriere de Primaria Sectorului 1. Spatiul din Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 88, unde din iarna functioneaza Aprozar La Strada , a fost ocupat inainte de un fast-food  care nu avea foarte multi clienti, ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva locuitorii zonei sunt mai receptivi in a savura legume si fructe decat o saorma cu de toate. Radu spune ca a ales acest bulevard destul de minutios. Trebuia sa indeplineasca cateva criterii bine stabilite, cum ar fi: trafic pietonal, vizibilitate stradala si sa fie in proximitatea locuintelor, de preferat blocuri mari si inalte :-). Intamplator sau nu, Radu Chirita a copilarit intr-un bloc comunist, care avea la parter un aprozar. In 2014, s-a gandit pentru prima data sa deschida un astfel de business insa, frica, teama de necunoscut l-au determinat sa-si