Treceți la conținutul principal

Spectacolul Gala își continuă periplul mondial la București

GALA de Jérôme Bel
Încearcă din nou. Eșuează din nou. Eșuează mai bine


Cu acest îndemn beckettian la creativitatea care se naște din eșec, dintr-o aparentă dificultate sau pur și simplu din condiția umană, spectacolul Gala al coregrafului francez Jérôme Bel își continuă periplul mondial la București. Una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar a propriului corp este prezentată de Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Institutul Francez, pe 13 și 14 decembrie, la Teatrul Odeon, în cadrul programului internațional FranceDanse Orient Express 2017. Prima reprezentație de la București va fi prefațată de decernarea Premiilor CNDB 2017.

Un atelier de mișcare pentru amatori din regiunea pariziană – pornind de la această experiență franceză din 2014, Jérôme Bel chestionează dansul sub toate formele lui, de la pașii de dans schițați prin sufragerie, în intimitatea propriei case, la cel instituționalizat, cu reguli, teatralizat, pe o scenă. De ce ultimul are o altă legitimitate, un alt prestigiu decât primul ? Ce înseamnă dansul și mișcarea pentru fiecare dintre noi ? Toate aceste întrebări, foarte simple la prima vedere, au fost puse de către coregraf atât publicului cât și celor 20 de dansatori români cu care a realizat versiunea bucureșteană a spectacolului. O distribuție surprinzătoare, împotriva tuturor clișeelor despre dans și teatru, reunind actori, balerini și dansatori profesioniști, dar și oameni cât se poate de obișnuiți pe care nu i-ați vedea niciodată pe o scenă consacrată – copii, adolescenți, persoane în vârstă, cu handicap etc. Împreună, aceștia prezintă și deconstruiesc modelele și canoanele acceptate ale baletului și ale dansului contemporan, uneori cu timidități, greșeli și stângăcii, dar încălcând și depășind limite. Un demers colectiv care pune în evidență dimensiunea politică și socială a dansului, capacitatea lui de a servi drept liant în cadrul unor comunități efemere.

O gală este, de obicei, un loc comun al experiențelor teatrale: o ocazie festivă și colectivă, de la spectacole de sfârșit de an și performance-uri de amatori până la evenimente simandicoase. Reinventată de Jérôme Bel, ea a călătorit deja în zeci de țări de pe trei continente, grație formatului său flexibil, mobil, federator, accesibil tuturor. Peste tot, spectacolul a alcătuit un inventar inedit al dansului. Rezultatul este o comunitate deja impresionantă de performeri Gala care au asimilat diferit mișcarea și au regândit dansul. E rândul românilor să-și facă loc în această gală fragmentată, un patchwork de imagini și reflecție, o  galerie de portrete vii.

Pe 8 decembrie 2017 au început repetițiile pentru spectacolul Gala de Jérôme Bel, care va putea fi văzut la Teatrul Odeon, pe 13 și 14 decembrie, de la ora 19:00. Asistenții pentru adaptarea bucureșteană a acestei creații, Chiara Gallerani și Cédric Andrieux, lucrează cu 20 de dansatori selectați exclusiv din România : Ștefan Bățroș, Andreea Cazacu, Maggie Chițoran, Catinca Dăiciulescu, Denis Dinulescu, Andrea Gavriliu, Alexandra Gold, Ginel Guiu, Maria Hoisescu, Toto Horvat, Nicoleta Lefter, Mohammad Abedin Nejadi, Zakieh Abedin Nejadi, Silvia-Ioana Niculae, Adrian Păun, Ioana Perescu, Anca Pop, Giulia Maria Stoian, Eliza Trefaș, Cosmin Vasile.

În 2007 îl vedeam pentru prima oară pe Jérôme Bel - unul dintre cei mai anarhici coregrafi contemporani – la Centrul Național al Dansului din București. Coregraful francez a fost invitat atunci cu două spectacole – Jérôme Bel, realizat în 1995, şi The Last Performance (a lecture), 2004 – care marcau fundamental întâlnirea cu un limbaj artistic spălat de surplusul de artificialitate, profund reflexiv în raport cu semnificațiile politice ale corpului, angajant și intens inspirant în relație cu analiza a ceea ce face un spectacol să devină spectacol. […] În 2017, Centrul Național al Dansului invită la București spectacolul Gala, care marchează, împreună cu Disabled Theatre, o transformare esențială în devenirea coregrafului Jérôme Bel, pe care o putem asocia transformărilor operate de Centru în ultimul timp”, spune Mihaela Michailov în eseul său intitulat Dansul e al tuturor.



Gala
concept : Jérôme Bel
asistent : Maxime Kurvers
asistenți pentru recrearea spectacolului : Chiara Gallerani et Cédric Andrieux
cu: 20 de dansatori
costume: dansatorii
durata: aproximativ 1h15

Bilete - Biletele s-au pus în vânzare la casa Teatrului Odeon (Calea Victoriei 40-42) și pe kompostor.ro Prețul biletelor este 45 de lei tarif întreg și 25 de lei cu reducere.
https://www.kompostor.ro/evenimente/7207-gala-i-premiilecndb2017
https://www.kompostor.ro/evenimente/7208-gala

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România și Centrul Național al Dansului București în cadrul FranceDanse Orient-Express 2017, proiect regional coordonat Teatroskop. Teatroskop este un program de cooperare între Franța și țările din Europa de SE în domeniul artele spectacolului, inițiat de Institutul Francez de la Paris, Ministerul Culturii și Ministerul Europei și al Afacerilor externe din Franța.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...