Treceți la conținutul principal

Limbaj mai bogat pentru elevii cu deficiențe de auz sau vorbire


În România, sunt 28.694 de copii care au handicap mental, auditiv şi asociat, care implică întârzieri sau dificultăţi în achiziţia limbajului, conform Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi.

Peste opt sute de elevi cu deficiențe de auz sau de vorbire și 120 de profesori psihopedagogi și logopezi au participat în perioada mai-decembrie 2017 la proiectul Logopedia, prin care s-a avut în vedere dezvoltarea limbajului în limba română a acestor copii, prin utilizarea mijloacelor digitale.

Echipa Salvaţi Copiii a colaborat pe parcursul anului 2017 cu instituţii de învăţământ speciale, voluntari Orange şi logopezi experimentaţi pentru dezvoltarea platformei digitale interactive adaptate nevoilor copiilor cu deficienţe de auz şi de vorbire. Această platformă este organizată în jurul obiectivelor de învăţare necesare pentru îmbunătăţirea capacităţilor lingvistice, concentrându-se în trei direcții: dezvoltarea vocabularului, structurarea limbajului, emiterea sunetelor.


Site-ul este disponibil tuturor pe www.logopediadigitala.ro  și pune la dispoziția specialiștilor care lucrează cu copii cu deficiențe de auz și de vorbire 11 jocuri educaționale, dar și un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode și instrumente digitale de lucru. Inițiativa a fost posibilă cu sprijinul financiar primit din partea Fundației Orange, prin fondul de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet”, dedicat îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu deficiențe de vedere și de auz.

Inițiativa Salvaţi Copiii este salutară; avem nevoie de instrumente digitale pentru diverse tipuri de activități de învățare, în special pentru formarea și dezvoltarea limbajului și corectarea pronunției, care constituie baza pentru integrarea copiilor cu deficienţe. Am apreciat în mod deosebit faptul că am avut libertatea necesară în implementarea proiectului la nivel local, în funcţie de programul şi nevoile grupului de beneficiari din şcoală, colaborând în acelaşi timp cu coordonatorul şi echipa de la nivel naţional”, a declarat Tatiana Drăghici, profesor psihopedagog la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan” din Vaslui.


În total, platforma a înregistrat deja peste 53.000 de accesări, iar 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi și logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare și ateliere, dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia și a putea derula activitățile educaționale, individuale și de grup.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...