Treceți la conținutul principal

Aveți vreo rudă care suferă de Sindromul Italia?


O campanie tv aduce în prim-plan dramele și umilințele trăite de româncele plecate la muncă în Italia pentru a avea grijă de bătrânii de acolo. Mame și soții care trăiesc o dramă uriașă, peste hotare, femei despărțite aproape două decenii de familiile lor. Femei care în prezent nu își mai găsesc locul în țara natală și par captive în Italia, într-o meserie din care nu mai pot ieși, chiar dacă le consumă psihic – este radiografia pe care reportajele lui Rareș Năstase, difuzate în cadrul Știrilor PRO TV, le arată.

Medicii psihiatri au denumit boala care afectează multe românce ce îngrijesc bătrânii din Peninsulă "Sindromul Italia" pentru că peste 3.000 de femei au fost internate la Institutul de Psihiatrie Socola, cu depresie. E o cifră alarmantă, pentru că este în creştere. Italia e oficial țara cu cea mai îmbătrânită populaţie din Europa. Datele Eurostat arată că peste 22% dintre italieni au peste 65 de ani. Tot în Italia trăiesc oficial peste un milion de români. Neoficial, numărul lor a trecut bine de 3 milioane, fiind minoritatea principală în Peninsulă.

 „Avem o generație întreagă de femei sacrificate. Par rupte complet de societatea românească, sunt dependente de locul unde muncesc, și dovedesc că nu se mai pot întoarce în țară, definitiv. Familiile lor au învățat să se descurce fără ele, bazându-se doar pe sprijinul financiar și mai deloc pe cel sufletesc. Mamele lipsesc cu anii de acasă și, în tot sacrificiul lor, devin realmente un sponsor, o simplă sursă de venit pentru cei apropiați. Își pierd autoritatea de părinte, în cele mai multe cazuri, atunci când, din stâlpul familiei, se transformă într-un musafir, care trece pragul căminului o dată pe an. E un fenomen social, aceste femei lipsesc și din societatea românească. Aceste femei sunt de fapt generația româncelor care au prins în țară disponibilizările masive. Au plecat din orașe românești care astăzi mor încet și sigur. Sunt foste lucrătoare în fabrici, contabile, subinginere și chiar profesoare rămase fără serviciu, cu soți dați și ei afară din industria de stat falimentară. Vin din familii care au contractat credite imobiliare, dar apoi s-au trezit fără un ban în buzunar,  în schimb cu copii mici, de ținut prin școli și facultăți. Sunt femei care abia își întemeiaseră familii, făcuseră prunci, dar s-au văzut în situația de a-i părăsi”, spune Rareș Năstase.

În fiecare zi, telespectatorii pot urmări poveștile cutremurătoare la Știrile PRO TV, iar duminică, la ora 18:00, telepespectatorii pot urmării reportajul despre femeile devenite  „badante” în Italia, pe larg, la România, te iubesc!

Toate reportajele pot fi urmărite pe stirileprotv.ro la secțiunea Sindromul Italia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DWMT la CONAC, festivalul care îmbină arta contemporană și muzica eclectică pe o moșie plină de istorie

  DWMT la Conac , în colaborare cu POINT , va avea loc pe 8-9 iulie 2023 la Conacul Udriște Năsturel și va fi un festival de două zile, un pic altfel. O îmbinare a artei recente, new media și muzică eclectică, pe o moșie plină de castani și flori, care găzduiește cel mai vechi monument de arhitectură civilă românească din piatră. DWMT la Conac aduce împreună cu POINT o experiență nouă și inedită pentru publicul din România, care caută să experimenteze ceva diferit. Acest eveniment este o combinație de artă, new media și muzică eclectică, menite să ofere o nouă perspectivă asupra entertainmentului. Printre elementele-cheie se numără instalații sonore, vizuale, sculpturi, cât și o expoziție temporară gândită și curatoriată de MARe, numită „Castelul destinelor încrucișate.’’ Astfel, festivalul de la Conacul Udriște Năsturel va fi nu doar un showcase muzical sincretic, ci și o oportunitate pentru publicul să descopere arta contemporană românească. Expoziția propusă și curatoriată de

Biz Sustainability Summit debutează pe 22 mai, la București

  Biz organizează primul summit de sustenabilitate din România: Biz Sustainability Summit . Sub motto-ul „ BE THE CHANGE ”, acesta debuteaza luni, 22 mai, de la ora 10:00, la Grand Hotel Bucharest. Biz Sustainability Summit va aduce în fata publicului sesiuni inspiraționale, dar și prezentări aplicate ale unor strategii care funcționează. Invitați din toată țara, dar și din străinătate, vor discuta aplicat despre cum deciziile de acum pot modela viitorul  într-o direcție corectă. Brandurile și companiile sustenabile formează o comunitate de lideri inspirați care stimulează inovația în mediile de business din care fac parte, pentru a oferi noi valori și perspective. Astăzi, a face lucruri punctuale în domeniul sustenabilității nu mai este suficient. Importantă este gândirea strategică pe termen lung, iar asta înseamnă ca toți cei implicați să asculte cu adevărat problemele societății. La Summit se va vorbi despre sustenabilitate dintr-o nevoie concretă, dar și grijă pentru viitor.

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d