Treceți la conținutul principal

Știi ce îți face filmul Capernaum? Îți dă un cap în gură de te lasă lat



Duminică e ziua aia a săptămânii în care, dacă ești creștin practicant, nu ai prea multă libertate de mișcare. Însă nimeni nu-ți interzice să mergi la un film. Dacă apuci să citești și recenziile de pe pagina de facebook a distribuitorului Independența Film, atunci ții cu tot dinadinsul să vezi Capernaum - haos și speranță. Ești avertizat de prieteni că vei plânge, dar îți spui că tu ești tare și în nici un caz nu ți se va întâmpla și ție asta. În mintea ta rămâne o curiozitate care merită hrănită: oare ce este atât de special la un băiețel aflat la primul lui rol? Oh, boy! Sunt atât de multe de spus despre el! Protagonistul debutant Zain Al Rafeea, un refugiat sirian, joacă rolul unui băiat libanez (Zain) care fuge de părinții săi neglijenți, ajungând să-și poarte singur de grijă, până când găsește adăpost în șubreda casă a lui Rahil (Yordanos Shiferaw), o refugiată etiopiană, și a bebelușului ei, Yonas (Boluwatife Treasure Bankole).

Lungmetrajul regizat de Nadine Labaki este povestea universală a copilului crescut cu neajunsuri, strigătul tuturor celor care au fost hrăniți cu apă și zahăr, în lipsa alimentelor de bază, al celor care au pășit în viață fără îmbrățișări și vorbe bune, al celor micuți care au luat rolul adulților și țin o casă, al fetelor care sunt împinse să se mărite mult prea devreme, al relației frate-soră, al protecției. Un strigăt de ajutor în fața nedreptăților vieții incipiente. Al copiilor fără copilărie. Al maturizării forțate.

Absolventă a Universității Saint-Joseph din Beirut, Labaki debutează la Cannes în 2007 cu premiera tragicomediei romantice Caramel (în care interpretează rolul lui Layale), urmată de premiatul Where Do We Go Now? (2011, unde Labaki este Amale), care rămâne până în prezent filmul cu cele mai mari încasări din Liban.

Dacă urmărești un film ale cărui personaje nu au trăit cu adevărat acele experiențe, nu are același impact asupra ta. Impactul este mult mai mare când știi că ai în față persoane reale care chiar se confruntă cu acele provocări”, a declarat Nadine Labaki.

Realizarea acestui film i-a schimbat viața, a schimbat-o ca persoană, i-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor, lăsându-i o senzație de vinovăție care nu o părăsește niciodată. "Nu poți fi cu adevărat la fel după o astfel de experiență. Este ca și cum nu mai ești îndreptățit să fii fericit, ca și cum nu mai ai dreptul la o viață normală odată ce ai trăit o astfel de experiență. Te schimbă pentru totdeauna.” – marturisea Nadine Labaki.

Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018 (unde s-a bucurat de 15 minute de ovații în picioare), s-a aflat și în cursa pentru Oscarurile din acest an la categoria cel mai bun film străin. Deși  Roma a luat statueta, pentru mine Capernaum este adevăratul câștigător.

Și uite cum stau în parcarea cinematografului și apuc doar să-i mulțumesc persoanei de lângă mine că m-a însoțit la vizionarea filmului Capernaum înainte să încep să plâng. Plâng și fumez, întrebându-mă, asemenea lui Zain, dacă mă vede cineva.

Urmărește Jurnalism Cu S  pe Facebook

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DWMT la CONAC, festivalul care îmbină arta contemporană și muzica eclectică pe o moșie plină de istorie

  DWMT la Conac , în colaborare cu POINT , va avea loc pe 8-9 iulie 2023 la Conacul Udriște Năsturel și va fi un festival de două zile, un pic altfel. O îmbinare a artei recente, new media și muzică eclectică, pe o moșie plină de castani și flori, care găzduiește cel mai vechi monument de arhitectură civilă românească din piatră. DWMT la Conac aduce împreună cu POINT o experiență nouă și inedită pentru publicul din România, care caută să experimenteze ceva diferit. Acest eveniment este o combinație de artă, new media și muzică eclectică, menite să ofere o nouă perspectivă asupra entertainmentului. Printre elementele-cheie se numără instalații sonore, vizuale, sculpturi, cât și o expoziție temporară gândită și curatoriată de MARe, numită „Castelul destinelor încrucișate.’’ Astfel, festivalul de la Conacul Udriște Năsturel va fi nu doar un showcase muzical sincretic, ci și o oportunitate pentru publicul să descopere arta contemporană românească. Expoziția propusă și curatoriată de

Biz Sustainability Summit debutează pe 22 mai, la București

  Biz organizează primul summit de sustenabilitate din România: Biz Sustainability Summit . Sub motto-ul „ BE THE CHANGE ”, acesta debuteaza luni, 22 mai, de la ora 10:00, la Grand Hotel Bucharest. Biz Sustainability Summit va aduce în fata publicului sesiuni inspiraționale, dar și prezentări aplicate ale unor strategii care funcționează. Invitați din toată țara, dar și din străinătate, vor discuta aplicat despre cum deciziile de acum pot modela viitorul  într-o direcție corectă. Brandurile și companiile sustenabile formează o comunitate de lideri inspirați care stimulează inovația în mediile de business din care fac parte, pentru a oferi noi valori și perspective. Astăzi, a face lucruri punctuale în domeniul sustenabilității nu mai este suficient. Importantă este gândirea strategică pe termen lung, iar asta înseamnă ca toți cei implicați să asculte cu adevărat problemele societății. La Summit se va vorbi despre sustenabilitate dintr-o nevoie concretă, dar și grijă pentru viitor.

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d