Treceți la conținutul principal

Știi ce îți face filmul Capernaum? Îți dă un cap în gură de te lasă lat



Duminică e ziua aia a săptămânii în care, dacă ești creștin practicant, nu ai prea multă libertate de mișcare. Însă nimeni nu-ți interzice să mergi la un film. Dacă apuci să citești și recenziile de pe pagina de facebook a distribuitorului Independența Film, atunci ții cu tot dinadinsul să vezi Capernaum - haos și speranță. Ești avertizat de prieteni că vei plânge, dar îți spui că tu ești tare și în nici un caz nu ți se va întâmpla și ție asta. În mintea ta rămâne o curiozitate care merită hrănită: oare ce este atât de special la un băiețel aflat la primul lui rol? Oh, boy! Sunt atât de multe de spus despre el! Protagonistul debutant Zain Al Rafeea, un refugiat sirian, joacă rolul unui băiat libanez (Zain) care fuge de părinții săi neglijenți, ajungând să-și poarte singur de grijă, până când găsește adăpost în șubreda casă a lui Rahil (Yordanos Shiferaw), o refugiată etiopiană, și a bebelușului ei, Yonas (Boluwatife Treasure Bankole).

Lungmetrajul regizat de Nadine Labaki este povestea universală a copilului crescut cu neajunsuri, strigătul tuturor celor care au fost hrăniți cu apă și zahăr, în lipsa alimentelor de bază, al celor care au pășit în viață fără îmbrățișări și vorbe bune, al celor micuți care au luat rolul adulților și țin o casă, al fetelor care sunt împinse să se mărite mult prea devreme, al relației frate-soră, al protecției. Un strigăt de ajutor în fața nedreptăților vieții incipiente. Al copiilor fără copilărie. Al maturizării forțate.

Absolventă a Universității Saint-Joseph din Beirut, Labaki debutează la Cannes în 2007 cu premiera tragicomediei romantice Caramel (în care interpretează rolul lui Layale), urmată de premiatul Where Do We Go Now? (2011, unde Labaki este Amale), care rămâne până în prezent filmul cu cele mai mari încasări din Liban.

Dacă urmărești un film ale cărui personaje nu au trăit cu adevărat acele experiențe, nu are același impact asupra ta. Impactul este mult mai mare când știi că ai în față persoane reale care chiar se confruntă cu acele provocări”, a declarat Nadine Labaki.

Realizarea acestui film i-a schimbat viața, a schimbat-o ca persoană, i-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor, lăsându-i o senzație de vinovăție care nu o părăsește niciodată. "Nu poți fi cu adevărat la fel după o astfel de experiență. Este ca și cum nu mai ești îndreptățit să fii fericit, ca și cum nu mai ai dreptul la o viață normală odată ce ai trăit o astfel de experiență. Te schimbă pentru totdeauna.” – marturisea Nadine Labaki.

Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018 (unde s-a bucurat de 15 minute de ovații în picioare), s-a aflat și în cursa pentru Oscarurile din acest an la categoria cel mai bun film străin. Deși  Roma a luat statueta, pentru mine Capernaum este adevăratul câștigător.

Și uite cum stau în parcarea cinematografului și apuc doar să-i mulțumesc persoanei de lângă mine că m-a însoțit la vizionarea filmului Capernaum înainte să încep să plâng. Plâng și fumez, întrebându-mă, asemenea lui Zain, dacă mă vede cineva.

Urmărește Jurnalism Cu S  pe Facebook

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...