Treceți la conținutul principal

Am întrebat patru români despre filmul Joker. Iată ce au răspuns


Alex și Gucciano sunt doi tineri care studiază psihologia și îmi sunt prieteni. Alex este asistent social și urmează rezidențiatul în psihoterapie la Berlin, iar Gucciano este înscris la un masterat în aceeași știință la Cluj. Luci și Bogdan au studiat la facultăți cu profil economic și au devenit familiari cu subiectele care ating sănătatea mintală și prin intermediul meu. Fiindu-mi apropiați și cunoscându-mi condiția de persoană cu afecțiuni afective (hai să îi spunem așa pentru că îmblânzește diagnosticul), am vrut să le aflu părerea despre acest film Joker care pe mine m-a făcut să cer un pahar cu băutură.
1. Gucciano: Joker are o evoluție GE-NI-A-LĂ!”
Mihai S: Bună dimineața. Am fost aseară la Joker... Multă multă tristețe. Nu știu dacă filmul trebuia făcut și dacă aduce ceva bun
Gucciano: De ce crezi asta?
Eu mi-am zis că stigmatizează oamenii cu probleme psihice.
Interesant. Eu nu m-am gândit la lucrul ăsta. Mie mi s-a părut că aduce tocmai problemele în atenția publicului. Mie mi se pare foarte bun. De Oscar. Actorul în rol principal (Joaquin Phoenix) ia Oscar clar.
Dar m-a lovit...
Are o evoluție GE-NI-A-LĂ! Eu l-am văzut tocmai ca pe o aducere în realitate a problemelor celor cu probleme mintale. Adică mie mi se pare că subliniază cât de greu le este și cât suport au ei din partea societății.
Sunt de acord ca pe alocuri e violent, true, dar cred că asta ajută în economia finală a filmului pentru că invită la discuție. Asta e perspectiva mea.
Desigur. E interesant că îl vezi așa
Bine, e clar că multă lume nu îl vede așa. Chiar prietenul nostru comun, al tuturor, CTP-ul a desfințat filmul de nu a mai rămas nimic din el, iar, din ce am citit, sunt cinematografe din State care au refuzat să îl difuzeze. Deci s-ar putea să fiu o minoritate. Și cu toate astea, de la mine ia nota 10 cu coroniță și Oscar.
2. Alex: „Filmul e făcut să șocheze masele pentru a trage un semnal de alarmă”
Ție ți se pare mult prea violent filmul Joker ca să mai fie loc de o discuție despre suportul care îl au de la societate persoanele cu probleme mintale?
Alex: În mod ciudat, Joker nu mi s-a părut așa violent. Poate sunt eu ciudat. Am văzut filme mult mai violente și agresive, iar aici doar două scene sunt mai extreme așa. Multe filme cu care am fost obișnuit au zeci de scene...
Mă refer la violență emoțională
Știu.. Cred că eu sunt deja obișnuit cu asta. Munca mea de asistent social și psiholog cred că m-au fortificat și imunizat. Dacă ți-aș spune niște povești...
Ești mobilat bine la cap
Nu înțelege greșit.. Am fost si eu surprins, e foarte bine făcut,  dar m-a și dezamăgit că nu a mers mai mult în patologia lui. În schimb, unele scene erau prea lungi și neinteresante. Tu ce păreri mai ai?
Eu l-aș fi interzis!
De ce?
Îmi face un mare deserviciu ca persoana cu afecțiuni mintale. Gen mă pot întreba dacă aș putea deveni joker
Dar el e un criminal... un om ieșit din comun, nu reprezintă oamenii cu afecțiuni mintale. Și eu mă pot întreba, oricine își poate pune această întrebare. Însă noi nu am avut copilăria și viața lui. Întotdeauna folosește mintea obiectiv și observ-o, nu te lăsa identificat cu gîndurile și temerile – apropo de ce zice Ecky (Eckhart Tolle). Filmul e făcut să șocheze masele pentru a trage un semnal de alarmă. Altfel nu ar avea niciun impact. Dar e totuși e un film, nu te identifica cu el. Fiecare om e individual.
E și ceva care ți-a plăcut și/sau ceva pozitiv cu care ai rămas? Ceva pozitiv?
Da. Bunătatea lui
Super! Iubirea pentru mama sa. Oarbă și necondiționată... până la un moment.
A "eliberat-o" (Luci intervine și crede că personajul principal de fapt s-a răzbunat pe mama lui pentru tot ceea ce i-a ascuns în viață)
Mulți copii abuzați ajung delincvenți. Prognoza lor e sumbră dacă nu sunt ajutați. De exemplu, copiii care aprind des focul și chinuie animalele devin mai mereu certați cu legea. Când devin adulți ajung prin închisori etc. La fel și mulți copii abuzați sexual devin abuzatori, violatori. Victima devine călău.
3. Luci: “Vorbim despre un personaj de comic books pe care nu-l poți asocia cu un astfel de caracter”
Luci: Joker este prea dur. Dar ceea ce trebuie să înțelegi e că prezintă un caz individual și nu stigmatizează persoanele cu afecțiuni psihice. Cu toate că mi-a plăcut, cred că nu trebuia făcut. Însă pentru că a fost făcut deja, e un film de văzut.
În Joker vorbim despre un personaj de comic books dar nu îl poți asocia nici o secundă cu un astfel de caracter.
4. Bogdan: “Cel mai sumbru, întunecat și nepozitiv film
Da,  mi-a plăcut jocul actoricesc din Joker, dar mi s-a parut cel mai sumbru, întunecat și nepozitiv film.
Informații de background:
În cinematografele din România, Joker este distribuit de Vertical Entertainment, și are un rating de vârstă de 15+.
Sub egida regizorală a lui Todd Phillips care semnează genericul de asemenea în calitate de producător și co-scenarist, filmul ,,Joker” îi rezervă un rol lui Robert De Niro alături de Joaquin Phoenix.
Cu o viziune amplă și complexă, Phillips explorează traiectoria lui Arthur Fleck (Phoenix), un individ ignorat de societate, cu o personalitate imprevizibilă și fascinantă, care nu poate fi inclus în niciun stereotip. 
Alături de Joaquin Phoenix, din distribuția filmului mai fac parte Robert DeNiro, Zazie Beetz („Deadpool 2”), Frances Conroy (serialul „American Horror Story”), Marc Maron (serialul „GLOW”), Bill Camp („Molly’s Game”), Glenn Fleshler (serialul „Billions”), Shea Whigham („Kong: Skull Island”), Brett Cullen (serialul „Narcos”), Douglas Hodge („Red Sparrow”) și Josh Pais („Going in Style”).


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...