Treceți la conținutul principal

Am întrebat patru români despre filmul Joker. Iată ce au răspuns


Alex și Gucciano sunt doi tineri care studiază psihologia și îmi sunt prieteni. Alex este asistent social și urmează rezidențiatul în psihoterapie la Berlin, iar Gucciano este înscris la un masterat în aceeași știință la Cluj. Luci și Bogdan au studiat la facultăți cu profil economic și au devenit familiari cu subiectele care ating sănătatea mintală și prin intermediul meu. Fiindu-mi apropiați și cunoscându-mi condiția de persoană cu afecțiuni afective (hai să îi spunem așa pentru că îmblânzește diagnosticul), am vrut să le aflu părerea despre acest film Joker care pe mine m-a făcut să cer un pahar cu băutură.
1. Gucciano: Joker are o evoluție GE-NI-A-LĂ!”
Mihai S: Bună dimineața. Am fost aseară la Joker... Multă multă tristețe. Nu știu dacă filmul trebuia făcut și dacă aduce ceva bun
Gucciano: De ce crezi asta?
Eu mi-am zis că stigmatizează oamenii cu probleme psihice.
Interesant. Eu nu m-am gândit la lucrul ăsta. Mie mi s-a părut că aduce tocmai problemele în atenția publicului. Mie mi se pare foarte bun. De Oscar. Actorul în rol principal (Joaquin Phoenix) ia Oscar clar.
Dar m-a lovit...
Are o evoluție GE-NI-A-LĂ! Eu l-am văzut tocmai ca pe o aducere în realitate a problemelor celor cu probleme mintale. Adică mie mi se pare că subliniază cât de greu le este și cât suport au ei din partea societății.
Sunt de acord ca pe alocuri e violent, true, dar cred că asta ajută în economia finală a filmului pentru că invită la discuție. Asta e perspectiva mea.
Desigur. E interesant că îl vezi așa
Bine, e clar că multă lume nu îl vede așa. Chiar prietenul nostru comun, al tuturor, CTP-ul a desfințat filmul de nu a mai rămas nimic din el, iar, din ce am citit, sunt cinematografe din State care au refuzat să îl difuzeze. Deci s-ar putea să fiu o minoritate. Și cu toate astea, de la mine ia nota 10 cu coroniță și Oscar.
2. Alex: „Filmul e făcut să șocheze masele pentru a trage un semnal de alarmă”
Ție ți se pare mult prea violent filmul Joker ca să mai fie loc de o discuție despre suportul care îl au de la societate persoanele cu probleme mintale?
Alex: În mod ciudat, Joker nu mi s-a părut așa violent. Poate sunt eu ciudat. Am văzut filme mult mai violente și agresive, iar aici doar două scene sunt mai extreme așa. Multe filme cu care am fost obișnuit au zeci de scene...
Mă refer la violență emoțională
Știu.. Cred că eu sunt deja obișnuit cu asta. Munca mea de asistent social și psiholog cred că m-au fortificat și imunizat. Dacă ți-aș spune niște povești...
Ești mobilat bine la cap
Nu înțelege greșit.. Am fost si eu surprins, e foarte bine făcut,  dar m-a și dezamăgit că nu a mers mai mult în patologia lui. În schimb, unele scene erau prea lungi și neinteresante. Tu ce păreri mai ai?
Eu l-aș fi interzis!
De ce?
Îmi face un mare deserviciu ca persoana cu afecțiuni mintale. Gen mă pot întreba dacă aș putea deveni joker
Dar el e un criminal... un om ieșit din comun, nu reprezintă oamenii cu afecțiuni mintale. Și eu mă pot întreba, oricine își poate pune această întrebare. Însă noi nu am avut copilăria și viața lui. Întotdeauna folosește mintea obiectiv și observ-o, nu te lăsa identificat cu gîndurile și temerile – apropo de ce zice Ecky (Eckhart Tolle). Filmul e făcut să șocheze masele pentru a trage un semnal de alarmă. Altfel nu ar avea niciun impact. Dar e totuși e un film, nu te identifica cu el. Fiecare om e individual.
E și ceva care ți-a plăcut și/sau ceva pozitiv cu care ai rămas? Ceva pozitiv?
Da. Bunătatea lui
Super! Iubirea pentru mama sa. Oarbă și necondiționată... până la un moment.
A "eliberat-o" (Luci intervine și crede că personajul principal de fapt s-a răzbunat pe mama lui pentru tot ceea ce i-a ascuns în viață)
Mulți copii abuzați ajung delincvenți. Prognoza lor e sumbră dacă nu sunt ajutați. De exemplu, copiii care aprind des focul și chinuie animalele devin mai mereu certați cu legea. Când devin adulți ajung prin închisori etc. La fel și mulți copii abuzați sexual devin abuzatori, violatori. Victima devine călău.
3. Luci: “Vorbim despre un personaj de comic books pe care nu-l poți asocia cu un astfel de caracter”
Luci: Joker este prea dur. Dar ceea ce trebuie să înțelegi e că prezintă un caz individual și nu stigmatizează persoanele cu afecțiuni psihice. Cu toate că mi-a plăcut, cred că nu trebuia făcut. Însă pentru că a fost făcut deja, e un film de văzut.
În Joker vorbim despre un personaj de comic books dar nu îl poți asocia nici o secundă cu un astfel de caracter.
4. Bogdan: “Cel mai sumbru, întunecat și nepozitiv film
Da,  mi-a plăcut jocul actoricesc din Joker, dar mi s-a parut cel mai sumbru, întunecat și nepozitiv film.
Informații de background:
În cinematografele din România, Joker este distribuit de Vertical Entertainment, și are un rating de vârstă de 15+.
Sub egida regizorală a lui Todd Phillips care semnează genericul de asemenea în calitate de producător și co-scenarist, filmul ,,Joker” îi rezervă un rol lui Robert De Niro alături de Joaquin Phoenix.
Cu o viziune amplă și complexă, Phillips explorează traiectoria lui Arthur Fleck (Phoenix), un individ ignorat de societate, cu o personalitate imprevizibilă și fascinantă, care nu poate fi inclus în niciun stereotip. 
Alături de Joaquin Phoenix, din distribuția filmului mai fac parte Robert DeNiro, Zazie Beetz („Deadpool 2”), Frances Conroy (serialul „American Horror Story”), Marc Maron (serialul „GLOW”), Bill Camp („Molly’s Game”), Glenn Fleshler (serialul „Billions”), Shea Whigham („Kong: Skull Island”), Brett Cullen (serialul „Narcos”), Douglas Hodge („Red Sparrow”) și Josh Pais („Going in Style”).


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d

Farmacia Tei și Bebe Tei vor fi deschise și la Craiova, în ElectroPutere Mall

  Grupul francez de real estate Catinvest își completează mixul de retail și aduce brandurile Bebe Tei și Farmacia Tei pentru prima dată în Craiova. Bebe Tei și Farmacia Tei vor fi deschise în vara acestui an în ElectroPutere Mall, vor ocupa o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați și vor comercializa peste 60.000 de produse din toate categoriile de interes, de la dermato-cosmetice și cosmetice, puericultură mică și mare, îngrijire mama și bebe, alimentație sănătoasă, jucării, medicamente cu și fără rețetă medicală și până la produse veterinare. „Ne-am propus ca în fiecare an să avem câte trei deschideri în provincie și ne bucurăm că din vară vom fi prezenți cu conceptul nostru și în Craiova, în ElectroPutere Mall. Este o deschidere importantă în strategia noastră de extindere, și suntem convinși că Bebe Tei și Farmacia Tei vor avea un impact pozitiv în rândul clienților centrului comercial”, a declarat Roxana Maftei , fondatoarea Farmacia Tei. Printre mărcile sonore și cu pre

Aprozar La Strada, locul in care Radu vinde, cu voie buna, fara sictir, legume, fructe si zarzavaturi de la producatori locali

In preajma zilei lui de nastere, Radu Chirita si-a facut un cadou la care se gandea inca din 2014. A depasit teama de necunoscut si si-a deschis, la 34 de ani, un aprozar in apropriere de Primaria Sectorului 1. Spatiul din Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 88, unde din iarna functioneaza Aprozar La Strada , a fost ocupat inainte de un fast-food  care nu avea foarte multi clienti, ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva locuitorii zonei sunt mai receptivi in a savura legume si fructe decat o saorma cu de toate. Radu spune ca a ales acest bulevard destul de minutios. Trebuia sa indeplineasca cateva criterii bine stabilite, cum ar fi: trafic pietonal, vizibilitate stradala si sa fie in proximitatea locuintelor, de preferat blocuri mari si inalte :-). Intamplator sau nu, Radu Chirita a copilarit intr-un bloc comunist, care avea la parter un aprozar. In 2014, s-a gandit pentru prima data sa deschida un astfel de business insa, frica, teama de necunoscut l-au determinat sa-si