Treceți la conținutul principal

EXIT: OPEN - ieşire deschisă spre „dincolo”. Exclusiv în România – filmul colectivului austriac DARUM în cadrul „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”



Este, probabil, cel mai evitat subiect în societăţile contemporane – deşi de neocolit, moartea este considerată atât o situaţie cât şi un cuvânt tabu. În condiţiile unui număr mondial impresionant de dispăruţi pe timp de pace, seceraţi de actuala pandemie, colectivul artistic austriac DARUM propune o discuţie deschisă despre modul în care noi, oamenii moderni, percepem trecerea în nefiinţă, în filmul experimental „AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN” (2020). Proiecţia în premieră în România este oferită gratuit şi în exclusivitate de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, în data de 30 mai, între orele 21.30 şi 23.30, pe site-ul său. Acest film deschide seria de performance-uri şi spectacole „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”.

Filmul durează 100 de minute și este subtitrat în limba engleză.

Filmul va putea fi vizionat aicihttps://bit.ly/2TCdXqo

Ieșit din comun, emoționant, impresionant”, recomandă cunoscutul critic româno-austriac, Irina Wolf, această producţie a colectivului artistic DARUM.

Filmul „AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN” este rezultatul unei ample cercetări întreprinse de colectivul DARUM. În urma unei lungi serii de interviuri, realizatorii au adunat experienţele cele mai diverse ale unor persoane care au avut de-a face cu diferitele faţete ale morţii – moarte aparentă, stadii terminale de boală, industria pompelor funebre etc. Rezultatul este „un hibrid între un film experimental şi un performance imersiv 1-la-1, care aduce în prim plan sentimente şi gânduri reprimate, încearcă să desluşească, fie şi vag, ceea ce nu poate fi desluşit plasând spectatorul faţă în faţă cu fenomenul morţii, dar păstrând o distanţă sigură şi confortabilă pentru cei ce se află în spatele obiectivului camerei”, explică realizatorii.

Ce mijloace avem la dispoziţie ca să privim deschis şi în faţă realitatea obiectivă a morţii? Acesta este punctul de plecare al realizatorilor performance-ului „AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN”, o coproducţie a colectivului artistic DARUM şi a Centrului „WUK performing arts” din Viena. „Instinctiv, oamenii evită moartea, încearcă să o facă invizibilă și să împingă ideea de persoană defunctă către marginile percepției. Moarte (și ceea ce o precede: agonia) ne amintesc de efemeritatea lucrurilor și, inevitabil, de propria noastră dispariție. Ceea ce vine după moarte se află dincolo de cunoștințele pe care le deţinem și ne împinge pe tărâmul credinței și al speculațiilor”, arată artiştii implicaţi.

„AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN” este continuarea unui alt proiect ambiţios, „UNINVITED GUESTS” (Musafiri nepoftiţi), despre persoanele decedate şi îngropate anonim. Acest performance a fost nominalizat la Premiul special Nestroy 2019, cele mai prestigioase premii teatrale austriece. Puteţi citi aici o cronică despre acest proiect, scrisă de Irina Wolf pentru Yorick (www.amfiteatru.com) - https://yorick.ro/o-calatorie-pe-urmele-mortilor-solitari/

Fondat în 2018, colectivul „DARUM. Darstellende Kunst und Musik” (arte performative şi muzică) este condus de Laura Andreß, Victoria Halper şi Kai Krösche. Grupul promovează esteticile inovatoare şi interdisciplinaritatea, combinând procedee din teatru, performance, film, muzică, literatură, arte vizuale, în creaţii integral imersive. DARUM se doreşte a fi un hub creativ pentru artiști din cele mai diverse medii artistice.

„Performing Austria – spectacolul timpului nostru” este un proiect dezvoltat de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, care prezintă spectacole şi performance-uri de ultimă oră, create de cei mai originali artişti austrieci ai momentului. Această serie de spectacole se doreşte a fi o ilustrare a dosarului special „Scena performativă austriacă”, coordonat de criticul Irina Wolf şi apărut în numărul 1/2020 al Revistei „Scena.ro“.

Următorul spectacol - „Zeitgeist“ al companiei de dans contemporan Hungry Sharks - va fi difuzat online, în premieră mondială, în weekendul 5-7 iunie. Amănunte în curând.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...