Treceți la conținutul principal

Zeitgeist - Performance de dans contemporan în proiecţie în premieră mondială, în cadrul Performing Austria – spectacolul timpului nostru



Zeitgeist - spiritul unei epoci care arată ca o luptă pentru oxigen, într-un bazin plin cu apă. Competiţie deschisă, rezistenţă încrâncenată, principii fluide, refugii efemere – un portret neaşteptat al societăţii actuale se dezvăluie în performance-ul de dans contemporan „Zeitgeist”, realizat integral subacvatic. Spectacolul este propus publicului român de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti (FCA) și compania de dans urban Hungry Sharks, într-o proiecţie online în premieră mondială, ce va avea loc între 5 şi 7 iunie, pe site-ul FCA, în cadrul programului „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”.

Performance-ul va fi disponibil pe site-ul Forumului Cultural Austriac București, aici – https://bit.ly/2ZY5uBX

Programul proiecţiilor:

05.06.2020 - orele 19.00-20.00 (ora Bucureștiului)

06.06.2020 - orele 20.00-21.00 (ora Bucureștiului)

07.06.2020 - orele 19.00-20.00 (ora Bucureștiului)

07.06.2020 - ora 20.15 (ora Bucureștiului) – proiecția finală va fi urmată de o sesiune Q&A LIVE, pe profilul Instagram al companiei Hungry Sharks https://www.instagram.com/hungrysharkscie/ Vor vorbi despre performance şi vor răspunde la întrebările spectatorilor – Valentin Alfery, coregraf, şi Dušana Baltić, producătoare, fondatorii companiei Hungry Sharks.

„Zeitgeist” este aventura dansului urban în mediul subacvatic. Spectacolul este constituit dintr-o serie de scurte performance-uri realizate de șase dansatori, care nu utilizează nici un fel de aparat de oxigenare atunci când se află sub apă. În versiunea originală, performance-ul necesită o infrastructură aparte pentru a putea fi prezentat, adică un bazin ai cărui pereţi sunt prevăzuţi cu ferestre de sticlă prin care spectatorii să poată urmări acţiunea. Acest proiect constituie un act de pionierat ce explorează, la nivel conceptual, depășirea potențialului situațiilor temporare în contextul societăţii vitezei în care trăim, dar și extinderea limitelor mișcărilor dansului urban.

Senzaţia noastră e aceea că principiile generale ale altor timpuri – relaţii fixe de durată, un singur loc de muncă, un singur domiciliu pentru întreaga viaţă, de exemplu – au devenit mult mai difuze, iar oamenii se regrupează din ce în ce mai mult în nişe ale societăţii, unde se folosesc de spaţii temporare, de momente efemere pentru a se exprima şi a trăi punctual, înainte de a trece la altceva. Aici intervine legătura cu apa, deoarece sub apă ai la dispoziţie doar un timp foarte limitat pentru a dansa. Miza noastră a fost aceea de a reacţiona la amăgirea continuă pe care o reprezintă aceste clipe, camere şi spaţii temporare”, explică Valentin Alfery, creatorul spectacolului „Zeitgeist”, într-un interviu acordat jurnalistei Raluca Rădulescu pentru emisiunea „Scena şi ecranul” de la Radio România Cultural.

Creată în 2011, compania Hungry Sharks perfecţionează continuu stilurile de expresie ale dansului urban, transpunându-le în mediile cele mai diverse şi introducându-le în practica teatrală obişnuită (atât în ceea ce priveşte formarea cât şi reprezentarea). Pentru excelenţa activităţii sale artistice şi educaţionale, ansamblul a fost premiat de către Cancelaria federală austriacă (2015) şi de către guvernul regiunii Carintia (2019).

Hungry Sharks susţine spectacole frecvent în Europa, America de Nord şi Asia şi a fost până acum prezentă de trei ori în România, la Bucureşti (2017) şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (2016, 2019). De altfel, spectacolul „Zeitgeist” se constituie şi într-o invitaţie pentru secţiunea austriacă a FITS 2020, realizată în format online, în cadrul parteneriatului dintre Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Ambasada Austriei la Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti.

Foto: © Jelena Janković

Informaţii în timp real - https://www.facebook.com/events/593498471568726/

Trailer - https://vimeo.com/275037645


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...