Treceți la conținutul principal

Intersecția Mad x Queer în literatura română contemporană | Bucharest Pride 2021

 


JOI, 12 AUGUST 2021 LA 19:00
Intersecția Mad x Queer în literatura română contemporană | Bucharest Pride 2021

Strada Mitropolit Filaret 16, 040504 București, România

Cum este atunci când identitățile noastre se întrepătrund, când purtăm mai multe etichete care ne definesc ca marginalx? Când aceste etichete nu sunt pălării pe care ni le putem scoate, când fac parte din existența noastră de zi cu zi? Și cum ar fi să ni le asumăm răspicat și să vorbim deschis despre ele? Să scriem, să depunem mărturie a discriminărilor multiple, dar și a , a fericirii autentice de a fi tu însăți într-o societate heteronormativă și sanistă? Ce ne desparte și ce ne aduce aproape de ceilalți, care e detaliul ce colorează aceste existențe particulare?

În cadrul Bucharest Pride 2021, este organizat încă un eveniment desfășurat de Campus Pride și vă invităm cu drag la o lectură comunitară despre intersecția dintre Mad x Queer, joi, 12 august, la Filaret 16.

MOZAIQ, Mad Pride România și editura frACTalia vă prezintă, cu sprijinul Filaret 16, evenimentul discuție-lectură: Intersecția Mad x Queer în literatura română contemporană, cu Ileana Negrea și Mihai Știrbu/Micaela de Carerra. Moderatoare: Iulia Militaru.

Ileana Negrea și Mihai Știrbu/Micaela de Carerra scriu cu curaj, autocompasiune și furie despre experiențele lor ca persoane queer și mad în societatea românească. Despre ostracizare și prietenie, despre comunitățile din care fac parte și rolul lor alinător și de creare a sentimentului de apartenență.

Ce înseamnă queer?
Ce înseamnă mad?
Și ce înseamnă să scrii despre ele?

Identitățile queer și mad au multe în comun: chestionarea binarității (anormal/normal, feminin/masculin, queer/straight, nebun/sănătos), reaproprierea conotațiilor negative ale acestor denumiri, critica normalității și a normativității, politicizarea experienței și identității.

Literatura locală contemporană nu a înregistrat încă alte mărturii în proză/poezie ale acestei intersecții.
Vom vorbi cu cex dox autorx despre intențiile, experiențele și procesul lor de scriere. Nevor citi fragmente din volumele lor și vor răspunde întrebărilor voastre, într-o discuție moderată de Iulia Militaru (frACTalia). 
La final, vom sta la povești și vom oferi autografe.

Proiect derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Pride România,Identity.Education si Samtökin ’78 cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România,program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens, #EEANorwayGrants #CampusPride #CampusPrideRomania Active Citizens Fund Romania

Filaret 16 este un spaţiu DiY, autonom, auto-organizat şi auto-gestionat. Pentru a sprijini spațiul care ne găzduiește, recomandăm celor care îşi permit să lase o donaţie după posibilităţile fiecărxia. De asemenea, puteţi găsi acolo băuturi (apă, suc, bere etc.).


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...