Treceți la conținutul principal

Prietenia aduce bucurie: sute de copii români și ucraineni s-au împrietenit la București de Ziua Independenței Ucrainei

 


De Ziua Independenței Ucrainei, miercuri, 24 august, copiii români și ucraineni s-au împrietenit și au transformat Grădina Casei Universitarilor din București într-un tărâm al păcii și copilăriei, cu jocuri și mici ateliere de Mișcare, Joc și Sport, de muzico-terapie, pictură pe față,  decorațiuni.

Fundația Terre des hommes (Tdh) a organizat evenimentul dedicat copiilor ,,Prietenia aduce bucurie”, pentru a sprijini comunitatea ucraineană din București, a crea oportunități de conexiune cu românii și, nu în ultimul rând, o oază de sărbătoare pentru toți. Peste 300 de participanți, mici și mari, au uitat timp de cinci ore de război și griji.

Evenimentul a celebrat talentul copiilor la muzică, desen, dans, artizanat, așa încât sute de copii s-au bucurat de-a lungul zilei de  apreciere. Meșteșugarii adulți din comunitatea ucraineană și-au prezentat produsele și au primit donații, iar concursul de talente al copiilor între 5 și 18 ani a adus în Grădină cântecele emoționante în limba ucraineană, câtate live de cei mici. Zece copii și adolescenți și-au învins emoțiile și, de pe scenă, au fredonat melodii, au dansat, au făcut trucuri de magie sau gimnastică artistică.

Au contribuit la eveniment și prietenii de la Fundația Parada, care au prezentat activități de circ, sau Amurtel care au adus activități creative cu elemente de yoga. De asemenea, copiii au decorat fursecuri și sacoșe împreună cu Playouth. Terre des hommes le mulțumește tuturor. De asemenea, mulțumiri partenerului general Unteatru, care a donat spațiul în care să ne putem desfășura, și Crucii Roșii, care s-a ocupat de siguranța copiilor.

Evenimentul face parte dintr-o amplă acțiune a Terre des hommes de sprijinire a familiilor ucrainene refugiate în România. Din luna martie, Terre des hommes România s-a străduit să răspundă nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România în ceea ce privește protecția, sănătatea mintală și sprijinul psiho-social, precum și asistența individuală adaptată. În prezent lucrăm cu și pentru copiii din zece centre din București, am creat o Școală de Vară și ne extindem în continuare activitatea, pentru că toți copiii au dreptul la o copilărie.

Proiect implementat de Terre des hommes România cu sprijinul financiar al Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich,  Swiss Solidarity Foundation și UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi).

Despre Fundația Terre des hommes România

Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, activă în România de 30 de ani, prin proiecte pe termen lung, contribuind, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și la reforma asistenței sociale. Desfășurăm proiecte care să acopere nevoi de siguranță și psiho-sociale ale copiilor, așa încât  în fiecare an, avem mii de beneficiari. Organizația folosește principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport și și acordă o atenție sporită incluziunii și participării. Pentru mai multe detalii, accesați https://tdh.ro/

Delegațiile din Ucraina, Moldova și Ungaria ale Terre des hommes desfășoară, de asmenea, acțiuni de sprijin pentru refugiații ucraineni.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...