Treceți la conținutul principal

Youth Hub sau divizia de tineret a Fundației Romanian Angel Appeal care apropie tinerii și îi ajută să se dezvolte

 


De mai bine de un an, Fundația Romanian Angel Appeal, împreună cu NRC - Consiliul Norvegian pentru Refugiați, și cu partenerii săi, oferă tinerilor din București contexte de socializare, creștere și procesare a provocărilor din adolescență și tinerețe la Youth Hub.

Încă de la început, centrul de tineret și-a propus să devină un spațiu sigur pentru tineri - la acel moment pentru adolescenții ucraineni a căror provocare era procesarea traumei războiului. Cu ateliere de educație non-formală, integrare lingvistică și diferite contexte de socializare, Youth Hub a început ușor să crească, forma sa finală fiind puternic inspirată de modelul estonian. 

Odată cu mutarea în noua casă de pe Strada Tunari, nr. 16, centrul capătă o valență diferită și se transformă în divizia de tineret a Fundație RAA, cu activități, ateliere, programe și alte asemenea cu, pentru și despre tineri, indiferent de naționalitate.

"Să lucrez la Hub mi-a dat un sentiment de apartenență și m-a făcut să mă simt văzută. De asemenea, mi-a permis să evadez puțin din situația actuală din Ucraina. Aștept cu nerăbdare să vin la Hub pentru că învăț mereu ceva nou, de exemplu despre abilitățile mele creative și cele de social media. Ce îmi place să fac la Hub este să să sprijin tinerii care vin aici și să le dau același sentiment de apartenență la hub ca și mine”, afirmă Nadia Sobh, Youth Worker (en. Lucrător de tineret)

În primele luni ale anului 2023, la Youth Hub s-au desfășurat, pe lângă ateliere zilnice de educație non-formală, și vizite de studiu, întâlniri și reuniuni (fie cu membrii ai societății civile, fie cu lucrători de tineret naționali sau internaționali), întâlniri de lucru, inclusiv întâlniri de lucru ale jurnaliștilor ucraineni, aniversări sau evenimente tematice (precum aniversarea de un an a Youth Hub-ului). 

Pe lângă toate acestea, Youth Hub crează o rețea de prietenie, solidaritate și suport, căci încurajează constant tinerii să iasă din zona de confort, îi provoacă, dar îi și susțin, alături de ei fiind constant alți tineri, anume lucrătorii de tineret ai Fundației sau voluntarii. 

"Am înțeles că am construit ceea ce ne-am propus într-o după-amiază, foarte recent, când am văzut la Hub un puști completând o scrisoare de intenție pentru facultate la un calculator, două tinere pregătind sandvișuri în colțul opus și discuții animate pe canapea, asemănătoare atelierelor de debate. La subsol, se desfășura un campionat de biliard.

Ce m-a bucurat cel mai mult a fost autonomia și libertatea de exprimare și alegere pe care o arăta fiecare dintre cei prezenți acolo - anul trecut, tinerii se temeau cumva să ocupe spațiul și să se exprime. Astăzi, sunt prezenți nu doar în viețile lor. Anxietatea de la început a căpătat ușor o nouă formă și e uimitor cât de mult reușesc să se deschidă, odată ce ajung aici”, completează Simina Dumitrache, personal din centrul de tineret. 

Pe lângă componenta de integrare prin dezvoltarea competențelor cheie pentru care militează echipa Fundației RAA care gestionează Youth Hub-ul, un accent important este pus și pe dezvoltarea abilităților prin cursuri acreditate, precum cele lingvistice sau cursuri acreditate ECDL.

Până la finalul acestui an, 75 de tineri ucraineni vor beneficia de cursuri gratuite de limbă română și limbă engleză și 60 de tineri ucraineni vor obține un certificat de recunoaștere europeană a competențelor de lucru pe calculator prin permisul ECDL. 

Activitatea Youth Hub-ului poate fi urmărită pe Instagram, pe pagina @youthhubraa


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...