Treceți la conținutul principal

Începe proiectul artistic multidisciplinar Balkan Ballerinas

 


Începând cu luna august 2024, coregrafii și performerii Anca Stoica, Sergiu Diță, Sofia Sitaru-Onofrei și Andreea Vălean încep lucrul la Balkan Ballerinas, un proiect multidisciplinar care investighează identitatea balcanică & situația dansatorului balcanic și care intenționează să înlăture stereotipurile asociate ideii de balcanism.

Inițiatorii demersului sunt Platforma 13, colectiv artistic fondat de Anca Stoica și Sergiu Diță, iar proiectul cuprinde un spectacol de dans, un film documentar și un studiu antropologic.

Spectacolul omonim va avea în centru un corp reactiv la granițe, prejudecăți și modele normative, va cerceta diversele subculturi balcanice din postcomunism și se va bucura de un turneu regional, după cum urmează:

- 2 septembrie / București: Centrul Național al Dansului București

- 4 septembrie / Sofia: Toplocentrala

- 7 septembrie / Belgrad: Magacin

- 13 septembrie / Timișoara: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”

- 6 octombrie / Sfântu Gheorghe: Teatrul „Andrei Mureșanu”

Call deschis

Pentru început însă, echipa de artiști lansează un call deschis studenților și profesioniștilor din dans contemporan și arte performative. Cei din urmă sunt invitați în datele de 5, 6 și 7 august la Centrul Național al Dansului București în cadrul unor întâlniri informale, concepute sub forma unor ateliere de mișcare.

Schimbul performativ de idei din 5, 6 și 7 va deschide pistele de mișcare ce vor sta la baza spectacolului. Detalii pot fi consultate aici.

Un proiect multidisciplinar & on-going

Ulterior turneului, proiectul multidisciplinar se va finaliza în luna octombrie 2024 prin celelalte două evenimente conexe: filmul documentar Balkan Ballerinas și studiul antropologic.

Regizat de Mihnea Toma și având-o directoare de imagine pe Beatrice Păun, documentarul va prezenta întreg parcursul echipei artistice în proiect, de la cercetare și repetiții, până la turneu și sesiunile de Q&A cu publicul fiecărei reprezentații.

Studiul antropologic va fi realizat de antropoloaga Laura-Maria Ilie, care va acompania dansatorii în cercetarea lor performativă și va publica în ISCOADA materialul astfel obținut.

Singular în câmpul artelor performative, proiectul consolidează rezidența pe aceeași temă desfășurată de Anca Stoica și Sergiu Diță la AREAL în 2023 și își propune să fie un cadru pentru o conversație mai amplă:

Corpul e strâns legat de societate. Strângem în noi și reacționăm la toate cutumele sociale cu care suntem crescuți. Deci societatea în care trăim ne condiționează și modul în care ne mișcăm. Asta pe de-o parte; pe de altă parte, proiectul dă și o radiografie, prin dans, a punctului cultural în care ne aflăm, a intereselor care există în lumea artistică. Dar, poate mai mult decât orice, Balkan Ballerinas pune o întrebare despre identitatea noastră culturală: cum arată felul în care ne mișcăm cine suntem?” – Anca Stoica.

Mai multe informații despre Balkan Ballerinas se pot găsi urmărind Platforma 13.

Parteneri instituționali: Centrul Național al Cărții – Institutul Cultural Român, Centrul Național al Dansului București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, KC Magacin, Toplocentrala Centre for Contemporary Arts

Parteneri media: ISCOADA, Happening, Teatrul Azi.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Editor on-line: Mihai Știrbu, Jurnalism cu S.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul meu

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com