Regizat de Mihnea Toma și având-o ca directoare de imagine pe Beatrice Păun, documentarul Balkan Ballerinas se lansează joi, 31 octombrie, la AREAL, de la ora 19:00.
Documentarul work-in-progress Balkan Ballerinas face parte din mai amplul proiect cu același nume și este o inițiativă a Platformei 13 (coregrafii Anca Stoica și Sergiu Diță). Proiectul investighează identitatea balcanică & situația dansatorului balcanic, în încercarea de a înlătura stereotipurile asociate balcanismului.
Multidisciplinar, Balkan Ballerinas s-a bucurat deja de un spectacol de dans în turneu regional (București, Sofia, Belgrad, Timișoara, Sfântu Gheorghe) și va fi completat de un studiu antropologic publicat în revista ISCOADA.
"Documentarul surprinde echipa spectacolului – Anca Stoica, Sergiu Diță, Andreea Vălean, Sofia Sitaru-Onofrei – aflată în turneu internațional, plecând din România spre Bulgaria și Serbia. Filmul își propune să reliefeze contrastele și specificul acestei zone pe care o numim Balcani, unde trecutul istoric, mixtul de cultură populară și modernă colaborează într-o tensiune vie.
Performerii sunt urmăriți atât în pregătirea spectacolului, cât și în explorarea capitalelor pe care le vizitează, cu propriile percepții, stereotipuri, reconsiderându-și fiecare relația cu propria identitate culturală. O călătorie „pestriță”, unde, cu fiecare oraș parcurs și interacțiune cu un nou public, ei redescoperă o varietate de perspective asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat <<spiritul balcanic>>", a spus Mihnea Toma, regizorul documentarului
Proiecția
de joi, 31 octombrie se va desfășura în prezența echipei.
Intrarea e liberă.
Echipa proiectului
Regie: Mihnea Toma;
DOP: Beatrice Păun; Concept & Coregrafie: Anca Stoica & Sergiu Diță; Performeri:
Sergiu Diță, Sofia Sitaru-Onofrei & Andreea Vălean; Sound Design: RAW
Creatives; Muzica: Daniel Stănciucu & Adrian Piciorea; Lighting Design:
Dorian Bolca; Studiu antropologic: Laura Maria Ilie; Producția: Platforma 13
Parteneri
instituționali
Institutul
Cultural Român, Centrul Național al Dansului București, Teatrul „Andrei
Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara,
KC Magacin, Toplocentrala Centre for Contemporary Arts
Parteneri
media
ISCOADA,
Happening, Teatrul Azi
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Editoron-line: Mihai Știrbu, Jurnalism cu S.
Comentarii
Trimiteți un comentariu