Treceți la conținutul principal

Sectorul care face pași să devină primul smart city district bucureștean





Habar n-am dacă sunt subiectiv pe tema asta. În clasa a VI-a, mama a vrut să ne mutăm de la bloc, la curte. Visa să crească găini și să planteze răsaduri de roșii, arbagic, usturoi și câte și mai câte.

Tata (La mulți ani, tata!) a ales zona (o periferie din Sectorul 1) și viitoarea căsuță (da, diminutiv, pentru că erau doar două camere și un hol pe post de chicinetă, cu WC-ul în fața curții). Pe stradă, în anul 1995, nu erau utilități (nici vorbă de apă, canalizare sau gaze). Când ploua, nămolul depășea gleznele mele de școlar.

De ce introducerea asta? Pentru că pot observa în ani cum a evoluat zona. Într-un ritm mai alert, uneori, și mai lent, altă dată, lăsând Evul Mediu în spate (mama lui de trecut!) în cele mai multe dintre cartiere.

Pentru noutatea știrii de mai jos, pornim de la premiza că nimic nu e perfect. Ai nevoie de o perioadă X să testezi, să vezi ce merge, ce nu funcționează în parametrii, cum poți îmbunătăți și dacă aduce beneficii reale locuitorilor.

Sectorul 1 face pași pentru a deveni primul smart city district bucureștean.


Sectorul 1 va avea o rețea publică de Internet gratuit și mobilier urban ce va permite încărcarea smartphone-urilor, tabletelor și a laptop-urilor, prin energie verde

Primăria Sectorului 1 a semnat un contract de donație cu o companie externă care va amplasa, cu titlu gratuit, 240 de stâlpi prevăzuți cu prize USB. Prizele pot alimenta simultan șase dispozitive mobile sau laptop-uri, iar routerele vor permite conectarea la Internet prin rețeaua wireless.

Pentru încărcare este necesar ca utilizatorul să dețină un cablu de alimentare.

Programul pilot a debutat ieri prin montarea primului stâlp cu panouri solare în fața Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9. Rețeaua de Internet wireless este denumită "Primăria Sectorului 1", are o rază de 150 de metri și va întruni toate condițiile de siguranță impuse de o astfel de rețea publică.

Ritmul de amplasare al stâlpilor va fi de aproximativ 50 pe lună, pe străzile principale, pe marile bulevarde din Sector, în piețele și în parcurile administrate de ADP Sector 1. La final, zona centrală va fi acoperită în totalitate de rețeaua Wi-Fi. Acest mobilier modern va fi situat în apropierea băncuțelor și va folosi echipamente de ultimă generație.

Modelul este inspirat de cele ale metropolelor lumii, precum New York, Helsinki și Melbourne. Firma inițiatoare își dorește ca parteneriatul cu Primăria Sectorului 1 să constituie un exemplu de bune practici pentru celelalte administrații publice din Capitală și din țară.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...