Treceți la conținutul principal

Noul buget al CNDB anunță un an în regim de austeritate



După ce a primit asigurări din partea Ministerului Culturii că se vor găsi soluții pentru situația financiară dramatică a instituției, Centrului Național al Dansului București (CNDB) i-a fost alocată o suplimentare de 200.000 lei cu promisiunea că la rectificarea din iulie, situația va fi remediată. 

O soluție de avarie care permite CNDB-ului să continue activitatea într-un regim minimal, cu o serie de evenimente programate. 

Atât reprezentanții ai Ministerului Culturii cât și cei ai CNDB sunt conșțienți că suplimentarea bugetară cu 200.000 lei reprezintă o soluție financiară de avarie care nu rezolvă problema de fond a subfinanțării cronice, pentru singura instituție publică dedicată culturii coregrafice contemporane din Europa de Est. 

Între timp, CNDB a primit promisiuni din partea ministerului că bugetul va fi suplimentat în mod adecvat la rectificarea bugetară din luna iunie.

CNDB a demarat diligențele pentru întâlniri de lucru între managementul instituției, dnul Ministru Bogdan Gheorghiu și dnul Secretar de Stat Cosmin Marcovici, pentru a stabili principiile finanțării publice în așa fel încât instituția să poată realiza un serviciu cultural, unic, în regim de continuitate, asumat de ambele părți.

“Soluțiile de avarie sunt binevenite, dar ele nu rezolvă problemele de fond. Cred cu tărie că doar voința politică poate asuma bunul mers al reglementărilor, că bunele practici sunt de urmat și că împreună putem oferi publicului și artiștilor din sfera culturii coregrafice contemporane, un cadru adecvat, bazat pe egalitate în drepturi”, a declarat Vava Ștefănescu.

CNDB e obligat să crească prețul biletelor

În ciuda funcționării cu un buget redus pentru al patrulea an consecutiv, finanțările atrase anul trecut de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) permit programarea unor evenimente de excepție la CNDB.

În același timp, situația financiară precară pune instituția în postura de a crește prețul biletelor la spectacolele programate în perioada următoare la 50 de lei (bilet întreg) și 25 de lei (bilet redus). 

CNDB le cere scuze pe această cale spectatorilor săi, care, deși au plătit deja taxele care merg la bugetul de stat pentru a le garanta accesul la cultură, sunt nevoiți să scoată o sumă mai mare din buzunarul propriu pentru a putea viziona dans contemporan în singura instituție publică de profil din acest colț al Europei.

Ce urmează la CNDB în perioada următoare?

FEBRUARIE

18 februarie – 27 martie - Prezentări de artist, ateliere, audiții – în cadrul Academiei de dans și performance CNDB 
proiect CNDB, co-finanțat de AFCN (multianual)

Academia de dans și performance, lansată în toamna anului trecut, e singurul program intensiv de formare dedicat tinerilor dansatori și performeri din România.
Invitați: Simona Deaconescu, Mădălina Dan, Andreea Novac, Mihaela Michailov, Manuel Pelmuș, Dan Perjovschi, Eduard Gabia, Iosif Kiraly, Raluca Voinea, Willy Prager, Adriana Gheorghe, Paula Dunker, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Vava Ștefănescu și Farid Fairuz.

29 februarie - Portret al artistei ca tânără influenceriță
proiect finanțat de European Cultural Foundation, prin programul Courageous Citizens

Un spectacol  regizat de Adriana Radu, fondatoarea proiectului educațional SEXUL vs BARZA, investighează dinamicile intimității, adicției și faimei pe care le trăiesc fetele și femeile pe social media. În el peformează trei artiste și creatoare online din România:  Ilinca Manolache, Corina Sucarov și Oana Maria Zahariaia.


MARTIE

1 martie – Portret al artistei ca tânără influenceriță
proiect finanțat de European Cultural Foundation, prin programul Courageous Citizens

7 martie – Sexodrom
proiect găzduit, finanțat independent

Un spectacol găzduit, produs de Giuvlipen și regizat de Bogdan Georgescu, Sexodrom e un spectacol curajos și seducător care deconstruiește tiparele teatrale clasice și chestionează felul în care structurile sociale și politice ne influențează viața privată.

8 martie – Daughters 
proiect finanțat de CNDB

Un spectacol despre transformare, al artistei Simona Deaconescu, în care trei micro-istorii ficționalizate, încărcate de ironie și suspans se împletesc, creând o nouă identitate. Trei fete pe patine cu rotile alterează o cronologie prestabilită. Acțiunile lor sunt filtrate și recompuse într-un univers multimedia analog. Spectacolul este o co-producție Tangaj Dance și CNDB.

13, 14, 15, 29, 30 martie – Val și Cetatea Sufletelor
proiect finanțat de CNDB

Primul spectacol-instalație pentru copii produs de Centrul Național al Dansului București și un adevărat laborator de creație care aduce împreună, sub coordonarea coregrafei Vava Ștefănescu, artiști din diferite domenii alături de o echipă de șase dansatori profesioniști și șapte copii, cursanți ai Școlii performative pentru copii CNDB.

21 martie – La Institutul Schimbării
proiect finanțat de CNDB

Unul dintre cele mai puternice și de succes spectacole CNDB din ultimii ani, La Institutul Schimbării, coordonat de Paul Dunca/Paula Dunker, e un bio info show care are ca bază investigarea, documentarea și arhivarea unor povești personale, din realitatea locală, cu preponderență vizând comunitatea transgender românească.

MAI
16, 17 mai – Risc Seismic
proiect găzduit de CNDB, finanțat independent

Spectacolul regizat de Mihai Lukács tratează subiectul cutremurului din 1977, pornind de la trei scrisori trimise după seism de către tatăl regizorului, student în București pe atunci.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...