Treceți la conținutul principal

Bucureștenii și cei care locuiesc în zonele limitrofe au un aliat împotriva poluării: până în anul 2025, APDD va planta aici o jumătate de milion de copaci


Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Pentru a diminua efectele poluării, APDD a lansat inițiativa „Plantează copaci”, prin care își propune plantarea a 500.000 de copaci, în termen de 5 ani, pe suprafața capitalei și a zonelor limitrofe.

Specialiștii remarcă “necesitatea existenței unui ghid de identificare a tipologiei potrivite de <<verde>> care să contribuie la purificarea aerului în raport cu substanțele poluante emise la nivelul Capitalei", se arată în comunicatul APDD.

Concret, pașii inițiativei „Plantează copaci” sunt:

- alcătuire de perdea verde de jur împrejurul Capitalei;

- plantări intensive de-a lungul căilor de circulație rutieră;

- îndesirea parcurilor existente cu crearea de alei printre copacii nou-plantați;

- crearea de noi parcuri etc.

Zonele favorabile plantării sunt spațiile libere de-a lungul infrastructurii de circulație, curțile și alveolele aferente ansamblurilor de blocuri și condominiilor. Inițiativa „Plantează copaci" urmărește să colaboreze cu asociațiile de proprietari din București, pentru a identifica acele zone în care este nevoie urgentă de plantarea de copaci.

Această veste este una bună inclusiv pentru proprietarii care își doresc o perdea de protecție în fața și de jur împrejurul proprietății, inițiativa venind și în sprijinul lor.

În plus, se va colabora cu administrațiile publice locale pentru stabilirea zonelor propice împăduririlor. „De exemplu, există multe zone de protecție aferente infrastructurii tehnice majore, cum ar fi zonele de protecție a apeductelor, a infrastructurii de îmbunătățiri funciare, a rețelelor de transport de produse petroliere sau gaze, ori zona de protecție și siguranță a căilor ferate. Deși construirea pe aceste imobile nu este posibilă, ele pot fi ocupate de arbuști, fiind ulterior integrate în rețeaua de spații verzi a unui oraș.", se mai menționează în comunicat.

Acțiunea va fi marcată de un studiu realizat în colaborare cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, cu ajutorul căruia se pot identifica speciile de arbori și de copaci ornamentali compatibili cu tipologia solului, însă și cu specificul zonei în care aceștia urmează să fie plantați.

„La nivelul județului Ilfov, în cazul localităților limitrofe Bucureștiului, se va dezvolta un plan de acțiune specific fiecărei unități administrativ-teritoriale, în funcție de zonele disponibile pentru plantarea arborilor.", se arată, de asemenea, în comunicat. Fondurile vor fi utilizate în mod exclusiv pentru acțiunile de plantare a copacilor, mizându-se pe un mecanism transparent și orientat în scopul acțiunii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...