Treceți la conținutul principal

De Ziua Japoniei, premieră la București: expoziție de stampe Meiji

 


„Intrați în minunata lume a tărâmului Soarelui răsare, a Japoniei. Fiecare stampă înglobează o întreagă istorie și o anumită poveste. Aceste lucrări din perioada Meiji sunt mărturii ale modernizării Japoniei - apariția Constituției, a trenului, a stilului european de îmbrăcăminte. Expoziția e unică pentru că stampele provin dintr-o colecție privată. Piesele expuse în cele doar patru-cinci expoziții Meiji pe an din lume provin din colecții muzeale, cum sunt Luvru sau British Museum. Această expoziție este o premieră la București, dar mai mult decât atât este o premieră la nivel global, este prima expoziție de stampe japoneze din acest an din lume dedicată Împăratului Japoniei”, a declarat Alexandru Chituță, director interimar al Muzeului Brukenthal și curator al expoziției „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, deschisă vineri seară, 10 februarie, la ARCUB. 

Expoziția poate fi vizitată între 11 februarie - 31 martie, la etajul 1 al Hanului Gabroveni. „Călătorie în lumea stampelor Meiji” marchează Ziua Naţională a Japoniei sărbătorită pe 23 februarie, de Ziua de Naştere a Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, reconstruind universul nipon de la sfârşitul secolului al XIX-lea prin peste 160 de xilogravuri japoneze. Expoziția cuprinde şi chimonouri puse la dispoziţie de doamna Laura Caraman.

„Perioada Meiji a fost o adevărată revoluție, un șoc. Ne-a plăcut foarte mult povestea, mai ales că are o influență extraordinară asupra artei europene. Van Gogh scria într-o scrisoare adresată fratelui sau Theo: „după ce vedem arta japoneză, înțelegem că arta noastră nu mai poate continua fără ea”. Desenul, compoziția și culorile acestor lucrări japoneze sunt fabuloase. Graficianul și profesorul Mircia Dumitrescu îmi spunea că noi și acum desenăm după japonezi”, a arătat colecționarul George Șerban, Managing Partner Șerban și Asociații. Datorită demersului său inedit, peste 600.000 de vizitatori au admirat stampele japoneze, cu precădere din Epoca Edo, în 14 expoziții organizate în toată țara.

Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei la București, a declarat: „Îmi exprim întreaga recunoștintă față de ARCUB, George Șerban și Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal pentru acest eveniment dedicat Zilei Naționale a Japoniei, care e ziua de naștere a Majestății Sale Împăratul Japoniei. Expoziția prezintă nu mai puțin de 164 piese, inclusiv lucrări ale celor mai mari maeștri din epoca Meiji. A fost o perioadă în care țara s-a deschis către lumea exterioară, după peste 200 de ani de izolare, o eră în care au avut loc mari reforme în societatea japoneză. Sper că această expoziție va contribui la întărirea legăturilor culturale dintre Japonia și România”.



„Am participat la invitația ES dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei, la deschiderea expoziției "Călătorie în lumea stampelor Meiji" din colecția avocatului George Șerban, curator fiind Alexandru Constantin Chituță, tânărul și energicul manager interimar al Muzeului Național Brukenthal. Expoziția organizată de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Arcub București prezintă în premieră în Capitală, în spațiile Hanului Gabroveni, peste 160 de stampe japoneze din perioada Meiji din temele istorie, Kabuki, Bijin-ga și peisaje. Alături de aceste stampe sunt expuse vase de porțelan, picturi pe mătase, cărți ilustrate cu xilogravuri și chimonouri. Am avut bucuria ca alături de ES dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, să participe la acest eveniment deosebit peste 30 de ambasadori și atașați culturali în România, artiști, directori de instituții culturale, curatori și alți invitați. Mă bucur că în relațiile România-Japonia, partea culturală continuă să aibă o importanță absolut deosebită”, a adăugat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

Liviu Sebastian Jicman, Președintele Institutului Cultural Român: „Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru contribuția extraordinară și pasul important pe care îl facem din perspectiva relațiilor culturale dintre România și Japonia. Subliniez și rolul mediului privat, care sprijină astfel de demersuri.”
  
Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs și Comunicare, JTI: „JTI este partener al marilor evenimente culturale. Suntem o companie japoneză și e firesc să promovăm cultura japoneză, receptată cu atâta căldură în România. Această expoziție a fost prezentată mai întâi la Sibiu, ca o avanpremieră și iată că, acum, Sibiul aduce la București un asemenea eveniment. Cred că prin Alexandru Chituță, directorul interimar al Muzeului Brukenthal, Sibiul a mai câștigat un pilon important alături de Constantin Chiriac, și că, împreună, cei doi vor continua să facă din acest oraș capitala culturală a României”.


În cadrul vernisajului a fost lansat și un album de stampe, care este, după cum spune Alexandru Chituță, mai mult decât o carte, și anume „un album de suflet, dedicat unui mare român, care a scris despre teatrul Kabuki, George Banu, profesor al Universității din Sorbona, care ne-a părăsit recent”.
 
Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a transmis celor prezenți un mesaj emoționant: „Este emoționant că, înainte de aniversarea zilei Japoniei, se întâmplă această expoziție care a fost prezentată întâi la Sibiu, cu participarea Ministrului Culturii și a domnului George Banu, care acum ne mângâie pe creștet dintre stele. De asemenea, e o mare bucurie, să îi spun Majestății Sale Imperiale, Împăratul Naruhito, la mulți ani!  E o mare bucurie că, împreună, aniversăm Țara Soarelui Răsare!”

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro și de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Parteneri: Ambasada Japoniei în România, Muzeul Național Brukenthal, Institutul Cultural Român, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Sponsori: JTI, Șerban și Asociații. Parteneri media: Radio București FM, STB SA.


Editor online: Mihai Știrbu.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...