Treceți la conținutul principal

VIVA: Să fii tu, așa cum ești!


Într-o casă veche din zona Kogălniceanu, prin 2010, se aduna tot felul de lume. Se asculta muzica de petrecere a Loredanei, se bea bere la doi litri și se consuma multa cafea, iar hainele ne miroseau mereu a fum de țigară. Când ni se făcea foame, Mădălina ne pregătea ficăței de pui pe care îi cumpăra de la magazinul din rond. Nu mai țin minte cu ce îi mâncam, dar era tot ce aveam și ne bucuram să împărțim cu toții ce găseam. În urma noastră, rămâneau teancuri de vase murdare.

În una dintre aceste seri, a apărut cu vin de țară la braț un el pe care nu îl mai văzusem până atunci. Mădălina ni l-a prezentat ca fiind un prieten de al unui prieten care e timid la început, dar cu un umor mare după ce oamenii îi devin familiari.

El nu impresiona cu nimic, poate chiar avea o privire ștearsă și era slab mort, dar vinul ăla de țară a curs până când nu a mai rămas nici un strop. La un moment dat, el îi cere Mădălinei hainele pe care le ținea la ea și se face nevăzut în baia mare pentru un timp. Râdem, glumim până când după ușa care despărțea holul și sala de baie se aude o voce suavă:
-          Eu o vreau melodia aia a surorii mele, Cher, Do you believe in love. Și nu ies de aici până când nu primesc aplauze!
-          Soro, hai să te vedem!, o încurajează Mădălină.
Dacă nu aș fi fost de la început în casă, aș fi crezut că o fată a stat ascunsă în toată perioada asta în baie. Purta o bluză înflorată, decoltată, și o pereche de șalvari. Părul îi era acoperit de un batic și ochii lui căprui erau acum creionați.
              Ne întinde măna să i-o pupăm în timp ce cu cealaltă ține un mop:
-          Micaela de Carrera! Enchante.
Pe muzica lui Cher, Micaela e o divă cu mopul în mână:
-          M-a făcut mama spălătoreasă, ce p... mea!
Micaela de Carrera mi-a dat în bobi, mi-a citit în cafea, m-a descântat de deochi – practici la care se pricepea nativ ori harul bunicii ei materne, care era romă, s-a transmis genetic.  Iar de două ori, pentru a-și plăti chiria, dar și pentru a se simți dorită, a încercat să vadă dacă e în stare să își vândă trupul.

Când devenea serioasă, mereu îmi spunea despre visul ei de a ajunge în oricare dintre septembrie la Bruxelles pentru a participa la Săptămâna Debutantelor într-un club de Drag Queen, Chez Maman. Dar îi lipsea curajul, iar ținutele ei, spunea ea, nu se ridicau la nivelul celor cu care ar fi trebuit să intre în competiție.

Jesus, băiatul din rolul principal din filmul VIVA care își dorește să devină o stea într-un micuț bar de drag queen, mi-a amintit de povestea Micaelei. Și am plâns.

“Am vrut să spun o poveste în care putem găsi lumină într-un loc întunecat și ceea ce este perceput ca slăbiciune se transformă în putere.”, a mărturisit regizorul VIVA, Paddy Breathnach, filmul fiind o coproducție Irlanda-Columbia.

Din 7 aprilie 2017 filmul este distribuit în cinematografele din România de FREEALIZE.
VIVA a fost proiectat în avanpremieră extraordinară la București la finalul anului trecut, în cadrul festivalului PELICULA – LATIN AMERICAN FILM & EXPERIENCE.
VIVA  a fost propunerea Irlandei la Premiile Oscar de anul acesta.

Urmărește JurnalismCuS pe Facebook


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...