Treceți la conținutul principal

Aprozar La Strada, locul in care Radu vinde, cu voie buna, fara sictir, legume, fructe si zarzavaturi de la producatori locali


In preajma zilei lui de nastere, Radu Chirita si-a facut un cadou la care se gandea inca din 2014. A depasit teama de necunoscut si si-a deschis, la 34 de ani, un aprozar in apropriere de Primaria Sectorului 1.

Spatiul din Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 88, unde din iarna functioneaza Aprozar La Strada, a fost ocupat inainte de un fast-food  care nu avea foarte multi clienti, ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva locuitorii zonei sunt mai receptivi in a savura legume si fructe decat o saorma cu de toate. Radu spune ca a ales acest bulevard destul de minutios. Trebuia sa indeplineasca cateva criterii bine stabilite, cum ar fi: trafic pietonal, vizibilitate stradala si sa fie in proximitatea locuintelor, de preferat blocuri mari si inalte :-).

Intamplator sau nu, Radu Chirita a copilarit intr-un bloc comunist, care avea la parter un aprozar. In 2014, s-a gandit pentru prima data sa deschida un astfel de business insa, frica, teama de necunoscut l-au determinat sa-si vad in continuare de viata de angajat model intr-o corporatie, angajat care scotea bani din piatra seaca pentru companie.

„Locul in care te incarci cu buna-dispozitie si vitamine”
In seara deschiderii aprozarului, pe la inceputul lunii februarie, Radu statea in frig si le oferea trecatorilor mere rosii romanesti si cate un flyer.
Inca de atunci, mi-a fost clar ca, pentru el, Aprozarul La Strada inseamna locul unde clientii – oamenii - se transforma in cunostinte, apoi in prieteni.

„Incercam sa oferim zambete si voie la pachet cu fructele si legumele proaspete. Incercam sa invatam numele clientilor, sa le cunoastem nevoile inainte de a deschide gura. Aprozar inseamna locul in care socializam, locul in care ne incarcam de buna-dispozitie si vitamine”, marturiseste antreprenorul.

„Amenajarea spatiului s-a dorit sa inspire voie buna, degajare, relax, natura, iar clientii sunt tratati la fel cum ne-ar placea si noua sa fim tratati. Oferim cadouri regulat la noi in magazin (mici atentii): un mar, o pruna, o migdala... Vindem produse si le oferim chiar daca clientii nostri nu au cei 10 bani lipsa ;) Oferim calitate si produse cat mai romanesti intr-o ambianta altfel, intr-un mediu altfel. Cu voie buna, fara sictir, intotdeauna la dispozitie clientilor nostri.”

Pentru aprovizionare, nu strabate tara-n lung si-n lat
„O sa ramai mirat cand ai sa afli ca putem procura salata verde, ceapa verde, ridichi, usturoi si alte si alte legume de la nici 20 de kilometri distanta de Bucuresti. In imediata apropiere a orasului betonat si fierbinte exista producatori de legume si fructe care nu sunt greu de reperat, trebuie doar sa vrei, sa vrei sa te deplasezi, sa ti pese, sa incerci...”

In teorie, pentru Radu aprozarul sau este un manifest pentru o viata sanatoasa. „Dar mai greu cu practica. Sunt inconjurat de lucruri teoretic sanatoase, le recomand cu ardoare clientilor nostri insa, nu ma pot lauda ca am in totalitate o viata sanatoasa (alimentar vorbind), cu toate ca alimentatia mea s-a schimbat mult de cand cu Aprozarul (mult in bine)”.

Experienta din corporatie a aplicat-o in conceptul aprozarului
Studiile si experienta profesionala l-au ajutat ca nimic sa nu fie lasat la voia intamplarii: de la nume, la logo, la culori la signalistica, totul a fost ales atent si pus in practica. A cumparat domeniul web, a inregistrat brandul la OSIM etc.  „Spre exemplu, ca sa poti intelege despre ce vorbesc, am sa iti spun ca nu intamplator fructele sunt pozitionate in magazin pe partea dreapta. Studiile marilor universitati americane sustin ca 95% din consumatorii care intra intr-un magazin, au tendinta sa se uite pentru prima data in partea dreapta a shop-ului. Asadar ce pozitionezi in partea dreapta? Fructe apetisante, ca doar nu vor pofti la telina. :) Alt exemplu, oferit tot de americani - caci ei sunt mama vanzarilor pe planeta asta si doar ei au inventat marea majoritate a conceptelor de marketing si sales: cand un average consumer paseste in locatia de cumparare, privirea lui este situata intr-o raza de 160-170 cm., asadar rafturile noastre sunt concepute pe aceste dimensiuni”, afirma fostul corporatist.

Competitorii sunt chiar clientii sai
Competitorii sai sunt de fapt oamenii care ii trec pragul si pe care incearca din rasputeri sa-i faca sa nu mai caute produse perfecte vizual, lucioase, aspectuoase. „Din nefericire, tot mai multi clienti isi doresc produse cu aspect perfect insa cu gust romanesc. Produsele romanesti nu sunt intotdeauna cele mai aspectuoase insa sunt cu certitudine gustoase si teoretic mai putin ajutate sa creasca (cand spun ajutate, ma refer la stropite cu te miri ce substante)”, conchide Radu Chirita.



Urmărește JurnalismCuS pe Facebook
   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...