Treceți la conținutul principal

„Un campion pentru copii”: Horia Tecău a devenit ambasador UNICEF


O sală micuță de la Casa ONU din Primăverii era de dimineață plină de jurnaliști. Cameramani, reporteri, oameni de radio veniseră să-l vadă pe Horia Tecău semnând numirea sa ca ambasador național UNICEF. În rândul doi, un loc liber pe scaun, între două doamne. Pe perioada evenimentului, am schimbat câteva zâmbete prietenoase cu persoana din dreapta mea, spunându-mi în gând ca la sfârșit să îmi înving timiditatea și să schimb cu această doamnă elegantă câteva impresii. Și bine am făcut. Deși nu discuția mea scurtă cu această persoană este subiectul materialului, am aflat de la ea că face parte din staff-ul lui Horia Tecău. Am întrebat-o cum este să lucreze cu Horia și mi-a răspuns că îi este foarte ușor deoarece sunt prieteni foarte buni. I-am spus și eu că îmi plac postările lui de pe Instagram, iar replica doamnei a fost că Horia își întreține singur contul de pe acea rețea de socializare și că nu și-a dorit un PR-ist care să facă asta în locul lui. Mi-am luat la revedere de la ea cu impresia că oamenii frumoși atrag prieteni asemenea lor.

Am fost surprins să aflu că Horia s-a născut la Brașov, la 19 ianuarie 1985. Mintea mea îl asocia cu Constanța. Ce-i drept, a copilărit la orașul de la mare încă de la vârsta de doi ani. Tatăl său, Romeo Tecău, fost jucător de baschet, l-a încurajat să facă bine și școală și sport, spunându-i că un sportiv mai inteligent și mai educat va avea rezultate mai bune și, tot așa, un elev mai disciplinat și perseverent va fi automat un elev mai bun. De la mama sa, Dorinela, Horia a învățat disciplina. Ea l-a convins și că performanța în sport trebuie însoțită de rezultate bune la școală. Horia are un frate mai mare cu aproape doi ani, Andrei, primul lui competitor, dar și cel care i-a fost mereu alături și l-a încurajat.

A început să practice tenisul la vârsta de șase ani. La 10 ani a devenit pentru prima dată campion național, iar la 14 ani campion european la dublu.

În cei 14 ani de carieră ca jucător profesionist de tenis, Horia Tecău a câștigat 30 de titluri mondiale. Printre cele mai prestigioase se numără: Dubai 2017, Madrid 2016, Wimbledon 2015, Turneul Campionilor 2015, Australian Open 2012, Cincinatti 2012, Auckland 2010.

El crede că tenisul i-a oferit multe. De aceea, vrea, la rândul său, să dea înapoi sportului și copiilor care practică tenisul ceva din experiența sa. Atunci când are timp liber, îi place să meargă la clubul de tenis, să joace sau să stea de vorbă cu copiii, să îi motiveze.

În 2016, Horia a lansat cartea Viața în ritm de Tenis cu scopul de a atrage copiii către lectură și sport împărtășindu-le din învățăturile pe care le-a primit la rândul său de-a lungul anilor.

Din anul 2011, în fiecare an în luna decembrie, Horia organizează Kidsday, evenimente de joacă pentru 300 – 400 de copii.

Când s-a gândit la posibilitatea de a se implica și de a ajuta, prima dată s-a gândit la copii, acei copii care au cel mai mult nevoie de ajutor. Horia a decis să doneze echipamente și timpul său pentru a ajuta diferite fundații să strângă bani pentru cazuri sociale. A făcutdonații către Spitalul Judetean Constanța și către Spitalul Judetean Arad prin care s-au achiziționat echipamente medicale în folosul secțiilor care se ocupă de copiii născuți prematur.

Sportivul își dorește să creeze o Școală de Tenis care să formeze copii fericiți și sănătoși, obișnuiți cu disciplina și munca în echipă, și nu neapărat campioni.

Începând cu 11 aprilie 2017, campionul mondial de tenis Horia Tecău este noul Ambasador Național pentru UNICEF în România.

Recent, Horia a vizitat comuna Motoșeni din județul Bacău, una dintre cele 45 de comunități unde UNICEF în România implementează programul pilot Servicii Comunitare pentru Copii. El a vrut să cunoască munca UNICEF la nivel local, în județul Bacău. În comuna Motoșeni, Horia a întâlnit copii frumoși, educați, cuminți, a cunoscut profesioniști de la nivel local și cadre didactice bine pregătite, care își fac munca cu multă dragoste și din pasiune.

„Ce am văzut că se întâmplă în Bacău îmi dă motivația și speranța că toți copiii din România pot crește alături de părinții lor, se pot bucura de iubire și protecție, pot merge la grădiniță și la școală pentru a-și atinge potențialul maxim”, a mărturisit Horia Tecău.





Horia Tecău este mai mult decât un campion mondial la tenis, el este și un campion pentru copii. El militează de mai mulți ani pentru copii și pentru accesul lor la sănătate și educație de calitate”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. „Ne bucurăm să îl avem alături pe Horia în calitate de Ambasador Național pentru UNICEF în România. Împreună putem convinge și mai mulți oameni că educația trebuie să fie o prioritate dacă vrem copii fericiți și un viitor mai bun pentru noi toți”, a adăugat Sandie Blanchet.

Horia Tecău sprijnă de mai mulți ani copiii din România, alăturându-se de curând inițiativelor UNICEF, dar și ale altor organizații non-guvernamentale care sprijină copiii, prin timpul și renumele său, activități private și donații.

Sunt onorat să fiu desemnat Ambasador Național pentru UNICEF în România și mă angajez să sprijin respectarea drepturilor copilului și, în special, accesul tuturor copiilor la grădiniță și la școală”, ne-a spus Horia Tecău în această dimineață. „Din viața mea de sportiv am învățat că este nevoie de eforturi pe termen lung și de o echipă pentru a obține cele mai bune rezultate. Pentru copiii din țara noastră trebuie să ne unim eforturile ca ei să primească o educație incluzivă de calitate și să își atingă visurile”, a completat Horia Tecău.

Alături de ambasadori internaționali ca David Beckham, Shakira, Roger Federer, Serena Williams și de ambasadorii naționali, Horia va aduce în atenția publică mesajele copiilor care au nevoie de sprijin astfel încât drepturile lor să fie respectate și să aibă șansa la o viață mai bună.

Urmărește JurnalismCuS pe Facebook

Credit foto pentru fotografia de la conferinta de presa: @UNICEF/ Radu Sandovici.
Credit foto pentru fotografia cu copiii: @UNICEF/  Christian Kostyak

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...