Treceți la conținutul principal

Alexandru Zodieru, sociolog: Bucuria resimțită de o persoană este influențată de nivelul de curățenie a locului unde acesta trăiește


„Oamenii își găsesc fericirea în diferite valori materiale și spirituale, fiecare într-o pondere personală. Suntem preocupați de îmbunătățirea calității vieții noastre prin sport, diete, activități de petrecere a timpului liber sau alte hobby-uri. Însă, una dintre cele mai vechi modalități prin care oamenii și-au menținut starea de bine este curățenia locurilor unde aceștia au trăit. Păstrarea edificiilor și a spațiilor publice cât mai îngrijite a fost una din metodele facile care a întreținut bunăstarea comunităților. Studii de profil realizate în Olanda, Marea Britanie sau China au confirmat acest lucru. Astfel, este demonstrat că bucuria resimțită de un individ este influențată, în mod semnificativ, și de nivelul de curățenie a locului unde acesta trăiește”, explică Alexandru Zodieru, sociolog.

Pentru al cincilea an consecutiv, Cif porneşte în misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții românilor, prin campania naţională „Cif Curăţă România!”. Patru noi oraşe – Iași, Sinaia, Oradea şi Craiova - vor fi curăţăte şi înfrumuseţate anul acesta de către Cif şi românii care doresc să se implice pentru a reda strălucirea unor locuri semnificative pentru comunităţile locale. 

Caravana va ajunge anul acesta în alte patru orașe din ţara noastră unde va fi curățat câte un loc de referință pentru comunitatea locală. Acţiunilor de curăţenie li se vor putea alătura toţi cei care doresc să aducă o schimbare şi să călătorească în România pentru a descoperi locuri noi, în schimbul implicării lor active în iniţiativa Cif. Nu în ultimul rând, voluntarii locali vor putea alege, prin vot, locul din oraşul lor care va fi curăţat, având ocazia să contribuie la înfrumuseţarea propriei comunităţi.

Pentru a contribui şi mai mult la starea de bine a comunităţilor locale şi la înfrumuseţarea oraşelor, imediat ce curăţenia va fi gata, va fi amplasată câte o piesă de mobilier urban, cu un design special creat şi adaptat fiecărui spaţiu curăţat.

Orice român poate decide care vor fi locurile curăţate în campanie şi poate fi câştigătorul unei excursii de două persoane, în ţara noastră.

Selecția locului care va fi curățat şi înfrumuseţat în fiecare oraș din campanie se va realiza în baza votului românilor, pe pagina de Facebook Cif.

„Anul trecut am curățat o fântână, un tren, o casă de cultură, dar mai ales, am curățat praful de pe cheful de treabă al câtorva zeci de oameni. Oamenii care m-au ajutat la curățenia din 2017. Sunt mândru de voluntarii noștri și sper că acasă la ei au dus exemplul mai departe și altora.
Anul acesta? Anul acesta ne întoarcem mai mulți și mai harnici. Avem mai multă Românie de scos la lumină, avem alte orașe, alte locuri și mai ales, sper să avem mai mulți oameni care ne urmează exemplul. Pentru că nu putem face curat peste tot, dar putem să-i facem atenți pe oamenii mulți care își doresc o țară mai curată. Hai cu noi să fim scânteia de la început!”, a spus Lucian Mîndruţă, Ambasador „Cif Curăţă România!”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...