Treceți la conținutul principal

CNDB la Sala OMNIA: O instituție de interes național


Centrul Național al Dansului București (CNDB) a primit joi, 21 februarie, vizita unei delegații internaționale de directori și programatori culturali din Bruxelles.

Întâlnirea a avut o dublă miză: poziționarea strategică pe care o capătă România, ca singură țară din Europa Centrală și de Est care a reușit înființarea unei instituții publice de dans contemporan și perspectiva relocării CNDB în Sala OMNIA - în curând cea mai performantă sală de spectacole din Capitală.



O delegație internațională de la Bruxelles, formată din 20 de directori și programatori de spectacole și festivaluri din Europa, a ajuns în București pentru a concepe o strategie pentru CNDB ca punct cultural strategic al Europei. Întâlnirea este prilejuită de faptul că Ministerul Culturii și Identității Naționale este pe cale să rezolve o veche problemă a întregii comunități de dansatori și coregrafi care, în ciuda succeselor internaționale, duc lipsă de condițiile necesare pentru a profesa. În cadrul acestei întâlniri, echipa CNDB a prezentat în detaliu planurile viitoarei clădiri. Vava Ștefănescu, Directorul CNDB, a expus schițele din faza de proiectare, funcțiile și capacitățile pe care le va avea viitoarea clădire, atât de așteptată de profesioniștii dansului și de societatea civilă, care au fost parte activă în procesul înființării acestei instituții.


Asa cum se arată în documentele de proiect de buget pentru anul 2019, o prioritate a MCIN este „finalizarea lucrărilor de proiectare a Sălii Omnia, apoi demararea lucrărilor de modernizare”. Astfel, CNDB iese din paradigma precară în care a funcționat de la lansarea sa din 2004 și trece, după o așteptare de 15 ani la un standard mai mult decât așteptat atât de către artiștii și publicul din România, dar în aceeași măsură așteptat și de instituțiile internaționale de profil cu care colaborează.

Proiectul este finanțat printr-un împrumut acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene. Împrumutul reprezintă 50% din totalul sumei de finantare, restul de 50% fiind acoperit de Guvernul României. Acordul de împrumut se referă la finantarea finalizării construcției, renovarea sau reabilitarea unui număr de 5 clădiri culturale de interes public din România, în care funcționează instituții de cultură de maximă importanță. Rata de implementare a proiectului este de 92%.

Programată să fie inaugurată în 2021, viitoarea clădire a CNDB va fi revoluționară pentru lumea culturală românească. Proiectată cu o atenție deosebită pentru a acomoda nevoile celor cu dizabilități, precum și cu cinci intrări de acces, viitoarea casă a dansului românesc va fi și primul spațiu cultural care utilizează energie regenerabilă, cu ajutorul panourilor solare. Totodată, noua sală a CNDB, va pune la dispoziție laboratoare de cercetare și producție, două săli de spectacole cu o capacitate de 350 de locuri, o mediatecă și un spațiu de cafenea cu lumină naturală, la ultimul etaj.

Tot anul acesta, va avea loc în România o întâlnire care va reuni reprezentanții tuturor Caselor de Dans din Europa, în contextul poziționării strategice a CNDB și a dezvoltării dansului contemporan românesc, la nivel internațional.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DWMT la CONAC, festivalul care îmbină arta contemporană și muzica eclectică pe o moșie plină de istorie

  DWMT la Conac , în colaborare cu POINT , va avea loc pe 8-9 iulie 2023 la Conacul Udriște Năsturel și va fi un festival de două zile, un pic altfel. O îmbinare a artei recente, new media și muzică eclectică, pe o moșie plină de castani și flori, care găzduiește cel mai vechi monument de arhitectură civilă românească din piatră. DWMT la Conac aduce împreună cu POINT o experiență nouă și inedită pentru publicul din România, care caută să experimenteze ceva diferit. Acest eveniment este o combinație de artă, new media și muzică eclectică, menite să ofere o nouă perspectivă asupra entertainmentului. Printre elementele-cheie se numără instalații sonore, vizuale, sculpturi, cât și o expoziție temporară gândită și curatoriată de MARe, numită „Castelul destinelor încrucișate.’’ Astfel, festivalul de la Conacul Udriște Năsturel va fi nu doar un showcase muzical sincretic, ci și o oportunitate pentru publicul să descopere arta contemporană românească. Expoziția propusă și curatoriată de

Biz Sustainability Summit debutează pe 22 mai, la București

  Biz organizează primul summit de sustenabilitate din România: Biz Sustainability Summit . Sub motto-ul „ BE THE CHANGE ”, acesta debuteaza luni, 22 mai, de la ora 10:00, la Grand Hotel Bucharest. Biz Sustainability Summit va aduce în fata publicului sesiuni inspiraționale, dar și prezentări aplicate ale unor strategii care funcționează. Invitați din toată țara, dar și din străinătate, vor discuta aplicat despre cum deciziile de acum pot modela viitorul  într-o direcție corectă. Brandurile și companiile sustenabile formează o comunitate de lideri inspirați care stimulează inovația în mediile de business din care fac parte, pentru a oferi noi valori și perspective. Astăzi, a face lucruri punctuale în domeniul sustenabilității nu mai este suficient. Importantă este gândirea strategică pe termen lung, iar asta înseamnă ca toți cei implicați să asculte cu adevărat problemele societății. La Summit se va vorbi despre sustenabilitate dintr-o nevoie concretă, dar și grijă pentru viitor.

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d