Treceți la conținutul principal

Caiac SMile pune pe schiuri 1.000 de persoane cu dizabilități din România în sezonul de iarnă 2022 – 2023

 


După două premiere naționale înregistrate în sezonul trecut - primele pârtii accesibilizate pentru persoane cu dizabilități și formarea primilor și singurilor monitori de schi din rândul persoanelor cu dizabilități, asociația sătmăreană Caiac SMile revine în forță cu o nouă premieră, de data aceasta internațională, pentru sezonului de schi 2022-2023. Ionuț Stancovici și echipa sa și-au propus să pună pe schiuri minim 1.000 de persoane cu dizabilități, iar pe cel puțin 40 dintre acestea să le învețe să schieze la nivel avansat, astfel încât să poată deveni, la rândul lor, instructori. În acest scop, asociația va organiza opt tabere de schi adaptat în tot atâtea locații de schi din țară, iar participanții vor fi selectați din rândul celor care se înscriu în prima bază de date din România dedicată persoanelor cu dizabilități care își doresc să practice sport. Înscrierile se fac pe site-ul Caiac SMile.

Interesul deosebit manifestat în cadrul proiectului de accesibilizare ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” 2021- 2022 a dus la necesitatea extinderii oportunităților sportive pentru persoanele cu nevoi speciale și a creării unei baze de date naționale în acest scop. Asociația Caiac SMile are în componență trei monitori de schi din rândul persoanelor cu dizabilități, primii și singurii din România, acreditați de Centrul Național de Formare Monitori din Vatra Dornei: Vasile Bota, Adrian Cherecheș și Bogdan Cioltea.

”Vasi, Adi și Bogdan ne-au dat motivația de a extinde numărul de schiori independenți cu dizabilități din țară. Anul acesta avem un proiect nou, unic în lume, prin care le vom dedica un program special de schi independent. Prin cele opt tabere de schi adaptat, ne dorim să le oferim mai mult timp pe pârtie alături de noi, pentru a valorifica la maxim aceste programe pe care le derulăm în beneficiul lor. Nimic nu se compară cu bucuria de a vedea o persoană nevăzătoare trăind pentru prima dată senzația alunecării pe zăpadă sau curajul unei persoane ce nu-și poate folosi picioarele de a se lăsa ghidată în monoski. E o libertate pe care o câștigă și la care nu vor mai renunța, pentru că e o experiență unică. Vrem să le arătăm că suntem aici pentru ei și pentru nevoile lor, că sunt auziți și apreciați.,  a declarat Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.

Apel pentru crearea bazei de date: ”Vă rugăm, dați de veste tuturor persoanelor cu dizabilități!”

Pe tot parcursul sezonului de schi 2022-2023, Caiac SMile va organiza, pe pârtiile accesibilizate în sezonul anterior tot printr-un program al asociației, opt tabere de câte șase zile fiecare, în care persoanele cu dizabilități vor schia alături de membrii Caiac. Tabăra include două tipuri de programe: 

  • programul de tabără adaptată, șase zile de schi independent, adresat paraplegicilor care au capacitate completă de folosire a trunchiului superior
  • programul special de zi, de dimineaţa până seara, unde sunt aşteptate persoane cu toate tipurile de dizabilităţi.

De asemenea, în cadrul celor șase zile de tabără, echipa de voluntari Caiac SMile va fi disponibilă pe pârtie și pentru a plimba, în monoskiuri, toate persoanele cu dizabilităţi care ajung acolo.

„Îi invităm pe toi cei care doresc să facă parte din acest program să se înscrie pe site-ul nostru. Platforma de înscriere este împărțită în două categorii: primul formular de înscriere se adresează persoanelor cu dizabilități care vor face parte din programul nostru de 6 zile de învățare a schiului adaptat independent. Cel de-al doilea formular vizează programul taberei de zi, care se adresează și celor care nu au neapărat dorința sau abilitățile necesare să devină instructori la rândul lor. Vom anunța pe pagina de socializare începutul perioadei de înscrieri. Marea noastră rugăminte este să ne ajutați să dăm vestea mai departe, să ajungă la toate persoanele cu dizabilități! E vorba de persoane care doresc să practice sport, orice fel de sport, nu doar schi. Pentru că după sezonul de iarnă, noi îi ducem pe lacuri, la caiac, iar când nu vin cu noi, au grijă să îi învețe baschet, volei, tenis, și altele, partenerii noștri de proiecte”, spune Ionuț Stancovici.

Taberele de schi din sezonul 2022-2023 vor fi organizate pe pârtiile accesibilizate în cadrul proiectului demarat în sezonul trecut, între care: Vatra Dornei - pârtia Icoana, Cluj-Napoca - pârtia Feleacu, Poiana Brașov - pârtia Bradul, Cavnic - pârtia Icoana, Predeal - Clăbucet Sosire, Cheile Grădiștei, Bușteni - pârtia Kalinderu, Păltiniș - pârtia Arena Platoș.

”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, ediția 2021-2022

În cadrul proiectului desfășurat de Asociația Caiac SMile, în sezonul de iarna 2021-2022, zece pârtii din România au fost dotate cu monoschiuri speciale care pot fi folosite, gratuit, de către persoanele cu dizabilități. Oameni cu diferite tipuri de nevoi speciale şi personalităţi marcante ale sportului de performanţă din rândul persoanelor cu dizabilități au venit de peste tot din țară, uneori de la distanțe apreciabile pentru a încerca senzația de libertate oferită de alunecarea pe zăpadă.

Partenerii principali ai Caiac SMile, în campanie și pe pârtii, au fost Mirela Retegan și Gașca Zurli. De altfel, Mirela Retegan este cea care a creat mascota SMile, și a compus imnul special pentru această ocazie, generând un hashtag extrem de popular, #haicapoti.

”Am pus mult suflet în acest demers. Am dăruit echipei Caiac SMile tot suportul meu, am fost alături de ei pe pârtii și m-am bucurat împreună cu oamenii speciali veniți să schieze, inspirată de ceea ce fac ei. Am încurajat copii și oameni mari care erau în scaun, am strâns în brațe mamele care își lăsau puii în mâinile lui Ionuț, cu lacrimi în ochi, și am trăit, alături de ele, cele mai amestecate emoții”, spune Mirela Retegan.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Chery se lansează oficial în România, prin parteneriatul semnat cu Grupul AUTO ITALIA

  - AUTO ITALIA, parte a Grupului Samelet, a fost desemnat importator oficial al mărcii Chery în România. -  Lansarea modelelor Chery marchează extinderea brandului pe o piață strategică din Europa Centrală și de Est. -  Gama de modele va include SUV-urile din familia TIGGO. Chery, cel mai mare exportator de autoturisme din China pentru al 22-lea an consecutiv, intră oficial pe piața din România prin parteneriatul semnat cu Grupul AUTO ITALIA, companie parte din Grupul Samelet. Acordul va permite comercializarea locală a modelelor SUV din gama TIGGO începând cu a doua jumătate a anului 2025. Cu o prezență în peste 110 țări și regiuni și peste 15 milioane de utilizatori globali, dintre care 4,5 milioane în afara Chinei, Chery își continuă expansiunea internațională și va lansa modelele produse în serie din familia TIGGO pe mai multe piețe din Europa în cursul acestui an, transmițând un mesaj puternic la nivel global privind nivelul tehnologic al brandului Chery. Compania e...

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

Chery dă startul: Primele mașini au fost trimise spre România

  Pe 4 iunie 2025, Chery Automobile a organizat primul transport oficial de vehicule către România din Wuhu, China, marcând un nou moment important în extinderea globală a companiei. Această livrare semnalează nu doar intrarea oficială a Chery pe piața europeană, ci și poziționarea României drept una dintre primele piețe strategice ale brandului în regiune. Transportul include modelele TIGGO 7 și TIGGO 8 , disponibile atât în versiuni cu motor termic (ICE), cât și hibride plug-in (PHEV). Aceste modele îmbină tehnologia avansată Chery cu principii de mobilitate inteligentă și ecologică, oferind astfel consumatorilor europeni o experiență de condus eficientă, fiabilă și modernă. Transportul include modelele TIGGO 7 și TIGGO 8 , disponibile atât în versiuni cu motor termic (ICE), cât și hibride plug-in (PHEV). Aceste modele îmbină tehnologia avansată Chery cu principii de mobilitate inteligentă și ecologică, oferind astfel consumatorilor europeni o experiență de condus eficientă, ...