Treceți la conținutul principal

Animația daneză Micul Allan – O aventură extraterestră se vede la cinema

 


Micul Allan – O aventură extraterestră / Little Allan – The Human Antena / Lille Allan - den menneskelige antenne este cel de-al doilea și cel mai recent lungmetraj de animație de la regizoarea daneză Amalie Næsby Fick, după Incredibila poveste a perei uriașe / Den utrolige historie om den kæmpestore pære.

Filmul a avut un circuit festivalier pornind de la selecția oficială în cadrul Festivalului Filmului de Animație de la Stuttgart în 2022, urmând apoi participări la Giffoni, Sevilla sau Kristiansand. De asemenea, a obținut premiul danez Robert pentru Cel mai bun film pentru copii în 2023 (echivalentul Oscarurilor în Danemarca).

În cinematografele din România, animația în versiunea dublată în română va avea premiera în data de 19 mai 2023, distribuit de CAY Films. Micul Allan – O aventură extraterestră este potrivit pentru întreaga familie și recomandăm participarea la proiecții începând cu vârsta de 6 ani. Filmul a obținut rating-ul de Audiență Generală (AG).

Având la bază romanul pentru copii Lille Allan: den menneskelige antenne, scris de Line Knutzon și Peter Frödin, filmul spune povestea lui Allan, un băiat introvertit de 11 ani a cărui vară pare să fie plictisitoare. Aventurile vor începe odată ce vecinul său obsedat de OZN-uri începe să creadă că băiatul este o antenă umană care l-ar putea ajuta să capteze informații despre o mare invazie care, crede el, se îndreaptă spre Pământ. Dar antena improvizată nu rezistă prea mult, iar micul Allan este salvat de Britney, o fată venită din spațiu care are de pregătit pentru școală un proiect despre pământeni. Allan trebuie acum să o ajute pe fată să se întoarcă acasă. Pe Pământ, Britney devine tot mai fascinată de micuța creatură întâlnită: de ce spune băiatul mereu că e totul bine, când părinții lui tocmai au divorțat și este evident că el nu e în cea mai bună dispoziție? Oare așa funcționează toți oamenii?

Amalie Næsby Fick relatează pentru Institutul Danez de Film (DFI): Line Knutzon și Peter Frödin, cu povestea lor despre micul Allan, au creat o perlă unică, care atinge inima cu umorul și absurdul său. Micul Allan este un băiețel neliniștit care se simte cel mai în siguranță într-un mediu care îi este familiar și previzibil, lucru care rezonează profund cu mine. Am vrut să creez un portret la fel de grijuliu și plin de umor al unui băiețel ale cărui fundații se prăbușesc în momentul în care părinții lui divorțează. Micul Allan – O aventură extraterestră spune o poveste despre cum să faci față unei schimbări atât de enorme și o poveste despre o prietenie diferită, care apare exact atunci când este nevoie cel mai mult de ea: când ai fost îndepărtat de rădăcini, îți lipsește mama și întreaga ta lume a fost dată peste cap. Este o poveste despre cum să ai curajul de a exprima ceea ce simți, pentru că sinceritatea te va duce întotdeauna mai departe în viață.

Coloana sonoră a filmului reprezintă noul single al duo-ului danez Fyr Og Flamme (format din Jesper Groth și Laurits Emanuel), care a fost special conceput pentru animație: Mid Der Kalder. Fyr Og Flamme a devenit una dintre cele mai aclamate trupe daneze contemporane odată cu lansarea primului single în septembrie 2020, care a ajuns pe locul 12 în topurile locale, iar mai târziu, în același an, au lansat cel de-al doilea single ajuns pe locul 7 în topuri. De asemenea, în 2021 au participat la Eurovision cu piesa Øve os på hinanden.


Editor online: Mihai Știrbu, Jurnalism cu S.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...