Treceți la conținutul principal

CEDO va pronunța o hotărâre istorică privind familiile formate din persoane de același sex

 


De Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei (IDAHOBIT), Asociația ACCEPT lansează petiția pentru protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor din România. Românii sunt invitați să semneze, începând de astăzi, documentul care solicită Guvernului și Parlamentului să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze cu demnitate și egalitate toate familiile. Organizațiile non-guvernamentale se pot alătura la rândul lor demersului care își propune să combată discriminarea împotriva familiilor formate din persoane de același sex. Inițiativa vine în întâmpinarea pronunțării pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o va da marți, pe 23 mai, în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Acest caz, susținut de ACCEPT, reclamă la CEDO încălcarea dreptului la viață privată și de familie pentru 42 de petenți din cauza discriminării în lege și a nerecunoașterii și neprotejării familiilor formate din persoane de același sex.

Sute de mii de români formează în acest moment familii clădite din iubire, fără însă a fi recunoscute oficial de statul român. Vorbim despre familii formate din persoane de același sex - familii reale, legitime, bazate pe dragoste și respect reciproc, care contribuie la dezvoltarea societății, dar nu se bucură de drepturi și protecție legală. Prin petiția lansată astăzi de Asociația ACCEPT, românii pot cere protecție și recunoaștere legală pentru toate familiile, transmițând astfel un mesaj clar autorităților responsabile:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/protejati-toate-familiile-din-romania

România este pregătită pentru recunoașterea familiilor formate din persoane de același sex

Conform studiului sociologic desfășurat de Asociația ACCEPT și Cult Research în anul 2021, în cadrul căruia a fost analizată atitudinea românilor privind perspectiva reglementării căsătoriilor între persoane de același sex, societatea românească devine din ce în ce mai incluzivă. 71% dintre români spun că legalizarea căsătoriei civile pentru familiile de același sex în România nu ar avea niciun impact personal asupra lor. 43% dintre români consideră că familiile de același sex au nevoie de o formă de protecție legală în România. 68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Pentru prima dată în România, există o majoritate într-un segment de vârstă (18-34 de ani) care consideră necesară respectarea dreptului la viață de familie pentru cuplurile de același sex, reprezentând o evoluție generațională clară în favoarea egalității în societatea românească. 56% dintre tinerii români susțin că familiile de același sex au nevoie de o formă legală de protecție în România.

De ce este necesară recunoașterea și protecția legală a tuturor familiilor?

Nerespectând dreptul persoanelor LGBTQIA+ de a avea o familie, statul român încurajează societatea să discrimineze și să marginalizeze cuplurile formate din persoane de același sex. Din cauza acestui vid legislativ, partenerii de același sex nu se pot vizita când unul dintre ei se află pe patul de spital, nu pot lua decizii medicale vitale pentru persoana iubită, nu pot moșteni căminul clădit împreună cu aceasta și, în multe cazuri tragice, nu își pot conduce pe ultimul drum partenerul.

România are nevoie de o legislație care să protejeze toate familile - atât cele heterosexuale, cât și cele homosexuale. Este nevoie ca România să ofere tuturor cetățenilor dreptul de a se căsători civil, de a se parteneria civil și să aibă un sistem de recunoaștere de facto a familiilor. Familia înseamnă iubire care dăinuie în timp. Aceste legături, formate și susținute de-a lungul anilor, merită să fie protejate de statul român în deplinătatea lor.

O zi istorică -  CEDO se pronunță pe 23 mai în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României 

Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, doi parteneri de același sex, au dat în judecată statul român în anul 2019 în urma refuzului stării civile de a recunoaște relația de familie dintre ei. Alte 20 de familii formate din persoane de același sex s-au alăturat demersului. Aceste familii au primit din partea oficiilor de stare civilă un refuz pe baza interdicțiilor din Codului Civil privind recunoașterea legală a relațiilor între persoane de același sex. În consecință, cele 42 de persoane, sprijinite de Asociația ACCEPT, au chemat statul român în judecată, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a cere obligarea României la recunoașterea legală a familiilor formate din persoane de același sex și interzicerea discriminării acestora, în baza articolului 8 și a articolului 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. 

Acest caz este unul istoric și aduce în fața celei mai importante instanțe de drepturile omului la nivel european situația familiilor bazate pe cupluri de același sex din România. Mai mult, acest caz reunește 42 de petenţi, cel mai mare număr de persoane gay şi lesbiene care au solicitat vreodată protecția vieții lor de familie într-un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pronunțarea CEDO în acest caz va avea loc marți, pe 23 mai, la ora 11:00 (ora României).

România, printre ultimele state europene în care familiile nu se bucură de protecție și recunoaștere legală

Curtea s-a mai pronunțat în trecut în cazuri similare, recunoscând capacitatea persoanelor de același sex de a forma cupluri stabile. Precedentele decise de CEDO au fost in favoarea respectării drepturilor acestor cetățeni, pentru recunoașterea și protecția legală a cuplurilor pe care le formează, mai ales în contextul în care nevoile lor sunt identice cu cele ale familiilor formate din persoane de același sex. Cea mai recentă hotărâre a fost pronunțată la începutul acestui an în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei. Hotărârea Curții a stabilit existența unei obligații pozitive pentru statele Consiliului Europei de a adopta un cadru legal care să asigure recunoașterea și protecția cuplurilor de același sex (în temeiul Articolului 8 din Convenție).

În ultimii 10 ani, țări precum Portugalia (2010), Islanda (2010), Danemarca (2012), Franța (2013), Marea Britanie (2014), Irlanda (2015), Luxemburg (2015), Finlanda (2017),  Germania (2017), Malta (2017),  Austria (2019), Elveția (2021) au pus capăt interdicției căsătoriei în cazul cuplurilor de același sex. Anul acesta li se va alătura și Andora. În plus, alte 12 țări europene au adoptat forme legale de recunoaștere a acestor cupluri, dintre care amintim Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Liechtenstein, Monaco, Muntenegru și San Marino.

Editor online: Mihai Știrbu, Jurnalism cu S.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d

Farmacia Tei și Bebe Tei vor fi deschise și la Craiova, în ElectroPutere Mall

  Grupul francez de real estate Catinvest își completează mixul de retail și aduce brandurile Bebe Tei și Farmacia Tei pentru prima dată în Craiova. Bebe Tei și Farmacia Tei vor fi deschise în vara acestui an în ElectroPutere Mall, vor ocupa o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați și vor comercializa peste 60.000 de produse din toate categoriile de interes, de la dermato-cosmetice și cosmetice, puericultură mică și mare, îngrijire mama și bebe, alimentație sănătoasă, jucării, medicamente cu și fără rețetă medicală și până la produse veterinare. „Ne-am propus ca în fiecare an să avem câte trei deschideri în provincie și ne bucurăm că din vară vom fi prezenți cu conceptul nostru și în Craiova, în ElectroPutere Mall. Este o deschidere importantă în strategia noastră de extindere, și suntem convinși că Bebe Tei și Farmacia Tei vor avea un impact pozitiv în rândul clienților centrului comercial”, a declarat Roxana Maftei , fondatoarea Farmacia Tei. Printre mărcile sonore și cu pre

Aprozar La Strada, locul in care Radu vinde, cu voie buna, fara sictir, legume, fructe si zarzavaturi de la producatori locali

In preajma zilei lui de nastere, Radu Chirita si-a facut un cadou la care se gandea inca din 2014. A depasit teama de necunoscut si si-a deschis, la 34 de ani, un aprozar in apropriere de Primaria Sectorului 1. Spatiul din Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 88, unde din iarna functioneaza Aprozar La Strada , a fost ocupat inainte de un fast-food  care nu avea foarte multi clienti, ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva locuitorii zonei sunt mai receptivi in a savura legume si fructe decat o saorma cu de toate. Radu spune ca a ales acest bulevard destul de minutios. Trebuia sa indeplineasca cateva criterii bine stabilite, cum ar fi: trafic pietonal, vizibilitate stradala si sa fie in proximitatea locuintelor, de preferat blocuri mari si inalte :-). Intamplator sau nu, Radu Chirita a copilarit intr-un bloc comunist, care avea la parter un aprozar. In 2014, s-a gandit pentru prima data sa deschida un astfel de business insa, frica, teama de necunoscut l-au determinat sa-si