Treceți la conținutul principal

Șefa a intrat la apă: filmul care îți arată cum devenim șefi draconici


O.K. Am vizionat comedia “Little”. Da, are câteva faze amuzante (o comedie prinde bine oricând), iar faptul că un subiect atât de serios precum bullying-ul a fost spus într-o comedie este și mai impresionant.  Filmul poate fi pretextul unei discuții mai largi despre acest fenomen la adolescenții din întreaga lume. Statisticile despre bullying nu sunt chiar bune, iar în era Instagramului și TikTok cyberbullying-ul crește și el.
“Ce-i aia bullying? Nu știu ce înseamnă
S-ar putea să nu știi ce înseamnă acest cuvânt, dar în școală e posibil să fii suferit din cauza lui. Conform definiției UNICEF, unul dintre cele mai importate organisme care militează pentru drepturile copiilor, bullying-ul este un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/ familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.
Avem o veste proastă…
La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu  17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Conform Salvați Copiii, cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență la nivel național.
- 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi.
-     - 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi.
-        -  1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.
Dar și o veste bună!
În România, la presiunile unor politicieni și ale membrilor comunităților societății civile, avem recent o lege care sancționează agresorul.
Violenţa psihologică în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale este interzisă prin lege, iar școlile sunt obligate să-i apere mai mult pe cei care ajung victime ale bullying-ului.
Distribuit în România de RO IMAGE 2000, din 12 aprilie 2019, veți putea vedea pe marile ecrane filmul Șefa a intrat la apă (titlul original: Little), cu Regina Hall, Issa Rae, Marsai Martin.
Regina Hall (din Girls Trip) și Marsai Martin (din serialul Black-ish) sunt protagonistele comediei Șefa a intrat la apă (titlul original: Little), prima, în rolul președintei unei companii IT de succes, iar cea din urmă, în versiunea adolescentină a acesteia, care se trezește într-o dimineață că are acum vârsta de 13 ani, fix înainte de o prezentare de care depindea viitorul firmei ei.
„Ce mi se pare magic la această poveste e faptul că Martin a ales povestea”, spune Regina Hall, care este și producătorul executiv al filmului. „Sunt atât de multe probleme cu bullying-ul în zilele noastre, iar ea a ales această poveste ca oamenii să vadă ce se întâmplă cu cineva care este agresat. Jordan devine un agresor și realizează că se comportă așa pentru că nu dorea să fie rănită. Cred că felul în care povestea a fost spusă este grozav, iar faptul că Marsai a dorit să o spună astfel e fost minunat.”
E oare posibil să facem lucrurile să ne iasă din prima? Noi nu o să avem ocazia protagonistei din Little să îndreptăm lucrurile (poate în viața următoare sau când se va inventa teleportarea).
Dacă ești minor și ai nevoie de ajutor, cere sfatul unui adult în care ai încredere, profesorilor, psihologului școlar și familiei. Nu uita un lucru foarte important: poți folosi telefonul copilului pentru a reclama abuzuri și pentru a cere ajutor. Reclamă conflicte cu colegii de școală, dar și cu profesori. Nu e nimic rușinos să faci asta! Nu te simți judecat!

116.111 este un număr gratuit la care pot cere ajutor, iar convorbirile rămân confidențiale.

Telefonul Copilului: 116 111 - disponibil 7 zile din 7, de luni până vineri: 08.00 - 20.00 , sâmbăta și duminica: 10.00-14.00, apelabil gratuit în rețelele Telekom România, fără prefix. Cei care nu au un SIM sau linie în rețeaua Telekom, le pot scrie celor de la Asociația Telefonul Copilului pe e-mail: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
sau descărcând aplicația Happygraff din Magazin Play.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...