Treceți la conținutul principal

Șefa a intrat la apă: filmul care îți arată cum devenim șefi draconici


O.K. Am vizionat comedia “Little”. Da, are câteva faze amuzante (o comedie prinde bine oricând), iar faptul că un subiect atât de serios precum bullying-ul a fost spus într-o comedie este și mai impresionant.  Filmul poate fi pretextul unei discuții mai largi despre acest fenomen la adolescenții din întreaga lume. Statisticile despre bullying nu sunt chiar bune, iar în era Instagramului și TikTok cyberbullying-ul crește și el.
“Ce-i aia bullying? Nu știu ce înseamnă
S-ar putea să nu știi ce înseamnă acest cuvânt, dar în școală e posibil să fii suferit din cauza lui. Conform definiției UNICEF, unul dintre cele mai importate organisme care militează pentru drepturile copiilor, bullying-ul este un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/ familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.
Avem o veste proastă…
La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu  17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Conform Salvați Copiii, cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență la nivel național.
- 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi.
-     - 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi.
-        -  1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.
Dar și o veste bună!
În România, la presiunile unor politicieni și ale membrilor comunităților societății civile, avem recent o lege care sancționează agresorul.
Violenţa psihologică în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale este interzisă prin lege, iar școlile sunt obligate să-i apere mai mult pe cei care ajung victime ale bullying-ului.
Distribuit în România de RO IMAGE 2000, din 12 aprilie 2019, veți putea vedea pe marile ecrane filmul Șefa a intrat la apă (titlul original: Little), cu Regina Hall, Issa Rae, Marsai Martin.
Regina Hall (din Girls Trip) și Marsai Martin (din serialul Black-ish) sunt protagonistele comediei Șefa a intrat la apă (titlul original: Little), prima, în rolul președintei unei companii IT de succes, iar cea din urmă, în versiunea adolescentină a acesteia, care se trezește într-o dimineață că are acum vârsta de 13 ani, fix înainte de o prezentare de care depindea viitorul firmei ei.
„Ce mi se pare magic la această poveste e faptul că Martin a ales povestea”, spune Regina Hall, care este și producătorul executiv al filmului. „Sunt atât de multe probleme cu bullying-ul în zilele noastre, iar ea a ales această poveste ca oamenii să vadă ce se întâmplă cu cineva care este agresat. Jordan devine un agresor și realizează că se comportă așa pentru că nu dorea să fie rănită. Cred că felul în care povestea a fost spusă este grozav, iar faptul că Marsai a dorit să o spună astfel e fost minunat.”
E oare posibil să facem lucrurile să ne iasă din prima? Noi nu o să avem ocazia protagonistei din Little să îndreptăm lucrurile (poate în viața următoare sau când se va inventa teleportarea).
Dacă ești minor și ai nevoie de ajutor, cere sfatul unui adult în care ai încredere, profesorilor, psihologului școlar și familiei. Nu uita un lucru foarte important: poți folosi telefonul copilului pentru a reclama abuzuri și pentru a cere ajutor. Reclamă conflicte cu colegii de școală, dar și cu profesori. Nu e nimic rușinos să faci asta! Nu te simți judecat!

116.111 este un număr gratuit la care pot cere ajutor, iar convorbirile rămân confidențiale.

Telefonul Copilului: 116 111 - disponibil 7 zile din 7, de luni până vineri: 08.00 - 20.00 , sâmbăta și duminica: 10.00-14.00, apelabil gratuit în rețelele Telekom România, fără prefix. Cei care nu au un SIM sau linie în rețeaua Telekom, le pot scrie celor de la Asociația Telefonul Copilului pe e-mail: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
sau descărcând aplicația Happygraff din Magazin Play.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DWMT la CONAC, festivalul care îmbină arta contemporană și muzica eclectică pe o moșie plină de istorie

  DWMT la Conac , în colaborare cu POINT , va avea loc pe 8-9 iulie 2023 la Conacul Udriște Năsturel și va fi un festival de două zile, un pic altfel. O îmbinare a artei recente, new media și muzică eclectică, pe o moșie plină de castani și flori, care găzduiește cel mai vechi monument de arhitectură civilă românească din piatră. DWMT la Conac aduce împreună cu POINT o experiență nouă și inedită pentru publicul din România, care caută să experimenteze ceva diferit. Acest eveniment este o combinație de artă, new media și muzică eclectică, menite să ofere o nouă perspectivă asupra entertainmentului. Printre elementele-cheie se numără instalații sonore, vizuale, sculpturi, cât și o expoziție temporară gândită și curatoriată de MARe, numită „Castelul destinelor încrucișate.’’ Astfel, festivalul de la Conacul Udriște Năsturel va fi nu doar un showcase muzical sincretic, ci și o oportunitate pentru publicul să descopere arta contemporană românească. Expoziția propusă și curatoriată de

Biz Sustainability Summit debutează pe 22 mai, la București

  Biz organizează primul summit de sustenabilitate din România: Biz Sustainability Summit . Sub motto-ul „ BE THE CHANGE ”, acesta debuteaza luni, 22 mai, de la ora 10:00, la Grand Hotel Bucharest. Biz Sustainability Summit va aduce în fata publicului sesiuni inspiraționale, dar și prezentări aplicate ale unor strategii care funcționează. Invitați din toată țara, dar și din străinătate, vor discuta aplicat despre cum deciziile de acum pot modela viitorul  într-o direcție corectă. Brandurile și companiile sustenabile formează o comunitate de lideri inspirați care stimulează inovația în mediile de business din care fac parte, pentru a oferi noi valori și perspective. Astăzi, a face lucruri punctuale în domeniul sustenabilității nu mai este suficient. Importantă este gândirea strategică pe termen lung, iar asta înseamnă ca toți cei implicați să asculte cu adevărat problemele societății. La Summit se va vorbi despre sustenabilitate dintr-o nevoie concretă, dar și grijă pentru viitor.

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d