Treceți la conținutul principal

Despre ZUVA, proiectul arhitectural cu lumină și culoare susținut de Galeria Catinca Tabacaru în Harare

 



După doi ani, în luna august 2022, Galeria Catinca Tabacaru a inaugurat Zuva, un proiect site-specific, care îmbină tradițiile locale zimbabwiene de vindecare și meditație cu arta contemporană, explorând concepte precum: spațiu, lumină, culoare și sunet. Instalația arhitecturală de sunet și lumină este realizată în colaborare cu artist duo-ul LUFTWERK (US).

Inspirată de arhitectura tradițională africană, proiectul este realizat utilizând tehnici și materiale de construcție tradiționale din Zimbabwe în colaborare cu CTG Collective și partenerii locali Goethe Zentrum Harare și Dzimbanhete Arts & Culture Interactions. Proiectul include de asemenea, un program de conversații online între curatori, artiști și operatori culturali internaționali. 

O realizare majoră a proiectului este instalarea unui sistem solar off-grid de 5KW pentru a furniza energie lucrării, către Dzimbanhete și CTG Harare, cât și comunității înconjurătoare. Situat la 20 de minute de centrul orașului, spațiul este înconjurat de terenuri agricole, munți sacri și sate mici

Zuva, în cultura africană, înseamnă lumină sau mai bine spus tranziția luminii pe pământ, pe tot parcursul zilei. Prin urmare, a fost important ca structura să fie orientată perfect în raport cu dinamica fenomenelor naturale pentru a absorbi și reflecta lumina.


CTG Collective este o organizatie non-profit fondata în 2015 de Rachel Monosov și Catinca Tabacaru. Colectivul este determinat de libertate, dragoste și creativitate. Studiourile de artiști și spațiile expoziționale sunt regândite în medii surprinzătoare, în timp ce comunitățile din întreaga lume conlucrează ca actori și colaboratori. Misiunea Colectivului este de a explora experiența umană prin configurațiile nemărginite ale artei.

Catinca Tabacaru a fondat galeria în 2014 în New York City, unde și-a construit o reputație internațională pentru a descoperi talente unice. În 2015, Tăbăcaru a început să lucreze în Harare, Zimbabwe, împreună cu Rachel Monosov, Raphael Guilbert și numeroși artiști ai galeriei din CTG Collective, iar în 2017, au construit și deschis a doua locație a galeriei în parteneriat cu organizația locală, Dzimbanhete Arts and Culture Interactions.

În 2020, Catinca Tabacaru a mutat sediul principal al Galeriei de la New York la București, România .

Experiența itinerantă a galeriei se reflectă în programul internațional care include reprezentarea artiștilor de pe 5 continente, în cadrul unor rezidențe și participări frecvente la bienale internaționale.

Lucrările artiștilor din portofoliul galeriei au fost expuse și achiziționate de muzee și instituții din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneția, Dakar, Cairo și Bamako; Muzeul Whitney (New York), Institutul de Artă din Chicago, Muzeul de Artă al Județului Los Angeles (LACMA), Muzeul Block de la Universitatea Northwestern (Illinois), Albright Knox (Buffalo), Muzeul de Artă din New Orleans ( NOMA ), Galeria Națională a Zimbabwe (Harare), Muzeul Național de Artă (București), BOZAR (Bruxelles), Palazzo delle Esposizioni (Roma), Kunsthaus Hamburg și Bundeskunsthalle (Bonn).


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul meu

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com