Treceți la conținutul principal

Expoziția itinerantă Ecodesign ajunge la Institutul Italian de Cultură din București

 



Expoziția itinerantă “Ecodesign”, centrată pe reciclarea și reutilizarea materiilor prime, va fi inaugurată la sediul Institutului Italian de Cultură din București, Aleea Alexandru 41, joi, 26 ianuarie 2023, la ora 19.00 și va rămâne deschisă pentru public până la data de 26 februarie.

La vernisaj vor lua cuvântul E.S. Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei la București, Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, Silvana Annicchiarico, curatoarea expoziției și arh. Carmen Dumitrescu de la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” din București. 

Expoziția, a cărei denumire completă este “3CODESIGN | 3R: Reducere – Reciclare – Reutilizare”, oferă o panoramică sintetică dar paradigmatică asupra modului în care design-ul Italian se orientează spre sustenabilitatea mediului: așadar, propune o selecție de obiecte, produse și accesorii reciclate sau realizate cu materiale și tehnologii sustenabile, toate fiind proiectate de designeri italieni și produse de firme italiene. 

“Cum să faci deșeurile să redevină materie primă. Cum să pui reciclarea și reutilizarea la baza unei economii circulare care să depășească consumul excesiv și risipa. Cum să regândești proiectarea și producția nu doar în funcție de sustenabilitatea ambientală, ci și ținând cont de o nouă socialitate bazată pe împărtășire, responsabilitate și pe respectul pentru generațiile viitoare. Sunt câteva dintre conotațiile unei tendințe tot mai vizibile a noului design italian cunoscută sub numele de Ecodesign și care are ca obiectiv principal contribuția la crearea unei noi ecologii a artificialului. Este vorba de o regândire totală și radicală a acelui model de producție care se concentra pe folosirea exagerată a resurselor; aceasta înseamnă o reevaluare a tuturor etapelor de proiectare și producție, concepând încă de la început obiecte și produse care să poată fi reparate, recondiționate, reutilizate, care să poată fi împărțite cu alții sau reciclate. În loc să ajungă la gunoi, valoarea unui obiect trebuie să rămână în circuit și să se regenereze în continuare. Principiile de bază ale noului Ecodesign bazat pe economia circulară sunt: Reducerea utilizării și risipei de materii prime, dar și atenuarea impactului asupra mediului; Reciclarea a ceea ce s-a consumat, începând cu plasticul; Reutilizarea și crearea unei noi vieți pentru produsele aruncate și aparent învechite”. (Silvana Annicchiarico)

Expoziția a fost deja prezentată la Praga, Doha, Shenzen, Dubai, Hong Kong, Washington, Toronto, Tunis, Pristina, Tallinn, Helsinki, Tripoli și Bengasi.


Editor online: Mihai Știrbu.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...