Treceți la conținutul principal

Atâta s-a putut: Scena9 #6 se lansează cu o expoziție colectivă despre greșeli, pe 12 decembrie 2024, la Rezidența9

 


Numărul 6 al revistei Scena9 pe hârtie se lansează cu o expoziție colectivă despre greșeala umană. Expoziția, gândită ca o prelungire imersivă a revistei, se va deschide joi, 12 decembrie, la ora 18:00, la Rezidența9 din București (I. L. Caragiale 32). La vernisaj va avea loc și o discuție cu o parte din echipa Scena9: Andra Matzal (coordonatoarea numărului #6), Ioana Pelehatăi (curatoare a expoziției) și Alin Cincă (designerul grafic al acestui număr).

Revista Scena9#6

Numărul 6 al revistei Scena9 pe hârtie abordează cu deschidere și luciditate tema greșelilor, cum, de ce le facem și ce se-ntâmplă pe mai departe cu ele și cu noi. Mai mult de 50 de jurnaliști, artiști, scriitori, cercetători și fotografi documentează dintr-o perspectivă personală, socială, politică, cât cântăresc greșelile în familie, școală, știință, medicină sau justiție și răscolesc file din istoria ultimului secol, pentru a înțelege efectele pe termen lung ale unor greșeli colective de proporții colosale.

Din cuprins: un tur critic prin câteva dintre gafele monumentale pe care mari instituții ale științei le-au făcut în comunicarea lor publică pe timpul pandemiei de COVID, de Emanuel Fertig, un reportaj despre ce (nu) fac instituțiile statului ca să-i ajute pe cei care suferă de adicții, de Ioan Stoleru, ilustrat de Maks Graur, un reportaj de Andrada Lăutaru despre cum îi ajută statul român pe cei mai tineri dintre infractori să nu repete greșelile care i-au adus în detenție, cu fotografii de Bogdan Dincă, un reportaj de Ioana Pelehatăi de la Cernobîl, locul unde timpul era să se încheie în 1986 și unde a fost amenințat din nou în 2022, când Rusia a ocupat centrala nucleară, un eseu fotografic de Ioana Cîrlig despre formele noi de viață care iau naștere din gunoaie, trei texte personale despre familie, de la Denisa Niță, Mihai Mincan și Ionuț Sociu, un interviu pe care Nicoleta Moise și Andra Matzal i l-au luat lui Benjamin Labatut, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani.

„N-am uitat poate cel mai important lucru în vremuri tensionate, în care fitilul polarizării e tot mai ușor de aprins: să stăm de vorbă unii cu alții. Despre răzgândiri și cele mai bune greșeli ale noastre; despre lucruri pe care ne promitem că nu le vom mai face, doar ca să le repetăm în buclă; despre istoria propriilor poticneli; despre nevoia de a păstra zone tainice de mister pe harta cunoașterii, despre îmbătrânire și atâtea alte lucruri pe care le-am putea descoperi mai des împreună dacă ne-am recăpăta timpul, atenția, disponibilitatea unii față de ceilalți”, spune Andra Matzal, coordonatoarea revistei.

Ilustrația de pe copertă îi aparține lui Mircea Pop, iar designul grafic lui Alin Cincă.

Expoziția Atâta s-a putut

„Nu ne-am vorbit între noi, toți cei aproape 50 de oameni care-au făcut revista, dar în timp ce ne (auto)examinam erorile, am tot aterizat pe teme comune. Familia de origine și cea aleasă, pânza socială în care ni se întrețes viețile și relația toxică dintre antropocen și natură. La final am făcut și-o expoziție, în care vă invităm și pe voi să vorbim despre toate temele astea și vă arătăm și un pic din procesul de a face o revistă. Poate c-am greșit. În fond, oare aici și acum mai avem nevoie de un spațiu în care să ne întâlnim, să privim ilustrații, colaje și fotografii, să ne ascultăm poveștile și să vorbim între noi? Noi credem că da”, spune Ioana Pelehatăi, una dintre curatoarele expoziției.

Expoziția, care va putea fi vizitată între 12 decembrie 2024 și 28 februarie 2025, reunește o parte dintre contribuitorii și materialele din revistă, dar merge și mai departe cu explorarea greșelilor, prin materiale foto, video, audio și infografice. Vizitatorii pot participa și ei la conținutul expoziției într-o cameră special dedicată mărturiilor personale.

Pe toată durata expoziției vor avea loc evenimente, discuții și ateliere, care explorează în profunzime o parte dintre temele revistei.

La expoziția Atâta s-a putut au contribuit: Beatrice Arzoiu, Oana Barbonie, Lucian Barbu, Andrei Becheru, Daniel Boiangiu, Simona Cîrlugea, Alin Cincă, Ana Maria Ciobanu, Ioana Cîrlig, Covrig, Fernando Diaconu, Bogdan Dincă, Mihai Dragolea, Vlaicu Golcea, Maks Graur, Toma Hurduc, Studio Interrobang, Anca Iosif, Loreta Isac, Iosif Király, Andrada Lăutaru, Elena Manea, Petra Martin, Mihai Mincan, Denis Nanciu, Denisa Niță, Ioana Pelehatăi, Mircea Pop, Matei Rădulescu, Paula Rusu, Oana Sandu, Codruța Simina, Ionuț Sociu, Ioan Stoleru, Melinda Ureczki, Andreea Vrabie.

Curatoare: Ioana Pelehatăi, Ioana Cîrlig, Suzana Dan.

Program expoziție - luna decembrie

12.12, 18:00: Vernisaj ATÂTA S-A PUTUT, discuție cu echipa Scena9: Andra Matzal (editoare a numărului #6), Ioana Pelehatăi (curatoare expoziție), Alin Cincă (design grafic numărul #6).

14.12, 11:00 - 13:00: Workshop Care-i faza cu greșelile? – atelier de reparat greșeli interioare cu Suzana Dan.

18.12., 19:00: Discuție cu Ana-Maria Sandu, Oana Sandu, coordonatoarele proiectului editorial Mame, despre munca de jurnaliste și maternitate.

Urmează și alte evenimente în lunile ianuarie și februarie, care vor fi confirmate pe parcurs.

Program de vizitare

Marți - Vineri: 16:00 - 20:00.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 - 20 decembrie 2024 și 08 ianuarie - 28 februarie 2025 și este cu intrare liberă. Rezidența9 va fi închisă pe perioada sărbătorilor, între 21 decembrie 2024 și 07 ianuarie 2025.

Numărul 6 al revistei poate fi cumpărat și de la fața locului. De asemenea, cei care cumpără numărul online de pe scena9.ro îl pot ridica de la Rezidența9, în orele de vizitare ale expoziției.

Rezidența9 este un centru cultural din inima orașului, în care aducem împreună gânditori, creatori, comunități și oameni de știință într-un dialog deschis, pentru o mai bună înțelegere asupra lumii în care trăim. Împreună, ne străduim să construim un spațiu sigur, inclusiv și primitor pentru oricine ne trece pragul. Apreciem diversitatea și încurajăm acceptarea și respectul reciproc în comunitatea noastră.

Scena9, Școala9 și Rezidența9 sunt programe coordonate de Fundația9, care se află la intersecția dintre artă contemporană, jurnalism independent și educație continuă. Fundația9 este fondată de BRD Groupe Société Générale.

 

Editor on-line: Mihai Știrbu, Jurnalism cu S.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...