Treceți la conținutul principal

Grădina fermecată. Fotografii de Norbert Kopf la Grădina Botanică din București

 


O călătorie pe petale de flori. Cu delicatețe și înaltă precizie, camera foto a artistului austriac Norbert Kopf conduce privitorul în chiar interiorul corolelor fragile ale florilor, dezvăluind o lume de forme și culori uneori greu accesibilă cu ochiul liber. Imaginile uimitoare ale acestui experiment vizual compun expoziția „Grădina fermecată” ce se deschide pe data de 19 aprilie 2024, ora 18.00, la Grădina Botanică din București (Șoseaua Cotroceni 32), în prezența autorului, Norbert Kopf.

Fotografiile vor putea fi văzute până pe 30 iunie 2024 (zilnic, între orele 8.00-20.00), grație parteneriatului între Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București și Forumul Cultural Austriac.

La evenimentul de deschidere vor lua parte Ambasador Margit Bruck-Friedrich, însărcinat cu afaceri ad interim, fotograful Norbert Kopf, co-curatoarea expoziției, Sissi Munz, și directorul Forumului Cultural Austriac, Leopold Unger. Cuvântul de introducere va fi rostit de reprezentanții Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” din București.

Realizate între 2017 si 2021, fotografiile lui Norbert Kopf fac ca florile înfățișate să-și sporească atât frumusețea, cât și misterul. Maestru al jocului cu lumina, artistul ajută privitorul să deslușească structuri minuscule precum staminele, de exemplu. Dintr-un anumit unghi, acestea vor putea părea ca niște omuleți, adunați în grupuri colorate. Frumusețea aproape ireală a acestor flori supradimensionate stimulează imaginația, inclusiv cea olfactivă, sublimând astfel și parfumurile plantelor care decorează spațiile Grădinii Botanice din București.

„Fotograful Norbert Kopf născocește o lume fabuloasă. Fotografiile sale captivează prin texturile, culorile și vitalitatea florilor pe care le înfățișează, plante care se reunesc într-o „grădină fermecată”, așa cum este și Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București. Imaginile sale dezvăluie minunile naturii, trecerea anotimpurilor, dar și splendoarea daliilor, lalelelor, cameliilor și calelor. Pentru Norbert Kopf, fotografia fiecărei flori este un portret ce prinde viață prin propriile însușiri”, spune curatoarea Margit Zuckriegl.

Norbert Kopf s-a născut la Salzburg în 1961. Studii și activitate profesională ca funcționar bancar; este totodată formator în domeniul creativității și autor de cărți; a realizat diverse proiecte în țări precum Elveția, Japonia, Germania și altele. Din 2013 este fotograf și grădinar liber profesionist. Trăiește și lucrează la Salzburg.


Editor on-line: Mihai Știrbu.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...