Treceți la conținutul principal

Alexei Volodin inaugurează noul pian Steinway al Sălii Radio din București

 


Vineri, 19 aprilie 2024, de la 19:00, pianistul Alexei Volodin este invitat să inaugureze noul pian de concerte „Steinway” al Sălii Radio, un instrument-bijuterie realizat de celebra firmă producătoare de piane care și-a construit o tradiție extraordinară de peste 170 de ani. Compania a luat naștere în 1853, la New York, fiind fondată de Heinrich Engelhard Steinweg, un constructor german de piane. Fabrica din New York a fost completată ulterior de un al doilea punct de producție, la Hamburg (Germania), și astăzi marile săli de concerte ale lumii au cel puțin un pian Steinway pregătit pentru concerte.

Alături de Orchestra Naţională Radio, Alexei Volodin va interpreta solistic Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră semnat de Brahms. Alexei Volodin se bucură de un repertoriu divers, de la Beethoven și Brahms la Ceaikovski, de la Rahmaninov și Prokofiev până la Scriabin și Medtner.

Printre marile orchestre alături de care a fost aplaudat se numără Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Sydney Symphony Orchestra, Japan Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestra Mariinski, BBC Symphony Orchestra etc. A cântat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinski, Filarmonica din Paris, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Zürich și Auditorio Nacional de Música din Madrid.

Concertul din 19 aprilie reprezintă cel de-al treilea eveniment dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani: Johannes Brahms. Pe parcursul stagiunii 2023-2024, ansamblul Radio România prezintă Integrala lucrărilor simfonice și concertante semnate de Brahms, în cadrul a patru concerte extraordinare.

Seara se va derula sub bagheta dirijorului Daniel Raiskin, dirijor principal al Filarmonicii Slovace din Bratislava. Este, de asemenea, director muzical al Orchestrei Simfonice din Winnipeg (Canada) și dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Belgrad.

Daniel Raiskin a devenit unul dintre cei mai recunoscuți dirijori ai generației sale și a dezvoltat un repertoriu vast. Fiu al unui muzicolog proeminent, Daniel Raiskin a crescut în Sankt Petersburg. A urmat cursurile celebrului conservator din orașul său natal și și-a continuat studiile la Amsterdam și Freiburg. Concentrându-se mai întâi pe vioară, a fost inspirat să preia bagheta ca urmare a unei întâlniri cu distinsul profesor Lev Savich. În plus, a urmat cursuri cu maeștri precum Mariss Jansons, Neeme Järvi, Milan Horvat, Woldemar Nelson și Jorma Panula.

Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat se numără Hong Kong Sinfonietta, Orchestra Filarmonicii din Napoli, Orchestra Simfonică Națională din Taiwan, Orchestre National de Lyon, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Filarmonica din Osaka, Orchestra de Cameră Suedeză și Orchestra Filarmonicii din Varșovia. A fost dirijor șef al Staatsorchester Rheinische Philharmonie din Koblenz - Germania (2005-2016) și al Orchestrei Filarmonice Artur Rubinstein din Lódz - Polonia (2008-2015), precum și dirijor principal invitat pentru Orquesta Sinfónica de Tenerife (2017/18).

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 4, ultima simfonie creată de Brahms și pe care a dirijat-o chiar el însuși la premiera absolută de la Meiningen (Germania), pe 25 octombrie 1885.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe entertix.ro și myticket.ro - şi în librăriile Cărtureşti.


Editor on-line: Mihai Știrbu, Jurnalism cu S.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...