Treceți la conținutul principal

Me som rom parno

 


În Generală, Tata venea să o lămurească pe învățătoarea mea că nu vom plăti fondul clasei/școlii pentru că nu avem de unde. Prăfuit, în salopeta de fierar betonist, i-a închis gura când i-a spus că suntem romi.
Mutarea din banca a doua în ultima și întrebarea doamnei blonde, cu ochii verzi, sâni mari și mereu parfumată: "Voi acasă ce limbă vorbiți?", m-a săgetat.
Sunt multe momente, în special legate de copilărie, când îmi ascundeam originile rome.
Încă doare clipa când l-am mințit pe un coleg de clasă pe nume Robert că fetița care mă însoțea la Piața Râmnicul Sărat de la Dristor, unde locuiam cu toții pe-atunci, era o prietenă de la bloc. Fetița era una dintre surorile mele brunete. Nu am vorbit niciodată despre acest episod cu ea. Nu știu dacă și-l mai amintește și nu știu de ce nu-mi dă pace.
Când era tânără, mama venea la ședințele cu părinții cu capul acoperit cu basma. Mă simțeam ca și cum lăsa ca întregul Univers să știe că suntem romi.
Mama construia blocuri în echipa tatei și acum, după ce i-am cerut iertare că îi repetam isteric că mă face de râs, ea îmi povestește despre frigul pe care îl indura pe șantier. Știți despre vata în urechi... Mama avea și basma. Nu le mai poartă de ani. Poate că s-a dat după prietenele ei românce care au trecut dincolo una câte una.
De neconceput pentru Mama era să poarte pantaloni, însă surorile mele au făcut-o să fie în pas cu vremurile.
Părul ei până la fund a fost felul ei de a-și respecta neamul. Și când își tăia vârfurile tocite, renunța cu greu la ce cădea pe podea.
Mri dai si ursarita. Mo dad si cashtalo andar co Ploiesti.
Me som rom parno.
Si man phral.
Cu multe greșeli scriu aceste cuvinte în limba romani.
În familia noastră, doar Mama știe să răspundă la întrebarea: "Janes Romanes?" De la ea am învățat să cer în Romanes să-mi facă cartofi prăjiți. În tuciul din copilărie ieșeau cei mai buni.
În câteva contexte, eu și familia mea am fost întrebați ce am făcut pentru ceilalți romi. E o întrebare care și acum mă blochează. Nu mi-a fost ușor să trăiesc într-o societate în care etnia mea era vinovată pentru orice. Și nici după ce am început să mă mândresc cu etnia mea: nu a fost mai ușor pentru că nu eram crezut "N-ai cum să fii!"
Dar ce e ciudat acum e că simt să le mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat credit și ne-au primit în viețile lor. De parcă chestia asta ar fi negociabilă...
Și am câteva perechi de socrii (cum îi alint eu cu tot dragul pe părinții fostelor mele jumătăți) pentru care nu a contat nimic. S-au uitat la noi, ne-am uitat la ei și ne-am îndrăgit.
Azi, de Ziua Internațională a Romilor, le doresc tuturor La Mulți Ani!

Editor on-line: Mihai Știrbu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Costin Milu este noul Creative Director al FCB Bucharest

  Costin (Cos) Milu se alătură FCB Bucharest în calitate de Creative Director, într-o etapă efervescentă pentru agenție. Cu o experiență de 20 ani în advertising, a coordonat proiecte din arii diverse, câștigând numeroase premii, printre care: Effie, Golden Drum, New York Festivals, Epica sau Ad’Or. În ultimii ani a fost responsabil de coordonarea departamentelor de creație ale Propaganda, DDB România și Tempo Advertising România.  „Era timpul să mă întorc la o multinațională, ca să păstrez un echilibru aproape perfect în CV. Acum mai serios, mă bucur că am ajuns într-o agenție cu multe planuri și ambiții, într-un loc foarte uman, cu mulți oameni talentați, cu background-uri diferite și într-un sediu foarte cool. Ce ne propunem? În primul rând, să lucrăm cu pasiune și să ne simțim bine împreună. Apoi, să facem cât mai multe proiecte relavante pentru clienții actuali și să fim cât mai activi pe zona de new business”, afirmă Costin Milu (Creative Director FCB). „Suntem entuziasmați să d

Farmacia Tei și Bebe Tei vor fi deschise și la Craiova, în ElectroPutere Mall

  Grupul francez de real estate Catinvest își completează mixul de retail și aduce brandurile Bebe Tei și Farmacia Tei pentru prima dată în Craiova. Bebe Tei și Farmacia Tei vor fi deschise în vara acestui an în ElectroPutere Mall, vor ocupa o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați și vor comercializa peste 60.000 de produse din toate categoriile de interes, de la dermato-cosmetice și cosmetice, puericultură mică și mare, îngrijire mama și bebe, alimentație sănătoasă, jucării, medicamente cu și fără rețetă medicală și până la produse veterinare. „Ne-am propus ca în fiecare an să avem câte trei deschideri în provincie și ne bucurăm că din vară vom fi prezenți cu conceptul nostru și în Craiova, în ElectroPutere Mall. Este o deschidere importantă în strategia noastră de extindere, și suntem convinși că Bebe Tei și Farmacia Tei vor avea un impact pozitiv în rândul clienților centrului comercial”, a declarat Roxana Maftei , fondatoarea Farmacia Tei. Printre mărcile sonore și cu pre

Aprozar La Strada, locul in care Radu vinde, cu voie buna, fara sictir, legume, fructe si zarzavaturi de la producatori locali

In preajma zilei lui de nastere, Radu Chirita si-a facut un cadou la care se gandea inca din 2014. A depasit teama de necunoscut si si-a deschis, la 34 de ani, un aprozar in apropriere de Primaria Sectorului 1. Spatiul din Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 88, unde din iarna functioneaza Aprozar La Strada , a fost ocupat inainte de un fast-food  care nu avea foarte multi clienti, ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva locuitorii zonei sunt mai receptivi in a savura legume si fructe decat o saorma cu de toate. Radu spune ca a ales acest bulevard destul de minutios. Trebuia sa indeplineasca cateva criterii bine stabilite, cum ar fi: trafic pietonal, vizibilitate stradala si sa fie in proximitatea locuintelor, de preferat blocuri mari si inalte :-). Intamplator sau nu, Radu Chirita a copilarit intr-un bloc comunist, care avea la parter un aprozar. In 2014, s-a gandit pentru prima data sa deschida un astfel de business insa, frica, teama de necunoscut l-au determinat sa-si