Treceți la conținutul principal

Me som rom parno

 


În Generală, Tata venea să o lămurească pe învățătoarea mea că nu vom plăti fondul clasei/școlii pentru că nu avem de unde. Prăfuit, în salopeta de fierar betonist, i-a închis gura când i-a spus că suntem romi.
Mutarea din banca a doua în ultima și întrebarea doamnei blonde, cu ochii verzi, sâni mari și mereu parfumată: "Voi acasă ce limbă vorbiți?", m-a săgetat.
Sunt multe momente, în special legate de copilărie, când îmi ascundeam originile rome.
Încă doare clipa când l-am mințit pe un coleg de clasă pe nume Robert că fetița care mă însoțea la Piața Râmnicul Sărat de la Dristor, unde locuiam cu toții pe-atunci, era o prietenă de la bloc. Fetița era una dintre surorile mele brunete. Nu am vorbit niciodată despre acest episod cu ea. Nu știu dacă și-l mai amintește și nu știu de ce nu-mi dă pace.
Când era tânără, mama venea la ședințele cu părinții cu capul acoperit cu basma. Mă simțeam ca și cum lăsa ca întregul Univers să știe că suntem romi.
Mama construia blocuri în echipa tatei și acum, după ce i-am cerut iertare că îi repetam isteric că mă face de râs, ea îmi povestește despre frigul pe care îl indura pe șantier. Știți despre vata în urechi... Mama avea și basma. Nu le mai poartă de ani. Poate că s-a dat după prietenele ei românce care au trecut dincolo una câte una.
De neconceput pentru Mama era să poarte pantaloni, însă surorile mele au făcut-o să fie în pas cu vremurile.
Părul ei până la fund a fost felul ei de a-și respecta neamul. Și când își tăia vârfurile tocite, renunța cu greu la ce cădea pe podea.
Mri dai si ursarita. Mo dad si cashtalo andar co Ploiesti.
Me som rom parno.
Si man phral.
Cu multe greșeli scriu aceste cuvinte în limba romani.
În familia noastră, doar Mama știe să răspundă la întrebarea: "Janes Romanes?" De la ea am învățat să cer în Romanes să-mi facă cartofi prăjiți. În tuciul din copilărie ieșeau cei mai buni.
În câteva contexte, eu și familia mea am fost întrebați ce am făcut pentru ceilalți romi. E o întrebare care și acum mă blochează. Nu mi-a fost ușor să trăiesc într-o societate în care etnia mea era vinovată pentru orice. Și nici după ce am început să mă mândresc cu etnia mea: nu a fost mai ușor pentru că nu eram crezut "N-ai cum să fii!"
Dar ce e ciudat acum e că simt să le mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat credit și ne-au primit în viețile lor. De parcă chestia asta ar fi negociabilă...
Și am câteva perechi de socrii (cum îi alint eu cu tot dragul pe părinții fostelor mele jumătăți) pentru care nu a contat nimic. S-au uitat la noi, ne-am uitat la ei și ne-am îndrăgit.
Azi, de Ziua Internațională a Romilor, le doresc tuturor La Mulți Ani!

Editor on-line: Mihai Știrbu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...