Treceți la conținutul principal

Hai să ne conversăm și anul acesta cu Centrul Dansului

Dragostea mea pentru dansul contemporan s-a născut în anul când Laura Stoica deceda în urma unui accident de mașină. Vorbeam la telefon cu directorul de atunci al Centrului Național al Dansului Contemporan și îl simțeam trist din cauza veștii. Încet-încet, am luat contact cu artiștii de la CNDB prin spectacolele care se țineau ușă-n ușă cu Lăptăria lui Enache.
După un modul de dans contemporan pentru amatori, câteva show-uri găzduite de Sala Stere Popescu, am devenit mai vocal în ceea ce privește un act artistic care îmi place.
În 2017, CNDB va continua comunicarea cu publicul prin spectacole, documentare și educație artistică.
CNDB este locul unde lucrurile se fac împreună, unde artiștii și publicul se întâlnesc pentru dialog. Veți observa la CNDB o mare diversitate de idei și de mijloace de expresie, dar cel mai important lucru, marca noastră, rămâne autenticitatea actului artistic. CNDB devine cadrul în care dansul contemporan se exprimă, dialoghează, ia contact critic și direct cu publicul.” spune Vava Ștefănescu, managerul instituției. Ea adaugă: „Ne-am propus să ne fidelizăm publicul și să cucerim generația tânără, să dezvoltăm gândirea critică în raport cu dansul contemporan și sincretismul artistic, dar și să oferim un fundament prin educație și documentare.
Spectacole
Primul spectacol al anului este deja programat pe 23 februarie, de la ora 19.30. Este, de fapt, o seară dedicată artistului francez de origine română Isidore Isou, fondatorul lettrismului, care va conține un film și două performance-uri muzicale cu/despre Isou, dintre care unul în premieră în România. Cu această ocazie publicul îi va cunoaște pe mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg și compozitorul francez Frédéric Acquaviva.

Luna martie la CNDB înseamnă a patra ediție a festivalului Like CNDB, cu spectacole în fiecare zi de miercuri până duminică la sala Stere Popescu și o extindere și în alte spații culturale din București. Programul complet, în curând la http://www.cndb.ro/festival-like-cndb iar biletele se pot achiziționa și online pe kompostor.ro
Imediat după festivalul Like, CNDB găzduiește deja tradiționalul mini-festival News from Polska, programat între 31 martie și 7 aprilie.
În 2017 la CNDB se vor prezenta două producții noi semnate de Farid Fairuz și Simona Deaconescu, iar anul se va încheia cu o premieră de talie internațională care se va prezenta în colaborare cu Institutul Francez, cu ocazia Premiilor CNDB 2017.
În 2017 are loc și prima ediție RE//Dance, Bienala Regională de Coregrafie, după ediția pilot din noiembrie 2016 - toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro și pe www.regionalchoreographybiennale.com. Bienala va avea loc în luna noiembrie, și va fi prefigurată de evenimente în august, printre care și o tabără de creație și pregătire pentru dansatori și coregrafi profesioniști. Se anticipează patru săptămâni de evenimente cu patru coregrafi invitați, inclusiv Zacharias Siegmar, care s-a născut și a crescut în România, a studiat în Germania, Marea Britanie și Olanda și trăiește cu familia la Berlin.
Documentare

La granița dintre munca de cercetare și spectacol se află o inițiativă care proiectează identitatea națională a dansului contemporan românesc și îi dă o dimensiune cu adevărat internațională, pe axa București-Berlin-New York. Se lansează catalogul de cercetare Iris Barbura, un proiect expozițional și performativ al Centrului Național al Dansului București în colaborare cu Alexander und Renata Camaro Foundation Berlin și Institutul Cultural Român. Seria de evenimente va avea loc în fiecare din cele trei metropole și va cuprinde  spectacol, lansare de carte și expoziție. Primul eveniment din serie va avea loc la Berlin pe 27 aprilie a.c., când va fi vernisată expoziția documentară dedicată dansatoarei și coregrafei Iris Barbura, însoțită de lansarea catalogului expozițional și prezentarea spectacolelor „Tribute to Iris Barbura” și solo-ul „Iris”, ambele în coregrafia dansatoarei și coregrafei americane Beth Soll, fostă elevă a lui Iris Barbura, invitată de CNDB în acest proiect. Următoarele evenimente sunt programate la București și New York în perioada septembrie- octombrie 2017.
Educație artistică
Cursurile CNDB dedicate amatorilor și profesioniștilor vor continua pe tot parcursul 2017 și debutează cu sesiunile conduse de Simona Paraschivu și Catrinel Catană, începând din 13 și, respectiv, 14 februarie cursurile pentru copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani (Simona) și 6 și 8 ani (Catrinel). Din 14 februarie, coregrafii Andreea Novac și Paul Dunca desfășoară prima ediție din 2017 a succesului Totul pentru endorfine, un format propus de Mihaela Dancs.
CNDB își propune să continue în 2017 Selecţia de Proiecte din domeniul coregrafic. Startul oficial al selecției se va da odată cu primirea avizului de la Ministerul Culturii. Selecția se adresează profesioniştilor din domeniul dansului contemporan, persoane fizice sau juridice: coregrafi, dansatori, profesori, teoreticieni, critici, operatori culturali, fundaţii, asociaţii de profil şi alte entităţi de drept public sau de drept privat cu activitate în domeniul de referință. Criteriile, similare celor din 2016, data limită de depunere a propunerilor și toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro și anunțate transparent în timp util.

De asemenea, CNDB va anunța în cel mai scurt timp detaliile despre artiștii asociați și, cu ocazia festivalului Like, relansarea concursului de scrieri #vazutlaCNDB. Iar pentru promovarea dansului contemporan în rândul generațiilor Y și Z, CNDB va invita în fiecare lună elevii și studenții de la un liceu și o facultate să participe gratuit la oricare dintre evenimentele anunțate, cu excepția cursurilor, în limita locurilor disponibile. Astfel, în luna februarie elevii de la Colegiul Național I.L. Caragiale și studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu sunt așteptați la spectacole pe baza carnetului de elev sau student.
Foto: Alina Usurelu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...