Treceți la conținutul principal

Tu câte filme, dintre cele nominalizate la Premiile Gopo 2017, ai văzut?

Premiile Gopo 2017, eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitală. Răspunsul meu la întrebarea din titlul este că nu pe toate, dar mai este timp :-) 21 de lungmetraje românești lansate în cinematografele autohtone în 2016 au fost luate în considerare, de juriul din acest an, pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a XI-a ediții.
„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu), intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

„Sieranevada” și „Câini” intră în cursă pentru 13 trofee Gopo, cele două lungmetraje fiind nominalizate la categorii precum: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun scenariu”, „Cea mai bună imagine” sau „Cel mai bun actor în rol principal”.


O situație inedită este înregistrată la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar” unde lupta se va da între patru actrițe din lungmetrajul „Sieranevada” - Tatiana Iekel, Cătălina Moga, Ana Ciontea, Judith State - și Viorica Geantă Chelbea nominalizată pentru rolul din „Miracolul din Tekir” (regia Ruxandra Zenide).

La categoria „cel mai bun regizor” au fost nominalizați: Cristian Mungiu („Bacalaureat”), Adrian Sitaru („Ilegitim”), Cristi Puiu („Sieranevada”), Bogdan Mirică („Câini”) și Radu Jude („Inimi cicatrizate”).

Mimi Brănescu („Sieranevada”), Adrian Titieni („Bacalaureat”), Bogdan Dumitrache („Dublu”), Gheorghe Visu („Câini”) și András Hatházi („Orizont”) sunt cei cinci nominalizați care își pot adjudeca trofeul Gopo pentru „Cel mai bun actor principal”.

Statueta Gopo pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” poate fi câștigată de Medeea Marinescu („03.ByPass”), Dana Dogaru („Sieranevada”), Maria Drăguș („Bacalaureat”), Rodica Lazăr („Orizont”) sau de Alina Grigore („Ilegitim”).

„Câini”, filmul regizat de Bogdan Mirică, a fost nominalizat și la categoria „Cel mai bun debut” alături de lungmetrajele „Dublu” (regia Catrinel Dănăiață) și „Discordia” (regia Ion Indolean).

Adrian Titieni intră în cursa și pentru trofeul Gopo pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”. La această secțiune el a fost propus pentru rolul din lungmetrajul lui Adrian Sitaru, „Ilegitim”. Lista este completată de Vlad Ivanov („Câini”), Șerban Pavlu („Inimi cicatrizate”), Petre Ciubotaru („Bacalaureat”) și Sorin Medeleni (răposatul actor din „Sieranevada”).

„Camera obscură” (regia Gheorghe Preda),  „Doar o răsuflare” (regia Monica Lăzurean-Gorgan), „Imagini din vis” (regia Sorin Luca), „În căutarea tatălui pierdut” (regia Ionuț Teianu) și „Varză, cartofi şi alţi demoni” (regia Șerban Georgescu) sunt cele cinci producții ce pot fi votate la categoria „Cel mai bun documentar”.
În lupta pentru trofeul Gopo pentru „Cel mai bun film european”, juriul a nominalizat următoarele pelicule: „Fiul lui Saul” / „Saul Fia” (regia László Nemes), „Toni Erdmann” (regia Maren Ade), „Mlaștina”/ „La Isla Minima” (regia Alberto Rodríguez), „Despre oameni și oi”/ „Rams” (regia Grímur Hákonarson) și „Un porumbel cugetând pe o ramură”/ „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” (regia Roy Andersson).

Nominalizările la Premiile Gopo din acest an au fost stabilite de un juriu format din 11 profesioniști din domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur), și criticii de film: Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Șendrea, Dragoș Marin și Doru Pop.

În perioada următoare, aproximativ 500 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2017.
Acest lucru va fi realizat printr-un sistem de vot asigurat defirma de audit și consultanță  PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2017 – ediția a 11-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Optzeci de ani de la Holocaustul romilor. Nu vă vom uita!

  Cu sprijinul Institutului European al Romilor pentru Artă și Cultură (ERIAC) , am participat, pe 02 august 2024,  la ceremonia de comemorare a crimelor împotriva a 4.300 de romi și Sinti de către trupele SS la Auschwitz-Birkenau. În istoria mai largă a Holocaustului romilor, 500.000 de Sinti și romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști. Poem de Mihai Știrbu [Micaela De Carrera]: Îmi astup urechile să nu vă aud strigătele, Dar ele sunt prea puternice. Ce inimă înghețată să ai! Să nu-ți pese. Să nu te dărâme, Să nu-ți fie milă. O, tu! Paharul pe care mi l-ai întins e plin de lacrimi... Viețile voastre s-au scurs, Iar noi rămânem cu sufletele sfărâmate. Ce să ne mai spunem? Cum să învățăm să trăim fără voi? Te știu de mică, Și acum îl văd pe tatăl tău cât de bucuros a fost când ai venit pe lume. De-ar fi știut ce va urma... Fraților, Surorilor Miroase a sfârșit aici, Și nu-mi e bine. Cui îi e bine? O floare în amint...

NASTY, documentar coprodus de HBO, va fi pe Max în România pe 24 mai

  Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului, este personajul principal din „NASTY”, un nou documentar care prezintă viața și cariera sa. Coprodus pentru Max de HBO Documentaries Europe și Libra Films, documentarul va fi lansat în 23 de țări în săptămâna lansării platformei de streaming Max în Europa, la scurt timp după proiecția pe care o va avea la Cannes. „NASTY” este produs de Cosmin Hodor, Tudor Giurgiu (Libra Films) și de Hanka Kastelicová & Tereza Bóna Keilová, de la Warner Bros. Discovery. “ NASTY a fost o călătorie incredibilă pentru mine, o călătorie minunată pe calea amintirilor. Până acum, reacția publicului a fost extraordinară. Mă bucur foarte mult că documentarul va fi difuzat pe Max în Europa și că mai mulți oameni au șansa de a-l viziona. Nu este doar un film despre tenis, ci și un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea și despre ce înseamnă să rămâi credincios ție însuți. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul...

Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani cu B. DANCE, pentru prima dată în România

  Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediție a Întâlnirilor JTI , cu spectacolul „Alice”, pe 20 și 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național București și pe 24 și 25 iunie, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). „Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluența cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture și o scenografie elegantă, într-o "țară a minunilor" cu o atmosferă stranie și profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecții artistice și desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia și basmul, precum și cultura occidentală și cea orientală. „Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Com...